Зміст:
  1. Європу охоплює спека
  2. Міста адаптуються до спеки
  3. Туркомпанії змінюють плани екскурсій
  4. Мандрівники страхують відпочинок 
  5. Курс на північ

Літо 2023 року потрапило до п’ятірки найтепліших за всю історію метеорологічних спостережень у Європі. Південноєвропейський регіон охоплювали кількатижневі хвилі спеки, внаслідок яких туристи в багатолюдних місцях втрачали свідомість, а ліси Греції, Італії та Іспанії знищували масштабні пожежі. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Цьогоріч метеорологи попереджають про ще одне спекотне літо, пише The New York Times. Фахівці британської компанії Atmospheric G2, що займається аналізом погоди та клімату, прогнозують літо, подібне до літа 2022 року, що стало найспекотнішим в історії Європи. Найвищі температури очікують на півдні, зокрема в популярних серед мандрівників Греції, Хорватії та Італії. 

"Наші комп’ютерні моделі погоджуються, що це буде ще одне надзвичайно спекотне літо, особливо з кінця липня до серпня", — зазначив віцепрезидент із метеорології Atmospheric G2 Тодд Кроуфорд. 

Як європейські міста, мандрівники та туристичні компанії готуються до спекотного сезону? LIGA.Life переказує найцікавіше зі статті The New York Times. 

Європу охоплює спека

Починаючи з 1991 року, у Європі повітря нагрівається вдвічі швидше, ніж у середньому у світі. Дані Всесвітньої метеорологічної організації свідчать, що з 1950 року лише сім із 30 найсильніших хвиль спеки у Європі сталися до 2000 року. Усі решта припали на XXI століття, зокрема п’ять хвиль — на попередні три роки. 

Втім, незважаючи на прогнози метеорологів і тенденцію до зростання температури влітку, попит на туристичні маршрути в регіони, де фіксують аномально високі показники, все ще є. Рим, Париж та Афіни досі на лідерських позиціях щорічних пошуків серед напрямків для літнього відпочинку.

"Місця в пунктах призначення бронюються знову, і що справді характеризує людей — це те, як швидко вони забувають і відкидають негативний досвід. Люди, які потрапили в такі небезпечні для життя ситуації, як лісові пожежі, можуть переглянути варіанти, де їм подорожувати. Але серед більшості населення ми поки не бачимо великих змін у прийнятті рішень через спеку", — сказав Стефан Гесслінг, професор, який досліджує туризм і зміни клімату в Університеті Ліннея у Швеції. 

Метеорологи попереджають про жарке літо в Європі. Як міста і туристи готуються до спеки
Фото: EPA

Міста адаптуються до спеки

З наближенням літа популярні туристичні міста й регіони, що сильно постраждали від спеки минулого року, працюють над протоколами убезпечення місцевих жителів і мандрівників. Яскравий приклад — Афіни. У 2021 році місто першим у Європі призначило головного спеціаліста зі спеки, який контролює такі заходи. Насамперед розробили класифікацію хвиль спеки за ступенем інтенсивності, на кшталт класифікації ураганів. Її використовують як систему раннього попередження про потенційний вплив на здоров’я людини

"Спека — тихий вбивця, і прогнози на найближчі роки показують, що буде лише гірше. Тому ми переплановуємо наше місто і вносимо зміни, щоб адаптуватися до спеки", — зазначила головна спеціалістка зі спеки Афін Елісавет Баргіанні. 

Приміром, минулого липня Акрополь був змушений закритись із полудня до раннього вечора, щоб захистити відвідувачів від спеки. Цього року Міністерство культури Греції може ухвалити таке ж рішення, якщо буде сильна спека. 

Щоб адаптуватися до високих температур, Афіни планують збільшити кількість зелених насаджень і створити прохолодні громадські простори — наразі в місті вже є кілька таких центрів із кондиціонерами. Мандрівникам, які планують відвідати місто цього літа, Баргіанні радить користуватися застосунком Extrema Global, який розраховує маршрут для переміщення з урахуванням поточної температури та густоти дерев.

Метеорологи попереджають про жарке літо в Європі. Як міста і туристи готуються до спеки
Фото: EPA

Туркомпанії змінюють плани екскурсій

Туристичні компанії також враховують спеку під час планування маршрутів. Екскурсії у Римі, Барселоні, Парижі й Афінах переносять на більш прохолодні ранкові та вечірні години, а під час поїздок намагаються використовувати транспорт із кондиціонером. 

"Ми, як правило, проводимо активності та екскурсії вранці, потім зупиняємося на обід, а з середини дня до пізнього вечора ви або повертаєтеся в готель, щоб посидіти біля басейну, або йдете на пляж", — зазначив співкеруючий партнер американської компанії Authentic Explorations, яка спеціалізується на Європі, Гарі Портуезі. 

Якщо клієнти наполягають на обідніх екскурсіях, компанія співпрацює з місцевими партнерами, аби зробити ці активності максимально комфортними. Наприклад, шестигодинний тур можуть скоротити до чотирьох годин, а на перерву туристів можуть відвести в джелатерію з кондиціонером. 

Метеорологи попереджають про жарке літо в Європі. Як міста і туристи готуються до спеки
Фото: Olesia Libra / Pexels

Мандрівники страхують відпочинок 

Щоб допомогти мандрівникам бронювати тури з більшою впевненістю, американський стартап Sensible Weather забезпечив гарантію на погоду під час відпустки або відпочинку на природі. Нещодавно компанія почала покривати захист від надмірної спеки. Під час бронювання туристи можуть додати цю опцію до своєї страховки і, якщо температура повітря перевищить порогове значення, матимуть право вимагати відшкодування. 

"Мета компанії — охопити все, що може зіпсувати подорож. Зазвичай це дощ, але температура — це другий пункт", — пояснив засновник компанії Нік Кавано, який створив стартап минулого року під час спеки у Барселоні. 

Він додав, що клієнтам не потрібно скасовувати свою поїздку, аби отримати відшкодування. Ті, хто купують пакетні тури, можуть отримати відшкодування середньоденної вартості усієї подорожі за кожен день, коли температура повітря перевищила порогове значення. 

Курс на північ

Деякі туристи, які минулого літа застали хвилі спеки на півдні Європи, цього літа шукають відпочинок у більш прохолодних місцях на зразок Норвегії, Словенії, Швейцарії, Швеції та Фінляндії. За даними туристичного сайту Kayak, пошук авіарейсів до Тромсе (Норвегія) зріс на 85% порівняно з 2023 роком. 

Наприклад, 43-річна рекрутерка Джоанна Вокер із Бостона в липні минулого року потрапила зі своєю родиною в Італію під час хвилі спеки й пообіцяла ніколи не повертатися туди влітку. 

"Ми навіть не могли охолонути в басейні, тому що там не було тіні, а вода була гарячою. Ми хотіли оглянути визначні пам’ятки Флоренції та довго обідати на площах, але замість цього застрягли у віллах із кондиціонерами та завищеними цінами", — пригадала вона.

Тож цього року родина жінки забронювала липневий тур норвезькими фіордами.