Зміст:
  1. Як доглядати за шкірою влітку
  2. Який обрати захист від сонця для дітей
  3. Що робити, якщо обгоріли на сонці

За даними Укргідрометцентру, у червні 2022 року середня температура повітря – 18-23°С. Абсолютний температурний максимум – 32-38°С. Тож час подбати про відповідний догляд за шкірою.

Чому це важливо? За даними Бюлетеня національного канцер-реєстру України, у 2020 році під час профілактичних оглядів меланому шкіри виявили у понад 43% українців. Захворюваність на 100 000 населення сягає 6,1, а світовий показник – 4,9.

Доповнено текст 10.06.2021

Про догляд за шкірою влітку та вибір захисту від сонця LIGA.Life поговорила з дерматологинею Оленою Абрамчук.

Як доглядати за шкірою влітку

Влітку шкіру слід очищувати, зволожувати та захищати від сонця.

Засоби, які використовували взимку, можуть не підходити для літнього сезону, тож треба це враховувати й змінювати залежно від потреб шкіри. 

Наприклад, у теплий період слід використовувати менш жирні та щільні засоби для догляду за шкірою.

Першим етапом у догляді йде очищення, потім зволоження, а далі – сонцезахист.

Як захистити шкіру від сонця та що робити у разі опіків. Пояснює дерматолог
Дерматолог Олена Абрамчук

Засоби треба обирати залежно від типу шкіри. Наприклад, у продуктах для очищення головне те, що вони не повинні пересушувати шкіру, стягувати її чи давати відчуття "скрипу". 

Засоби для зволоження не мають давати сальної плівки на шкірі, відчуття мають бути комфортними.

На що звертати увагу під час вибору засобу? Лікарка радить дивитися лише на те, для якого типу шкіри призначений. А краще – не займатися самопризначенням, бо склад, зазначений на етикетці, ще не означає, що підійде саме вам.

"Самостійно важко підібрати догляд. Краще порадитися з дерматологом або косметологом", – каже лікарка і додає: якщо сонцезахисний засіб має і зволожувальну функцію, зранку можна не використовувати окремо зволожувальний засіб.

"Обираючи сонцезахисний засіб, потрібно орієнтуватися на ультрафіолетовий індекс у прогнозі погоди.

Він щодня змінюється. Якщо ультрафіолетовий індекс сягає відмітки три і вище, обов’язково треба використовувати щонайменше SPF 30", – радить Олена Абрамчук. 

УФ-індекс можна побачити у телефонному застосунку "Погода", або прописавши у пошуковику, який уф-індекс у вашому населеному пункті.

Як захистити шкіру від сонця та що робити у разі опіків. Пояснює дерматолог
Cкриншоти з телефону та сайту Gismeteo.ua

Протягом дня ультрафіолетовий індекс може змінитися: якщо зранку був три або менше, то вдень може бути й сім, тож якщо йдете з дому на цілий день, краще нанести захист SPF 50. 

"Це максимальний захист від сонця. Якщо бачите десь вище, наприклад, SPF 100, то це маркетинговий хід, такого захисту не існує", – підкреслює лікарка.

Сонцезахисні засоби слід наносити на шкіру за пів години до виходу на вулицю. Це може бути крем, емульсія, флюїд – залежно від стану і потреб шкіри. Протягом дня можна оновлювати відповідним спреєм або пудрою.

На пляжі, після контакту з водою, треба знову нанести сонцезахисні засоби, навіть якщо людина перебуває в тіні.

"У літній період краще обирати засоби для догляду за шкірою, в яких немає сильних кислот (саліцилова, гліколева кислоти тощо), бо вони чутливі до сонячних променів і можуть посилити пігментацію та провокують лущення. Їх краще залишити на пізню осінь і зиму", – розповідає Олена Абрамчук.

Додає: багато лікувальних засобів для шкіри є світлочутливими. Тому якщо лікар призначив, наприклад, ретинол та пімекролімус, їх краще використовувати у вечірній час, щоб не викликати почервоніння, лущення, свербіж та припухлість на шкірі. 

Який обрати захист від сонця для дітей

За словами лікарки, у дітей до підліткового віку немає гормонального впливу на сальні залози, тому їм не потрібен особливий догляд за шкірою. Окрім сонцезахисних засобів.

"Краще, щоб захисний засіб від сонця для дітей був на фізичних фільтрах.

Зазвичай аптечні засоби виготовляють у комбінації хімічних та фізичних фільтрів. Але є окремі бренди винятково на фізичних фільтрах. Ці засоби вважаються менш шкідливими для дитячого організму", – пояснює Олена Абрамчук.

Вона пояснює, що хімічні фільтри поглинаються шкірою та поглинають ультрафіолетові промені. Фізичні фільтри не поглинаються шкірою, не потрапляють у кров, а створюють захисний бар’єр.

Наголошує: попри використання сонцезахисних засобів, на пляжі у дитини має бути закритий одяг, адже пісок та вода швидко змивають захист. А дитяча шкіра чутливіша та вразливіша до сонця, малечі легше обгоріти, тож найбільший захист буде від одягу.

Що робити, якщо обгоріли на сонці

Засмага – це не про красу і здоров’я, це захисна реакція шкіри. Опік від сонця проявляється не одразу, а через 4-8 годин. Якщо попри весь захист та застереження з’явилися опіки, лікарка радить:

  • Обмежити або виключити перебування на сонці;
  • Приймати прохолодні ванни або душ, щоб зменшити дискомфортні відчуття;
  • Не витирати шкіру, а промокнути й на вологу шкіру нанести легкий зволожувальний лосьйон, гель або спрей. Добре впливає алое в складі засобу, гель з каламіном, у складних випадках – крем з гідрокортизоном;
  • Використовувати ібупрофен або парацетамол, щоб зменшити набряки, почервоніння, дискомфорт;
  • Пити воду, щоб запобігти зневодненню;
  • Якщо з’явилися пухирі – не чіпати їх, дати час для загоєння;
  • Поки шкіра відновлюється, бути у закритому одязі.

"Олія, жир, засоби місцевого знеболення та декспантенол (особливо на початковому етапі) тільки погіршують ситуацію", – каже Олена Абрамчук.

Вона не радить своїм пацієнтам використовувати пантенол. Попри те, що раніше вважалося, що він допомагає у разі опіків, у міжнародних рекомендаціях його немає в переліку.

Пояснює: пантенол є ранозагоювальним засобом. Його можна використовувати з п’ятого дня від появи опіків. Але не на першому етапі.

"Коли є опік, рані необхідне охолодження і зволоження, а пантенол не може ні того, ні іншого. Він створює плівку, яка розповсюдить тепло в глиб рани та поширить опік", – розповідає дерматологиня.

Лікарка наполегливо не рекомендує засмагати з 10.00 до 16.00. Адже випадків раку шкіри стає дедалі більше. Тому в цей період краще побути у приміщені, а засмагати на "безпечному" сонці вранці та ввечері.

Також радить використовувати влітку закритий одяг: довгі сукні, штани, футболки з довгими рукавами, краще з щільної, непрозорої тканини, а також обов’язково мати кепки та панамки.