Зміст:
  1. Чоловічої та жіночої косметики не існує
  2. З чого має складатися догляд за шкірою
  3. Чи потрібні патчі, маски й гелі після гоління

"Antiage", "40+", "для чоловіків", "для жінок", "для сяяння шкіри" – ці й інші написи можна побачити на баночках із кремами, тоніками й засобами для вмивання. І все б нічого, якби це не ускладнювало вибір доглядової косметики та не вводило в оману. За такою логікою, крем для чоловіків наробить лиха жінкам і навпаки. 

Та чи дійсно засоби для здоровʼя та краси шкіри мають статеву приналежність? Про це LIGA.Life розпитала Ольгу Дідик – дерматовенеролога та косметолога.

Маркетинг чи потреба. Чи є різниця між доглядом за шкірою чоловіків і жінок
Ольга Дідик

Чоловічої та жіночої косметики не існує

Оскільки шкіра як у чоловіків, так і у жінок однакова, то косметика для різних статей – це більше про маркетинг, ніж про користь для здоровʼя.

"Ми порівнювали за складом чоловічі й жіночі креми. Вони однакові. Різняться лише дизайном пакування, написом та ароматом. Для чоловіків обирають запах відповідних парфумів. Тож раджу взагалі не дивитися на обгортку продукту", – радить дерматологиня.

Натомість слід уважно читати склад засобу та тип шкіри, на який орієнтується. Загалом існує 3 типи:

  • сухий;
  • жирний;
  • комбінований (більш схильний до сухості й жирності). 
Найпростіший спосіб визначити свій тип шкіри – проба чистою білою серветкою.

Прикладіть її до обличчя, легенько натисніть пальцем і подивіться:

  • якщо на серветці є жирний блиск – у вас жирний тип шкіри;
  • якщо нічого немає, а після вмивання завжди відчуваєте сухість і дискомфорт, більш ймовірно, що у вас сухий тип шкіри;
  • для комбінованої більш характерна жирність/сухість тільки в Т-зоні (чоло, ніс, підборіддя). 

Також і чоловіки, і жінки можуть мати чутливу шкіру або певні захворювання, як акне, розацеа, атопічний дерматит, псоріаз тощо. У такому разі догляд за шкірою підбирається виключно з лікарем-дерматологом. 

Наостанок звертайте увагу на ціну. Якісний крем не коштуватиме 200 грн. Адже хороша сировина має чималу вартість. Ціна хороших доглядових засобів стартує від 500 грн.

Детальніше про типи шкіри читайте у матеріалі: Жирна, суха чи комбінована? Як визначити свій тип шкіри та підібрати правильний догляд

З чого має складатися догляд за шкірою

За словами Ольги, існує "золота трійця" догляду за шкірою:

  • умивання. За допомогою спеціальних засобів зранку людина очищає шкіру від себума (шкірного сала), а ввечері – ще й від зовнішніх факторів (пилу, бруду тощо). Цей етап також може включати зняття макіяжу окремими засобами (міцелярною водою, гідрофільною олією тощо). 

"Продукт для вмивання обирайте теж за типом шкіри. Для жирної та комбінованої, схильної до жирності, підійдуть гелі, а для сухої й комбінованої, схильної до сухості, – пінки та молочко", – радить дерматологиня-косметологиня.

  • тонізування. Тонік допомагає відновити pH і гідроліпідний баланс шкіри, а також заспокоїти її після вмивання та запобігти додатковому подразненню. Обирайте за потребою, адже для чутливої шкіри буде окремий продукт, а для тої, що потребує додаткового зволоження – інший. Бажано, щоб у складі були ніацинамід і центелла, наголошує Ольга.
  • зволоження. Цю функцію виконує крем, який також обираємо за типом шкіри. Наприклад, для сухої і більш схильної до сухості підійдуть поживні та жирні креми. Натомість для жирнішої шкіри комфортними будуть гелеві та мусові засоби. Вони легше вбираються в шкіру, а відтак виконують функцію зволоження.

"У складі мають бути гіалуронова кислота (добре заспокоює та додатково зволожує), центелла, ніацинаміди (мають заспокійливу дію), кераміди. Останні особливо добре працюють для чутливої шкіри. Адже сприяють відновленню. У кремах, що використовують під час лікування, є саліцилова й азелаїнова кислоти, але такі засоби призначає виключно лікар", – наголошує експертка.

Натомість уникайте інгредієнтів з приставкою "алко-".

Це спирти, які часто можна зустріти в тоніках і засобах після гоління. Вони виконують роль консервантів, що добре для зберігання засобу, але погано для шкіри. Адже може викликати подразнення, а відтак почервоніння й дискомфорт.

Ці три етапи слід повторювати і чоловікам, і жінкам щоранку та щовечора. Під час ранкової рутини також доречно наносити сонцезахист (крем, спреї, тональний засіб, пудра тощо) та поновлювати кожні 2 години.

"Незалежно від сезону засіб із SPF-фактором має бути. Влітку – 50, восени можна 20-30. Для людей з чутливою шкірою це особливо важливо. Адже допомагає уникнути додаткової пігментації", – додає дерматологиня.

Чи потрібні патчі, маски й гелі після гоління

На кремах, тоніках і засобах для вмивання ринок доглядової косметики не закінчується. Серед інших популярних, але необовʼязкових засобів:

  • Сироватка – максимальна концентрація певної діючої речовини. Можуть бути в гелевій або напіволійній текстурі. Легко проникає в шкіру і швидко працює. Її наносять після тоніка і перед кремом, останній має її "закрити" у шкірі. Але сироватка потрібна не всім. 

"Такий засіб слід підбирати з дерматологом, щоб не нашкодити концентрацією певної речовини. Наприклад, сироватка рекомендована людям, яким не вистає зволоження від крему", – додає Ольга.

  • Пілінги та скраби. Ці засоби слід підбирати індивідуально. Виняток – легкі скраби для жирної та комбінованої шкіри без висипань.  Проте їх використання слід обмежити до 1 разу на тиждень.
  • Маска чинить заспокійливу дію і наповнює шкіру корисними компонентами. Її варто обирати за типом шкіри й потребою. Наприклад, для зволоження та заспокоєння підійде маска з зеленим чаєм, а маски з глини навпаки підсушують шкіру. За бажанням можна наносити, але не частіше 2-3 разів на тиждень.
  • Патчі мають тимчасовий ефект ліфтингу чи лімфодренажу. Наприклад, прокинулись зранку з набряками під очима, наклеїли патчі – набряк зник. Для кращої ефективності тримайте їх у холодильнику.
  • Гелі після гоління. "Зазвичай цей засіб заміняє всі етапи догляду за шкірою чоловіків. Натомість він взагалі не потрібен, якщо обрати якісну пінку для гоління та зволожувальний крем. Такі гелі зазвичай містять багато спиртів, що пересушують шкіру (яка й так у більшості чоловіків чутлива). Тож краще підібрати хороший крем за типом шкіри, наприклад, на основі сечовини або центелли. Вони добре зволожують і заспокоюють", – підсумовує Ольга.
Читайте також: Синці й мішки під очима: чому виникають і як позбутися. Розповідає дерматолог