Національна технічна група експертів з питань імунопрофілактики розробила рекомендації щодо щеплення підлітків в Україні. Внаслідок цього МОЗ ухвалило відповідний наказ 13 жовтня цього року.

Тепер дітей старших 12 років можна щеплювати вакциною Комірнаті (виробництва Файзер). Це та сама вакцина, якою вже щепилися мільйони дорослих українців, і в дітей вона застосовується так само. 

Кому саме рекомендують щеплюватись? У США – всім дітям, які відповідають за віком. 

В Україні – це всі діти, починаючи з 12 і до 17 років.

Єдиним абсолютним протипоказанням є наявність тяжкої алергічної реакції на один із компонентів вакцини.

Відповідно, якщо на першу дозу вакцини у людини сталася анафілактична реакція – другу дозу не робитимуть. Також рекомендують зачекати з вакцинацією від ковіду дітям, які перенесли дитячий мультисистемний запальний синдром.

Наявність інших хронічних захворювань (наприклад, серцево-судинної системи) є фактором ризику тяжкого перебігу ковіду, тобто навпаки натякає на необхідність вакцинації.

Але чи потрібно щеплювати молодь?

Занепокоєність щодо ковіду у дітей і далі зростає. І наукові дані щодо цього питання досі не узгоджені.

З одного боку, є британські дослідження, які показують, що між коронавірусною хворобою, викликаною варіантами альфа та дельта у дітей, немає особливої різниці. Хоча у разі дельти все ж спостерігається більша кількість симптомів, крім звичних головного болю, втомлюваності, лихоманки, втрати смаку чи нюху, чхання, нежитю і болю в горлі.

У разі дельти частіше може зустрічатись запаморочення, озноб, біль в очах і захриплість голосу.

З іншого боку, в США (де варіант дельта зараз є найбільш поширеним), у вересні цього року спостерігали найбільший вибух госпіталізацій у педіатричні відділення з ковідом за весь час пандемії.

У середині вересня випадки ковіду у дітей складали понад чверть від усіх нових випадків в Америці.

За таких умов виникає запитання: чи можемо ми вакцинувати дітей? Клінічні дослідження з цього приводу давно проводять. У третю фазу клінічних досліджень навесні 2021 року в США залучили 2260 дітей від 12 до 15 років. Протягом цього випробування в групі, яка отримувала плацебо, зареєстрували 18 випадків коронавірусної хвороби і нуль випадків у групі вакцинації.

Водночас у вакцинованих спостерігали сильну імунну реакцію на щеплення, а побічні ефекти були такими самими, як у віковій групі 16-25 років. Отже, дослідження виявило 100% ефективність вакцини в попередженні ковіду. 

Але експериментальні умови, хай які досконалі, ніколи не можуть симулювати те, що відбувається в нашому повсякденні.

Тому ось – дані з реального життя щодо вакцинації дітей. Результати дослідження, проведеного в США впродовж червня-вересня 2021 року, свідчать, що серед підлітків віком 12-18 років вакцинація двома дозами Файзера дає дуже високий захист від "справді поганих" наслідків ковіду.

Серед усіх, хто захворів на ковід, 97% були не вакциновані. 

Під час цього дослідження 77 осіб потрапили у відділення інтенсивної терапії, 29 мали критично тяжкий стан і двоє померли. Всі вони теж були не вакциновані.

Під час проведення дослідження панівним варіантом ковіду, який найбільш поширений в США, був Дельта.

Ідея вакцинувати від коронавірусу дітей настільки мейнстримна, що станом на 18 жовтня в США 46% дітей віком 12-15 років були повністю вакциновані двома дозами, а серед підлітків віком 16-17 років 54% повністю вакциновані.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Європейські країни також не зволікають, коли мова йде про захист дітей. Вже у вересні, коли вакцинація від ковіду стала доступною дітям з 12 років, принаймні одну дозу отримали 68% підлітків у Франції, 62% в Італії та 79% в Іспанії.

У Німеччині серед дорослих повністю щепленими від ковіду є майже 80%, і також там 38% вакцинованих віком від 12 до 17 років. 

Звичайно, не всі та не всюди поспішають вакцинувати від коронавірусу дітей, навіть якщо це дозволено. І це природно, оскільки батьки за своїх чад переживають і бояться побічних ефектів вакцинації. 

Типові побічні ефекти протиковідної вакцини у дітей практично ті самі, що і в дорослих – втомленість, підйом температури, біль в м’язах чи місці ін’єкції.

Частіше таки скарги виникають після другої дози вакцини. І минають вони через 1-3 дні. 

Крім незначних побічних ефектів, за час пандемії вакцинам приписували ті чи інші більш серйозні варіанти побічної дії. Зокрема, щодо мРНК-вакцин висловлювали занепокоєння, що вони можуть викликати перикардит чи міокардит (тобто запалення одного із шарів серця).

Що насправді про це відомо? Насамперед те, що чіткого причинно-наслідкового зв’язку між вакцинацією мРНК-вакцинами та серцевими ускладненнями наразі не виявлено. 

І якщо припустити, що вакцинація від ковіду може зумовлювати розвиток міокардиту, то частота такого ускладнення є вкрай низькою. За даними ізраїльських досліджень, кількість випадків міокардиту складає від 54 на 2,5 млн щеплених до 134 на 5 млн щеплених. Ризики для жінок у кілька разів нижчі, ніж для чоловіків. Навіть якщо міокардит діагностований – він минає легко та швидко у 77% осіб, помірно – у 22% і лише 2% мають тяжкий перебіг. 

Тобто якщо ми подружимось із математикою, вийде, що міокардит можна очікувати в середньому в одному випадку із понад 46 000 щеплень. А тяжку форму міокардиту в одному випадку на 2,3 млн щеплень мРНК-вакциною. Рахуємо: якщо в Україні вакцинувати ВСЕ населення, то тяжких міокардитів після вакцини ми побачимо від 20 до 30 випадків. 

За ОДНУ ДОБУ 7 листопада, наприклад, в Україні від ковіду померли 473 людини, в лікарню потрапило понад 3500, захворіло 790 дітей.

За осінніми даними Американської академії педіатрії, нові випадки ковіду у дітей сягають 22% від усіх діагностованих кейсів.

До 2% захворілих дітей потребують госпіталізації, 0,03% дітей хворих на ковід помруть. 

Отже, нам тепер відомі ризики з обох сторін і ми можемо з холодною головою їх порівняти: після вакцинації 2,3 млн дітей можна очікувати 1 випадок тяжкого міокардиту як можливого побічного ефекту від щеплення. З 2,3 млн дітей, які захворіють на ковід, 690 помруть.

Поки ми обережно придивляємось до ідеї щеплювати підлітків, у США авторизували вакцину Файзер для використання у дітей віком 5-11 років. 

У дослідженнях виявили, що імунна відповідь після щеплення у цій віковій групі розвивається подібно до вакцинованих дорослих. Водночас вакцина ефективно попереджувала ковід у понад 90% випадків. З 3100 щеплених дітей в жодному випадку не спостерігали серйозні побічні ефекти.

Крім очевидних плюсів, таких як запобігання тяжким формам хвороби, госпіталізації та смерті, вакцинація від ковіду у дітей має додаткові переваги: приміром, щеплені діти менш імовірно передають ковід іншим людям, що допомагає зупинити поширення інфекції. 

Вакцинація від коронавірусу дітей: кому можна і треба, як у світі, які побічні ефекти
Наукою по ковіду