Зміст:
  1. Що кажуть чиновники
  2. Що кажуть екологи
  3. Що кажуть лікарі

За даними міжнародної системи спостереження за якістю повітря IQAir, Київ все частіше потрапляє до списку найбільш забруднених міст у світі.

Так, 5 грудня Київ був у помаранчевій зоні небезпеки. Рівень забруднення становив 142 пункти та означав небезпеку для людей з груп ризику. За таких показників на вулицю радять виходити у респіраторах.

Ввечері 8 грудня показник дещо покращився і становив 82 пункти (жовтий "помірний" рівень забруднення). За таких показників треба зачинити вікна і зменшити фізичні навантаження на вулиці людям з груп ризику.

Влітку були дні, коли показник забруднення у столиці сягав 356 пунктів. Київ був у темно-фіолетовій зоні, позначеній як "дуже шкідливо для здоров'я".

Перевищення гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин у повітрі в столиці фіксує також і Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського.

Наприклад, в останні дні листопада фахівці обсерваторії зафіксували перевищення у повітрі завислих речовин (пилу) в один раз, формальдегіду – у 2,5 раза, діоксиду сірки – у 2,6 раза та діоксиду азоту – у 6 разів.

Фахівці Всесвітньої організації охорони здоров'я стверджують, що люди, які мали хвороби, спричинені, зокрема, забрудненням повітря, мали тяжкий перебіг коронавірусної інфекції. Влада таких країн має терміново втрутитися для поліпшення ситуації.

Чому у столиці погіршується якість повітря, чим це загрожує та як можна виправити ситуацію, розбиралася Liga.Life.

Що кажуть чиновники

Очільниця лабораторії спостережень за забрудненням атмосферного повітря Ніна Ротач у коментарі Liga.Life розповіла, що забруднення повітря у столиці фіксують уже не перший рік. За її словами, зміна погоди, як, наприклад, опади, трохи очищують повітря, тому протягом дня показники забруднення змінюються.

"Перевищення є, але й наш організм пристосовується. Забруднення не стоїть на місці. Подув вітер – очистив атмосферу. Люди ж не відмовляться від своїх авто, щодня затори, це – мегаполіс.

Влітку рівень буває високим, взимку меншим, влітку після дощів повітря теж очищується", – пояснює Ротач.

Загалом у Києві систематичні спостереження за вмістом шкідливих речовин в атмосферному повітрі проводять на 16 стаціонарних постах з періодичністю відбору проб 6 днів на тиждень, 3-4 рази на добу. Визначають 20 забруднювальних домішок, таких як пил, діоксид сірки, оксид вуглецю, аміак, фтористий водень тощо.

Міністра захисту довкілля та навколишнього середовища Роман Абрамовський в інтерв’ю Liga.Life розповідав, що хоч моніторинг якості повітря й проводиться, але обладнання старе, тому визначити точні показники складно.

За його словами, відомство подало бюджетний запит на 200 млн грн, щоб на умовах співфінансування з місцевим бюджетом наступного року розбудувати систему моніторингу атмосферного повітря.

Київ і забруднене повітря. Які можуть бути наслідки для здоров’я та як захиститися
Ілюстративне фото: Сергій Долженко/ЕРА

"Плануємо побудувати близько 70 референтних станцій. Це великі гроші, але почнемо з чогось. Мінімально їх має бути в Україні 180, щоб ефективно моніторити та мати об'єктивну інформацію щодо стану атмосферного повітря у всіх регіонах", – сказав  Абрамовський

Додав: тільки після цього можна буде точно сказати, яка насправді ситуація з якістю повітря не тільки у Києві, а загалом в Україні.

У липні Київрада підтримала проєкт змін до Комплексної міської цільової програми екологічного благополуччя міста Києва на 2019-2021 роки. 

Програма передбачає виділення коштів на створення міської системи програмно-апаратних засобів збору та обробки даних про стан довкілля Києва. Ця система моніторитиме і якість повітря.

Що кажуть екологи

За словами експертки з питань промислового забруднення Центру екологічних ініціатив "Екодія" Марини Ратушної, основним джерелом забруднення (90% усіх викидів) у Києві є автотранспорт. 

Найвища концентрація забруднювальних речовин буває влітку та восени, коли погода спекотна, безвітряна або є туман. Тоді викиди не розсіюються, а концентруються в озоновому шарі й люди цим дихають. 

Каже, така ситуація спостерігалася і минулих вихідних, 5-6 грудня. Виправити її можна двома кроками. 

"Перше – розвиток безпечної та розгалуженої системи громадського транспорту. Друге – розвиток мікромобільності: велосипеди, самокати, моноколеса", – вважає експертка.

Додає: слід закладати гроші на фінансування нових автоматизованих постів моніторингу якості повітря: "Цього року у Києві вже встановили такі у двох точках – на Харківському шосе і на Вербицького. Але вони ще працюють у тестовому режимі".

Ратушна пояснює, що моніторингові пости поки що показують некоректні дані і, ймовірно, ще треба налагодити налаштування. Бо коли міжнародна система IQAir фіксує, що Київ у певний день і час знаходиться на восьмому місті у світі за станом забруднення, моніторингові пости у Києві показують хорошу якість повітря.

Київ і забруднене повітря. Які можуть бути наслідки для здоров’я та як захиститися
Інфографіка Екодії

Експертка наголошує: треба розширювати й оновлювати систему моніторингу, бо обсерваторія Срезневського, яка була створена у 60-х роках минулого століття, весь цей час не оновлювалася і не може показувати дані щогодини. І не може фіксувати всі шкідливі речовини.

За її словами, всі великі міста з населенням понад 250 000 жителів та облцентри мають впроваджувати свої плани поліпшення якості повітря. Ратушна додає, що серед країн у світі з найскладнішою екологічною ситуацією Україна посідає 15 місце, у Європі – 5-те.

"За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я, щороку 7 млн осіб у світі помирають від хвороб, спричинених забрудненим повітрям. Також щороку у світі через це помирає пів мільйона дітей до 5 років.

Брудне повітря впливає і на дітей в утробі матері, через що можуть бути передчасні пологи або дитина народжується з низькою вагою тіла", – розповідає експертка. 

Наголошує: вплив забрудненого повітря на здоров'я людей має накопичувальний характер і проявляється з роками.

Щоб трохи себе захистити, вона радить у дні, коли показники викидів в атмосфері високі, виходити на вулицю у спеціальній масці, яка фільтрує тверді частки бруду у повітрі. Але треба постійно змінювати фільтр. Звичайна медична маска не допоможе.

Що кажуть лікарі

За даними голови ГО "Всеукраїнський респіраторний клуб" та торакального хірурга Євгена Симонця, щорічно по Україні в атмосферу виділяється близько 17 млн тонн шкідливих речовин. Через це більшає людей з проблеми з органами дихання. Нині в Україні – близько 210 000 пацієнтів з астмою. 

"За даними американських колег-пульмонологів та торакальних хірургів з Корнельського університету в Нью-Йорку, понад 40% всіх смертей у світі пов’язані з забрудненням навколишнього середовища, впливом забрудненого повітря та тютюнопалінням", – каже лікар.

І додає, що забруднене повітря найперше впливає на людей похилого віку, дітей та підлітків, вагітних та хронічних хворих з проблемами органів дихання та серцево-судинної системи.

Лікар розповідає, що забруднене повітря особливо небезпечне для пацієнтів, що страждають респіраторними алергозами:

"Таке повітря викликає запалення слизових оболонок, що може викликати ускладнене дихання, навіть може призвести до його зупинки".

За його словами, найчастіше брудне повітря є причиною вазомоторного риніту, катару верхніх дихальних шляхів, бронхіту, бронхіальної астми, респіраторного алергозу, ХОЗЛ (хронічного обструктивного захворювання легень). 

Найнебезпечнішим воно є і для вагітних жінок та може спричинити передчасні пологи, мертвонароджуваність або малу вагу дитини при народженні.

Київ і забруднене повітря. Які можуть бути наслідки для здоров’я та як захиститися
Ілюстративне фото pixabay

"Якщо вагітна дихає повітрям зі збільшенням концентрації оксиду вуглецю, особливо в першому триместрі вагітності, в неї в 7 разів підвищується ймовірність народити дитину з вадами розвитку: заяча губа, вовча паща та дефекти серцевого клапана. І найстрашнішою причиною впливу забрудненого повітря на легені людини є рак легень", – розповідає Симонець.

Як повідомляє Центр громадського здоров’я, за різними оцінками, в Україні тільки від ХОЗЛ потерпає щонайменше 4% мешканців, а близько 2% смертей українців зумовлено цією хворобою. Захворювання невиліковне, але його можна попередити. Для цього фахівці радять, окрім іншого, не контактувати із забрудненим повітрям. 

Лікар радить для профілактики захворювань багато гуляти у парках та скверах, а у будинках та квартирах має бути графік провітрювань, який не збігатиметься з періодом найбільших корків на дорогах.

"Коли візуально та за запахом відчуваєте, що повітря забруднене, зачиніть кватирки та вікна. Переведіть кондиціонери на закритий контур. Це ж слід зробити й в автомобілі, під час пересування на роботу та з роботи в автомобілі", – радить Симонець.

Зазначає, що використання респіраторів зменшить відсоток потрапляння шкідливих твердих складових на слизову органів дихання та очей.

У раціоні в такий період слід збільшити кількість фруктів та овочів. Відмовитись від фастфуду та солодких газованих напоїв.

Часте вологе прибирання вдома (вранці та ввечері), за словами лікаря, теж допоможе зменшити вплив на органи дихання.