Як заняття спортом впливає на тіло та мозок
Ранкове тренування. Фото: Unsplash

Тренування, а особливо регулярні, мають позитивний вплив на наше тіло та мозок. Так, заняття спортом сприяють зміцненню кісток, очищенню кровоносних судин від холестеролу, а також зниженню ризику виникнення інсульту, артеріальної гіпертензії та діабету.

Під час тренування мозок вивільняє низку речовин, зокрема ендорфіни. Ці природні гормони, які контролюють реакцію на біль та задоволення, можуть викликати відчуття ейфорії, так звану "ейфорію бігуна". Також ендорфіни здатні покращити увагу, настрій та пам'ять. 

Але чи однакові переваги для тіла і мозку мають індивідуальні тренування та командні ігри? Виявляється, командні ігри мають коротко- та довгострокові переваги для нервової системи. Досвід перебування в колективі вчить довіряти, не боятися залежати від інших, приймати допомогу, допомагати іншим та працювати заради спільної мети. До того ж, робота в команді, особливо у злагодженому колективі, допомагає швидше звикнути до регулярних тренувань. 

Тренування також здатні підвищити самооцінку. Тренуючись ви змінюєте ставлення до самого себе: приходить усвідомлення, що для результатів потрібен час і праця. Це мотивує до розвитку та самовдосконалення. Також ви вчитеся на власних помилках, і можете згодом переносити цей досвід у інші сфери життя. Досвід поразки сприяє психологічній стійкості у майбутньому. 

Знайшовши вид спорту, який відповідає вашим індивідуальним потребамви, ви не лише трнуватимете тіло та розум, але й станете частиною спільноти й повірите в себе.

Текст перекладено на умовах ліцензій Creative Commons.