Зміст:
  1. Питання безпеки й комфорту в потягах
  2. Критика противників петиції
  3. Що кажуть в Укрзалізниці? 

Уже кілька тижнів українські користувачі в соцмережах активно обговорюють ідею впровадження у потягах окремих вагонів для жінок і чоловіків. Подекуди дискусії виходять далеко за межі конструктиву, та все ж, питання безпеки й комфорту представників різних статей у поїздах залишається ключовим. 

Актуальність теми показує не лише її активне обговорення, а й підтримка відповідної петиції на сайті Кабінету міністрів України — за вісім днів ініціатива зібрала понад 22 700 підписів з 25 000 необхідних. Навіть більше — Укрзалізниця відреагувала на звернення ще до того, як петиція набрала потрібну кількість підписів. 

LIGA.Life розібралася, що пропонують автори ініціативи, які головні перестороги мають противники петиції та як відреагували на ідею в "Укрзалізниці". 

Питання безпеки й комфорту в потягах

Авторка ініціативи Ольга Ожогіна розповідає: створити петицію з проханням виділити у потягах принаймні по одному окремому вагону для жінок і чоловіків її мотивував власний досвід поїздок та неприємні історії, в які потрапляли знайомі дівчата. 

"Я активно користуюся потягами й саме тому звернула увагу на цю проблему. Під час тривалих рейсів помічаєш, наскільки незручними бувають поїздки, особливо якщо в купе лише представники іншої статі. Інколи мені доводилося по 17 годин бути в одному й тому самому одязі, адже в туалеті переодягатися незручно, а оголювати своє тіло перед незнайомими чоловіками в купе теж не хочеш", — пояснює LIGA.Life авторка петиції. 

Вона пропонує створити щонайменше по одному окремому вагону в потягах для жінок та чоловіків, решту залишити змішаними. Йдеться про поїзди, які курсують маршрутом упродовж шістьох і більше годин. 

Петиція не передбачає повного розділення вагонів на чоловічі та жіночі, а лише мінімально можливу кількість таких вагонів — принаймні по одному для представників кожної статі. Це, на думку дівчини, дозволить протестувати ідею без суттєвого впливу на продажі квитків Укрзалізниці

"Квитки у ці вагони потрібно розподіляти за пріоритетним принципом. Якщо є можливість продавати квитки у змішані вагони — добре. Але якщо весь потяг повністю зайнятий, залишилися лише окремі вагони й, наприклад, на місце у жіночому вагоні претендує чоловік, тоді, звісно, треба продати йому цей квиток, щоб реалізувати його право на поїздку", — додає авторка петиції. 

Ольга стверджує: створення окремих вагонів для жінок та чоловіків — це насамперед питання безпеки й комфорту. Дівчина зазначає, що вона сама та її знайома потрапляли у неприємні ситуації під час поїздок. Численні історії про домагання й спроби зґвалтування у вагонах поїздів стали останньою краплею. Тож авторка ініціативи розуміла: ідея життєздатна й актуальна. 

Критика противників петиції

Велике обговорення ідеї впровадження окремих вагонів для жінок та чоловіків викликало і великий шквал критики. Найбільш поширеними серед противників петиції стали такі претензії: 

  • подібна ініціатива може дискримінувати чоловіків;
  • створення окремих вагонів підвищить вартість квитків;
  • впровадження окремих вагонів не дозволяє повністю розв'язати проблему з безпекою у потягах.

"Люди вбачають у цьому якийсь привід для жартів. Дехто звинувачує мене у дискримінації чоловіків. Але ця ідея запроваджує рівні умови для обох статей — окремі вагони пропонуються не лише для жінок, а і для чоловіків, яким так само може бути більш комфортно їхати лише з представниками своєї статі. Це не про бажання жінок відгородитися від чоловіків, а про створення психологічного комфорту й можливості вибору, адже не всі речі ми можемо робити перед представниками іншої статі", — пояснює Ольга Ожогіна. 

Що стосується можливого підвищення ціни на квитки, то дівчина зазначає: для втілення ідеї потрібна лише незначна реорганізація продажів з боку Укрзалізниці. На її думку, єдиною суттєвою зміною стане додаткова інформація про пасажира, яку враховуватиме перевізник під час продажу квитків, — стать. 

"Зменшення продажів і зростання вартості квитків можна уникнути, якщо розумно і поступово підходити до процесу. Для початку можна ввести хоча б один окремий вагон, не обов’язково одразу ризикувати продажами та розділяти поїзд на жіночі та чоловічі вагони. Якщо це буде лише один вагон з можливістю придбати квитки у ньому на випадок нестачі місць у змішаних вагонах, то це ніяк не вплине на продажі й, відповідно, на вартість квитків", — пояснює авторка петиції. 

Зрештою, додає вона, навіть один окремий вагон у потязі дозволить розв'язати проблему з дискомфортом тих пасажирів і пасажирок, для кого це питання є актуальним. Після тестування Укрзалізниця зможе визначити необхідну кількість окремих вагонів чи купе та обрати зручний варіант. 

Що кажуть в Укрзалізниці? 

23 травня АТ "Укрзалізниця" відреагувало на пропозицію запровадження окремих вагонів для чоловіків і жінок. На Facebook-сторінці перевізник повідомив, що розглядає подібну можливість. Утім, йдеться не про окремі вагони, а про жіночі купе. 

Голова правління Укрзалізниці Євген Лященко зазначив, що компанія вивчила досвід країн Азії та Європи й планує запустити пілотний проєкт із жіночими купе. Тестуватимуть його на обраних маршрутах далекого сполучення упродовж кількох місяців, а після випробувань залізничники разом з громадою планують ухвалити рішення щодо масштабів реалізації проєкту. 

"Це залежатиме від реального попиту та відгуків", — пояснив Євген Лященко.

У компанії додали, що на першому етапі придбати квитки у жіночі купе можна буде лише через мобільний застосунок Укрзалізниці. На даний час перевізник проводить консультації з юристами та громадськими організаціями, розробляє ІТ-рішення, після чого будуть внесені зміни до нормативних актів. 

Водночас, нагадали в Укрзалізниці, 15% пасажирських вагонів оснащені камерами відеоспостереження та кнопками виклику провідника — це має підвищити рівень безпеки у поїздках. 

"Безпека українців — незалежно від гендеру — є нашим фундаментальним пріоритетом, особливо в період повномасштабної війни. (...) Ми віримо в комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні цього явища. Тому поточне рішення залізниці — допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше за допомогою комплексу заходів, одним із яких стане "пілот" з жіночим купе", — зазначили в компанії.

Керівник з пасажирських комунікацій Укрзалізниці Олександр Шевченко у Facebook зазначив, що роботу в напрямі створення жіночих купе компанія розпочала ще у 2021 році й упродовж кількох місяців розвивала мобільний застосунок. Однак останніми днями перевізник навмисне витримував паузу, щоб послухати громадську думку, попрацювати з юристами, міжнародними колегами та ГО.

"На хвилі резонансу дуже легко піддатися пориву і знайти швидке поверхневе рішення для глибокої проблеми. Але помірковано плануємо наступне. Жіночі купе будуть. (...) Розуміємо, що це — не панацея, а лише тимчасовий підсилювальний елемент у комплексі рішень, які лікуватимуть корінь проблеми. А проблема глибша і потребує системної сексуальної освіти на національному рівні, розмежування понять мужності та агресії у виховному процесі (коли сила не трансформується у вседозволеність), а також реформ судової системи. Але безпека під час воєнного стану — це пріоритет", — написав він.

За словами Олександра Шевченка, до жіночих купе допускатимуть жінок, мам з дітьми віком до 6 років будь-якої статі та трансжінок. Утім, зазначив він, цей діалог ще відкритий. Придбати квиток у таке купе можна буде через застосунок Укрзалізниця — нову функцію передбачать в одному з наступних оновлень, але конкретні терміни у компанії поки не називають.

"Чи треба буде доплачувати за жіноче купе? Ні", — наголосив він. 

Окремі вагони для жінок і чоловіків. Що пропонують і як відреагували в Укрзалізниці?
Скріншот: facebook.com/oleksandr.shevchenko.ua