Зміст:
  1. Паркові зони та панорама міста
  2. Пішохідна, вело- та інша інфраструктура
  3. Транспорт
  4. Дизайн-код міста (реклама та вивіски)
  5. Сміття

Сонґдо — місто у Південній Кореї, розташоване за 30 км від Сеула. Його називають "розумним містом" або "містом майбутнього" — ще 20 років тому тут була прибережна мілина, а тепер десятки сучасних житлових комплексів, сотні хмарочосів, офіси світових корпорацій та повноцінна інфраструктура з метрополітеном і велодоріжками.

Буквально кожен куточок міста нашпигований новітніми технологіями — у Сонґдо немає смітників, бо тут діє спеціальна пневматична система утилізації відходів, на кожному кроці встановлені камери з датчиками — і задля безпеки, і щоб оптимізувати ресурси. Водночас місто розвивається з турботою про довкілля та з використанням "зелених" підходів — 40% площі Сонґдо займають парки, сквери та набережні.

Киянин Антон Васильєв мешкає у Сонґдо з 2019 року та працює у міжнародній компанії. "Сонґдо — це Корея майбутнього, якою вона хотіла і хоче бути. Тож інфраструктура тут сильно відрізняється від типового Сеула чи Інчона, частиною якого і є Сонґдо", — розповідає він. Ми попросили Антона влаштувати екскурсію корейським новітнім центром та показати, який вигляд має "місто майбутнього" зсередини. Далі — фото та пряма мова Антона.

Дивіться урбан-гід з корейського "міста майбутнього" Сонґдо

Паркові зони та панорама міста

Почнемо прогулянку з Центрального парку (Songdo Central park). Загалом у Сонґдо чотири парки, але Central park — найближчий до мого дому. Парк має площу близько 40 гектарів, уздовж його "прорізує" канал з водою, по всій довжині якого встановлені чотири пішохідні мости.

Увесь ландшафтний дизайн парку (включно з рослинністю, камінням та пагорбами) створений штучно. Дерева, як правило, тут висаджуються вже у "дорослому" вигляді. На передньому плані можна бачити вольєри з оленями.

Дивіться урбан-гід з корейського "міста майбутнього" Сонґдо
Вигляд з містка на місто

З центрально парку відкривається панорама на "діловий центр" Сонґдо з хмарочосами. Вежа праворуч — це найвищий хмарочос у Сонґдо Posco Tower заввишки 68 поверхів, у ньому розташовані офіси та готельні номери.

А ось вигляд на іншу частину центру. Будівля з "урізаним" фасадом — G-Tower, де розташовані офіси IFEZ authority, Green Climate Fund та інших організацій ООН. Більшості будинків на середньо-дальньому планах фізично не існувало чотири роки тому.

Дивіться урбан-гід з корейського "міста майбутнього" Сонґдо

Невеличкий відступ про гроші та архітектуру. Житлові комплекси ліворуч з "вигнутими фасадами" — ілюстрація "початку" Сонґдо, коли він тільки проєктувався та будувався (2008–2011 роки). Праворуч — комплекс 2015 року, який проєктували після фінансової кризи. Його дизайн вже значно простіший.

Розблокуйте щоб читати далі
Щоб прочитати цей матеріал потрібно оформити підписку