З 25 жовтня на канікулах перебувають 8 000 шкіл (загалом в Україні їх понад 14 000). Такі цифри показують в Міністерстві освіти і науки.

За графіком учні цих шкіл мали би повернутися за навчальні парти вже наступного понеділокка, 1 листопада. Але тепер навчання буде організовано з урахуванням епідемічної ситуації в кожному окремому регіоні.

За темою: Хочу щепити дитину від ковіду. Це безпечно? Сім запитань лікарю-інфекціоністу Федору Лапію

Фактично, днями майже вся Україна опиниться в "червоній" зоні епіднебезпеки. На сьогодні це Херсонська, Запорізька, Одеська, Донецька, Дніпропетровська, Сумська, Миколаївська та Рівненська області. І 30 жовтня цей перелік зросте ще на сім областей. Київ у "червоній" зоні з понеділка, 1 листопада.

Згідно з чинними нормами постанови Уряду, для шкіл "червона" зона означає, що учні 5-11 класів можуть навчатися очно лише в тому випадку, якщо заклад освіти має 100% вакцинованих працівників.

На початкові класи та дитсадки обов'язкова умова про вакцинацію персоналу на поширюється. Вони можуть працювати в звичайному режимі. 

LIGA.Life розбиралася, що чекатиме школи з понеділка.

Формати роботи шкіл у "червоній" зоні: що кажуть в ОДА

У Києві з 1 листопада за парти після канікул не повернуться всі учні з 1 до 11 класу, попри постанову Кабміну. Навчання для всіх відбуватиметься дистанційно до поліпшення епідеміологічної ситуації в місті, заявив міський голова Києва Віталій Кличко.

"Це рішення місто ухвалило після консультацій з Міністерством освіти та Міністерством охорони здоров’я", – каже він.

Очно в столиці працюватимуть лише дитячі садочки, за умови вакцинації 100% персоналу закладів.

Так само на онлайн-навчання з понеділка щонайменше на два тижні переходять всі школи Львова, заявив міський голова Андрій Садовий.

"Це і початкова школа, і старші класи. Очно працюватимуть лише садочки", – сказав він.

В Івано-Франківську 1-4 класи в усіх школах працюватимуть у звичайному режимі. На дистанційне навчання перейдуть учні 5-11 класів більшості шкіл міста, підкреслив голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

"Бо тільки у двох школах міста рівень вакцинації – 100%. У цих школах, за рішенням батьків і громадськості, 5-11 класи зможуть працювати очно", – зауважив він. 

У Чернігівській області очно працюватимуть 55 закладів, де 100% працівників мають "зелений" COVID-сертифікат. Всі інші школи області (371 заклад) працюватимуть дистанційно, доки показники вакцинації в кожному із закладів не досягнуть необхідного 100% рівня.

Втім, обмеження "червоної" зони не стосуватимуться початкової школи (1-4 класи), садочків та спеціальних освітніх закладів, які залишаються відкритими для відвідування навіть без стовідсоткової вакцинації працівників, пояснюють у Чернігівській ОДА.

Управлінці Чернігівщини також зауважують, що осінні канікули, які розпочалися 25 жовтня, можуть тривати на один тиждень довше.

Продовжити їх до 7 листопада рекомендує Міносвіти та управління освіти і науки ОДА. Так вже зробили в Житомирі. В Запоріжжі теж продовжили канікули.

Доповнено: У Луганській області канікули до 7 листопада продовжено у 106 школах. Онлайн-навчання з 1 листопада буде організовано у 110 школах, очно в області працюватимуть 37 шкіл. 

На Сумщині, де осінні канікули розпочалися раніше, для учнів 1-11 класів запровадили дистанційне навчання з 29 жовтня до 7 листопада. 

Освітній омбудсмен Сергій Горбачов у коментарі LIGA.Life наголошує – право на освіту не може бути вище права на здоров'я.

Пріоритетним правом будь-якої людини, в тому числі в освіті, є право на життя і здоров'я.

Саме тому, заходи, спрямовані на збереження здоров'я і припинення епідемії, є першочерговими, підкреслює Горбачов. 

"Єдине, треба обирати ті заходи, які найменше шкодять освітньому процесу. Звісно, освітній процес у дистанційному форматі має свої недоліки. Але це краще, ніж взагалі припинити навчання", – підкреслює він.

Обов'язкова вакцинація освітян – перевірки не за горами

В багатьох ОДА нагадують: працівники закладів освіти включені до переліку професій, представники яких мають обов’язково вакцинуватися для повноцінної роботи. 

Вже 8 листопада невакцинованих освітян почнуть відсторонювати від роботи. Норма не поширюється на працівників, які мають протипоказання до щеплення, що підтверджує медичний висновок, нагадують у Хмельницькій області.

Керівники, які не відсторонять своїх невакцинованих працівників, можуть бути оштрафовані на суму від 17 000 до 34 000 гривень, зауважує міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків.

На 29 жовтня в Україні першою дозою вакцинувалося близько 90% освітян. Повністю ж вакцинувалися двома дозами майже 65%, написав у своєму телеграм-каналі міністр освіти і науки Сергій Шкарлет. 

Тобто за умови "жовтої" зони в Україні зможуть працювати всі школи.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин