"Книжковий Арсенал 2023 відбудеться", — повідомили наприкінці березня організатори однієї з найбільших книжкових подій в Україні. У 2022 році захід скасували через повномасштабне вторгнення РФ, тож цьогоріч фестиваль вперше проводитимуть за нових безпекових умов. 

Загальна структура події залишається незмінною, втім на відвідувачів чекає низка нововведень. Серед них — менший простір, тривалість заходу та, найголовніше, інша організація ярмаркової частини, у якій операторами продажу книг будуть не видавництва, а київські книгарні "Сенс", "Закапелок" і "Книжковий Лев". 

Остання зміна викликала дискусію у колах видавців та читачів. Чи зможе Книжковий Арсенал зберегти дух фестивалю в нових умовах? Що означають організаційні зміни для видавництв і чи планують вони представляти свій асортимент за посередництва книгарень? Про це LIGA.Life запитала в українських видавництв.

Яким буде Книжковий Арсенал 2023?

XI Книжковий Арсенал триватиме з 22 до 25 червня у лівому крилі першого поверху Старого арсеналу по вулиці Лаврській, 12. Фокус-тема програмної частини — "Коли все має значення". Упродовж фестивалю на трьох сценах відбудеться близько півсотні подій на цю тему, а також з основної літературної програми, програми для дітей і підлітків та спеціальної програми від Літературної лабораторії Мистецького арсеналу.

Крім програмної частини, гості заходу зможуть відвідати традиційний ярмарок. Та цього року книги продаватимуть не окремі видавництва, а київські книгарні: 

  • книгарня "Сенс" відповідатиме за секцію "Нонфікшн";
  • книгарня "Книжковий Лев" представлятиме секцію "Художня література";
  • книгарня "Закапелок" стане оператором секцій "Дитяча книга", "Комікси та графічна проза".

Також на ярмарку буде секція "Книга про російсько-українську війну" з роботами ветеранів, учасників бойових дій і членів їхніх сімей, створеними після 2014 року. Представлятиме цей напрям книгарня "Сяйво книги". А Довженко-Центр стане оператором секції "Арткнига".

Видавництва не зможуть облаштувати власні стенди з літературою на фестивалі. Натомість вони матимуть змогу представити свій асортимент у відповідних секціях — для цього потрібно звернутися до книгарень. Як альтернатива, новинки можна буде розмістити на спеціальній вітрині від "Читомо" з QR-кодом, за яким відвідувачі зможуть придбати книгу онлайн. 

Рішення про організаційні зміни ярмаркової частини директорка Книжкового Арсеналу Юлія Козловець аргументувала безпековими умовами. У коментарі "Суспільне Культура" вона зазначила, що укриття Мистецького Арсеналу може вмістити до 700 людей, тому організатори фестивалю відмовилися від варіанту проведення ярмарку видавцями. В умовах воєнного стану та меншого за масштабом фестивалю Юлія Козловець назвала цю ідею "нереалістичною".

"Наша команда пропрацювала кілька сценаріїв, шукаючи рішення про формат проведення фестивалю в умовах воєнного стану. Формат, який ми пропонуємо, має на меті представити нашим відвідувачам широку інклюзивну лінійку книг від максимально широкого кола українських видавництв, що, своєю чергою, допоможе підтримати більше дієвців галузі", — йдеться у її коментарі на сайті Книжкового Арсеналу. 

Що кажуть у видавництвах?

LIGA.Life звернулася за коментарями до низки українських видавництв і запитала, чи планують вони брати участь у цьогорічному Книжковому Арсеналі. Серед тих, хто надав коментар, більшість відповіли ствердно. Але є видавництва, які вирішили не брати участь у фестивалі або ще не ухвалили кінцеве рішення. 

Наприклад, у "Видавництві Старого Лева" відповіли, що підтримають Книжковий Арсенал у будь-якому форматі.

"Ми довіряємо одне одному і працюємо з однією метою — стабілізувати, розширити і розвинути український книжковий ринок, підтримувати читацьку і творчу спільноту. Кілька наших авторів, зокрема Вітольд Шабловський, Андрій Бондар та Євгенія Кузнєцова, залучені у програму подій, які організовує Книжковий Арсенал", — прокоментувала головна редакторка видавництва Мар’яна Савка. 

Про намір взяти участь у фестивалі повідомили також "Віхола" і видавництво РМ. Останнє представить свої книги у секціях "Художня література", "Дитяча література" і "Комікси та графічні романи".

"Ми раді, що попри всі виклики фестиваль все ж відбудеться, хай і в іншому форматі. (...) Віримо, що XI Книжковий Арсенал стане щасливим моментом для всіх книголюбів у ці складні часи. Для цього дбайливо добираємо новинки, якими тішитимемо читачів на фестивалі", — відповіли у видавництві РМ. 

Юлія Орлова, гендиректорка Vivat у коментарі LIGA.Life зазначила, що видавництво вже кілька років працює з усіма обраними операторами, тож продовжить співпрацю в межах цих договорів. Також авторів Vivat запросять до участі у літературній програмі. 

"Ми розуміємо, з якими викликами зіштовхнулися організатори Книжкового Арсеналу. Проводити масштабну подію в умовах війни, коли неможливо гарантувати повну безпеку відвідувачам та гостям події, — дуже важка задача. Ми розуміємо, наскільки обмеженими є ресурси організаторів, тому звісно, нам, як і всім, прикро, що цей Книжковий Арсенал буде зовсім іншим. Для Vivat фестиваль — це передусім можливість познайомити читачів з авторами, книгами, видавництвом. Це книжкове свято, а не просто торгівля книгами. І водночас ми радіємо, що Книжковий Арсенал відбудеться. Будь-який рух у культурній сфері — це про майбутнє, про віру у перемогу", — пояснила Юлія Орлова. 

На важливості проведення Книжкового Арсеналу і його символічності наголосив і співзасновник видавництва "Човен" Ігор Балинський. За його словами, формування великих і локальних фестивалів у різних містах України, їхня сталість і можливість продовжувати діяльність попри війну — це абсолютна перевага для українського книжкового ринку. 

"Ми поки не отримали офіційного запрошення, тому не можу сказати, чи візьмемо участь у фестивалі. Але те, що Книжковий Арсенал повертається, для мене є символічною подією. Адже видавництво книг у такі часи, його продовження у межах можливого — це своєрідний спротив війні та збереження тієї нормальності, яка повинна бути у нашому житті", — розповів Ігор Балинський. 

Водночас, зазначив він, важко сказати, чи приживеться новий формат Книжкового Арсеналу, адже для цього треба спробувати бодай раз. Співзасновник видавництва "Човен" додав, що під час комунікації такого формату було б добре мати запевнення від книгарень, що вони впораються з новими викликами, обсягами літератури та потенційних покупців. 

На важливості пошуку альтернативних форматів проведення фестивалю наголошує CEO Yakaboo Publishing Олена Безугла. Цього року видавництво планує брати участь у Книжковому Арсеналі за посередництва книгарень "Книжковий Лев", "Сенс" та "Закапелок".

"Ми розуміємо рішення організаторів не проводити Книжковий Арсенал у звичному форматі через нерівні умови роботи учасників видавничого ринку. Ми також цілком підтримуємо зусилля забезпечити безпеку учасників і відвідувачів фестивалю. Та оскільки проведення таких культурних заходів є дуже важливим для розвитку книжкового ринку та популяризації культури читання в Україні, ми також сподіваємося, що надалі будуть знайдені й альтернативні формати проведення фестивалю", — прокоментувала CEO Yakaboo Publishing. 

У видавництві вважають, що змінений формат Книжкового Арсеналу є питанням адаптації до реалій, тож сам факт можливості такого культурного заходу в умовах війни — важливий маркер незламності й стійкості країни в цілому. 

Не в захваті від цьогорічних організаційних змін Книжкового Арсеналу у видавництві Nebo Booklab Publishing. Там зазначають, що захід передовсім був можливістю отримати прямий контакт із читачами.

"За стелажем з книжками видавництва щороку стояла вся наша команда: і власниці видавництва, і головна редакторка, і артдиректор, і дизайнер… Багато читачів стали постійними покупцями Nebo саме після знайомства з нами на Арсеналі. Тим не менше, ми розуміємо позицію організаторів фестивалю і те, що під час воєнного стану провести захід у тому масштабі, яким він був колись, неможливо. Тому всі адаптуються так, як можуть. Наприклад, ми продовжуємо збільшувати свою аудиторію у соцмережах та комунікувати з читачами онлайн", — розповіли у видавництві. 

Nebo Booklab Publishing повідомило, що братиме участь у XI Книжковому Арсеналі, але нових книжок, виданих спеціально до події, не буде. Видавництво співпрацюватиме з книгарнями "Книжковий Лев" і "Закапелок". 

Засновниця "Видавництва Анетти Антоненко" також не переконана щодо успіху цьогорічного Книжкового Арсеналу. За її словами, дух фестивалю може бути втрачено, адже основним фокусом заходу завжди було спілкування видавців з читачами. 

"Видавцям без стендів нічого робити на Книжковому Арсеналі. Правда, часто за кордоном видавці теж не бувають на своїх стендах… Як на мене, це матиме вигляд однієї великої крамниці з модним асортиментом новинок", — прокоментувала LIGA.Life Анетта Антоненко. 

На її думку, ситуацію потрібно втримати, а читачам нагадати: це тимчасово і після війни все повернеться до сталого формату. Що стосується участі у Книжковому Арсеналі 2023, то видавництво представить на фестивалі свої топи художньої літератури за посередництва "Книжкового Лева". Нонфікшн літературу книгарні "Сенс" надаватиме їхній партнер — видавництво "Ніка-центр". Утім Анетта Антоненко не очікує, що продажі будуть високими. 

"У будь-якому випадку, я вважаю, що навіть участю у фестивалі підтримаю усі починання Книжкового Арсеналу, до якого ставлюся дуже поважно. Реально видавництво нічого не втрачає, тому треба спробувати", — підсумувала вона. 

Довірилися рішенню організаторів Книжкового Арсеналу й у Discursus. За словами директора видавництва Василя Карп’юка, у команди було бажання самостійно представити свої книжки на ярмарку. Але цього року видавництво презентуватиме художню літературу, книги для дітей та нонфікшн у відповідних секціях за посередництва книгарень, з якими співпрацювали і раніше.

"Ми знаємо Книжковий Арсенал як знакову подію в українському книжковому світі, яка неабияк сприяє розвитку і популяризації книговидання впродовж років. Тому цього разу ми схильні довіритися організаторам, що вони роблять усе якнайкраще, виходячи з можливих варіантів. Зрештою, у час війни йдеться не лише про чиєсь рішення змінити формат, а ці зміни продиктовані безпековою ситуацією", — розповів Василь Карп’юк.

У видавництві "Парасоля" також планують долучитися до фестивалі і вже ведуть перемовини про співпрацю з відповідними книгарнями. Як повідомила головна редакторка Таїсія Наконечна, видавництво планує брати участь в усіх активностях, які організатори пропонуватимуть саме для видавців. 

"Ми абсолютно адекватно оцінюємо навколишню дійсність і усвідомлюємо усі ризики, які доводиться враховувати команді Книжкового Арсеналу. Організувати таку велику книжкову подію не легко навіть у нормальний час, а під час війни, з постійними загрозами обстрілів, і поготів. Тож, звісно, багато чим довелося пожертвувати, багато від чого відмовитися", — зазначила головна редакторка "Парасолі".

А от видавництва "Фоліо" цього року не буде на Книжковому Арсеналі, заявив гендиректор Олександр Красовицький. Наразі, зазначив він, видавництво не співпрацює з жодною з обраних книгарень, тому автоматично не зможе взяти участь у заході. 

"Для нас Книжковий Арсенал — це можливість активно презентувати своїх авторів, книги і показати максимально широкий асортимент. Але це комерційна, хоч і державна інституція. Вони мають право ухвалювати будь-яке рішення, я не бачу в цьому жодних проблем. Організатори намагаються зробити з книжкової виставки один великий магазин — подивимося, що з цього вийде. Можливо, це буде класний захід, просто інакший, ніж у попередні роки. Але станом на сьогодні наших книжок там не буде, бо вони обрали дуже дивні книгарні", — пояснив очільник видавництва. 

Гендиректор видавництва "Ранок" Віктор Круглов також зазначив, що його команда не розуміє, який вигляд матиме цьогорічний Книжковий Арсенал і якими будуть його результати для видавців, читачів та книгарень. Проте книги "Ранку" будуть представлені в усіх основних секціях. 

"Знаємо, що організатори щиро бажають провести Книжковий Арсенал і мають обмеження, пов’язані з безпекою. Але, як на мене, обрано дещо дивний формат. (...) Були і залишаються певні питання щодо того, чи можливо було б організувати ярмарок у зовсім інший спосіб, попередньо порадившись із видавцями. Але, якщо дивитися на картину загалом, перейнятися ідеєю того, що така знакова подія взагалі стає можливою у Києві у 2023 році, дослухатися до внутрішньої потреби побачити свого читача, побачити своїх авторів, колег, засвідчити, що видавництво "Ранок" вистояло, що Харків вистояв, і після повномасштабного вторгнення ми створили сотні нових назв дитячих і не тільки книжок, то проведення книжкових заходів є правильним", — прокоментував Віктор Круглов.