Зміст:
  1. Стрес та сексуальне бажання
  2. Від гострого до хронічного стресу
  3. Як повернути сексуальне бажання
  4. Як говорити з партнером

LIGA.Life розпитала Ганну Ревунець, лікарку-сексолога, асистентку кафедри Медичної психології, психотерапії та психосоматичної медицини НМУ ім. Богомольця, про те, чому під час війни сексуальний потяг зменшився і як його повернути. 

Стрес та сексуальне бажання

Стрес впливає на ендокринну систему, а саме на вироблення гормонів. Надниркова залоза виробляє гормон стресу – кортизол, який пригнічує вироблення статевих гормонів (тестостерону та естрогену). Тобто що вищий кортизол, то нижчий рівень статевих гормонів.

Це може викликати:

  • зменшення або відсутність сексуального бажання;

  • у жінок – збій менструального циклу;

  • у чоловіків – зникнення ранкової ерекції або взагалі нестабільну ерекцію.

"Окрім цього, під час стресу працює древній біологічний механізм – "бій або втеча". Уявіть: наш пращур сидить у печері біля вогнища. Цілком розслаблений. Раптом з’являється шаблезубий тигр. Весь організм швидко мобілізує свої сили на те, щоб встати і побігти. В цей момент це єдина дія, яку людина може виконати", – пояснює Ганна.

Завдяки еволюції цей механізм має сучасна людина. Під час стресу організм мобілізує всі сили та енергію на збереження власного життя – на можливість встати й побігти, а не їсти, вчитись чи займатись сексом. 

"Саме тому в стресовій ситуації шанс завагітніти може бути меншим. Адже організм захищає себе. Сил виношувати плід в нього немає", – додає Ганна.

Проте сексуальне бажання формується у мозку – до чого тут ендокринна система та гормони?

"Під час стресу сексуальне бажання не спадає до нуля. Воно є, але дещо на меншому рівні. Наприклад, сексуальні фантазії блокуються, щоб увага також була максимальна мобілізована на виживання під час стресу. Саме тому картинки, які раніше збуджували, не викликають подібної реакції", – додає експертка.

Від гострого до хронічного стресу

Є два види стресу – гострий (короткочасний) та хронічний (тривалий). На початку війни у більшості був гострий стрес. Людина не могла спати, їсти, лише читала новини та хвилювалась. Проте з часом гострий стрес хронізується. 

"Тобто вироблення гормону стресу не припиняється, але організм поступово адаптується до ситуації і не сприймає її як занадто стресову. Ви навчились жити з нею", – пояснює Ганна.

Хоча це не означає, що хронічний стрес – це добре. Навпаки, він виснажує ендокринну систему, зокрема наднирники, які постійно продукують кортизол. Також він негативно впливає на інші внутрішні системи організму. Детальніше про це читайте за посиланням.

З іншого боку, звикання навіть до неприємної ситуації може частково відновити сексуальне бажання.

"Якщо на початку війни люди не могли ні книгу почитати, ні кіно подивитися, то на третій тиждень люди вже знаходять спосіб для розслаблення та перемикання уваги. Також можуть виникати певні сексуальні фантазії та бажання", – стверджує експертка.

Щоправда, сексуальне бажання може бути навіть у людей з імпотенцією. Адже виникає у мозку. Проте проблеми зі збудженням чи можливістю закінчити статевий акт все одно залишаються. 

"Це не загальне правило, яке стосується всіх. Адже навіть під час Другої світової війни секс був. Доказ – ціле покоління дітей війни. Тобто люди, які жили в той час, просто адаптувались до умов війни".

Окрім цього, дослідження показують, що статево зрілі чоловіки 1930-1940-х років були більш здоровими та міцними фізично, ніж сучасні. За словами Ганни, за останні 10 мирних років кількість чоловіків, які звертались до спеціалістів з проблемами еректильної дисфункції, значно вища, ніж у часи Другої світової війни.

Як повернути сексуальне бажання

Людям, які живуть в більш-менш безпечних умовах, Ганна радить:

  1. Обмежте надходження інформації. Адже це джерело тривожності та "підігрівання очікування": "Що буде далі? Коли закінчиться війна? Куди впаде наступна бомба? Де стрілятимуть?". Оберіть одну-дві години на добу, коли ви читаєте новини з перевірених джерел.
  2. Виконуйте повсякденні справи, ніби зараз суворий карантин. Є обмеження, але життя триває. Це може бути прибирання, прання, приготування їжі чи практика хобі. 
  3. Спіть. Якщо декілька днів організм може працювати без сну, то далі – йому потрібно відпочити заради уникнення поганого фізичного та психічного самопочуття.
  4. Знайдіть місце приємним речам. Наприклад, їжте з гарного посуду або вечеряйте при свічках. Домашні улюбленці також заспокоюють та відволікають, тому за можливості проводьте час з ними.
  5. Займайтесь сексом вранці, а не ввечері. Попри те, що у вечірній час людина більш розслаблена, рівень статевих гормонів найнижчий. Вранці навпаки рівень статевих гормонів найвищий, саме тому у чоловіків ранкова ерекція спонтанна та виникає несвідомо.
  6. Виконуйте розслаблювальні процедури – ванни, самомасажі, масажі один одному. Все, що може розслабити вас, а можливо, і партнера.
  7. Займайтесь фізактивністю. Будь-яке фізнавантаження корисне для роботи гормональних органів. Коли людина активна та працює м’язами, то підвищує вироблення статевих гормонів. Це може бути щось елементарне – гімнастика чи руханка вдома.

Читайте також:

Як говорити з партнером

Стрес впливає на кожного з нас по-різному. Тому може виникнути ситуація, коли один партнер хоче та готовий займатись сексом, а інший через стрес не відчуває бажання.

Як пояснити партнеру, що справа не в ньому, а в стресі навколо?

"Якщо до війни у пари були довірливі стосунки, то можна просто пояснити: "Вибач, але в мене немає настрою, я ще не готовий/готова або мені не хочеться". Проте якщо відносини егоїстичні та аб’юзивні, то буде важко. Взаємодія залишиться на тому рівні, що й була до війни. Будь-яка розмова призведе лише до образ та ігнорування", – каже лікарка-сексолог.

Проте переступати через себе також не слід. Статевий акт, який відбувається попри бажання, – це насилля.

Хоч в процесі організм фізіологічно може підлаштуватись і може виникнути оргазм, стверджує Ганна. 

Але це не означає, що людина отримає психологічне задоволення. Навпаки, це може призвести до виснаження, образ і поганого психічного та фізичного самопочуття.

Як знайти компроміс:

  • Подумайте про альтернативу: можливо, звичайний секс зараз не на часі, а на оральний секс партнер погодиться. Але не тисніть!

  • Можливо, партнеру потрібне розслаблення. Він/вона не відчуває збудження і не має фантазій, але якщо партнер поцілує, погладить та натякне на секс, то бажання з’явиться.

  • Якщо ви залишаєтесь сам на сам із бажанням, то мастурбуйте. Це краще, ніж нічого. 

"У сексології є класичне правило: той, хто більше може та хоче, має підлаштуватись під того, хто хоче і може менше. Тому що в нього є вибір. Людина, яка хоче тільки тоді і тільки так, немає з чого обирати", – пояснює експертка.