Чим замінити ранкову каву: матча, зелений чай і сік, ройбуш та тепла вода з лимоном
Фото: pixaby.com

Каву часто називають шкідливим напоєм через високий вміст кофеїну.

Проте дослідження показують, що кава покращує різні аспекти роботи мозку: пам'ять, настрій, пильність, рівень енергії, час реакції та загальну психічну функцію. Окрім цього, існують наукові докази того, що кофеїн підвищує рівень метаболізму та сприяє схудненню. 

Напій також містить корисні поживні речовини, а саме: вітаміни групи В (В2, В5, В3), марганець та калій. 

Детальніше про користь споживання кави читайте за посиланням:

  • Чому кава корисна для здоров'я. П'ять причин випити горнятко запашного напою

Проте кава корисна не для всіх. Люди з чутливістю до кофеїну можуть спостерігати розлад шлунку, тремтіння кінцівок або пришвидшення серцебиття. Кава також має сечогінну властивість, тому часто призводить до зневоднення та відчуття спраги.

Сертифіковані дієтологи в інтерв'ю для ресурсу Well+Good виділили п'ять ранкових напоїв, які б змогли стати чудовою альтернативою горнятку кави.

  • Кофеїн без тремтіння: матча або зелений чай

Усі зелені чаї, включаючи матчу, містять амінокислоту l-теанін, що допомагає пом'якшити дію кофеїну та його небажані ефекти, а саме: занепокоєння та прискорене серцебиття.

Окрім того, матча зазвичай готується за подібною технологією, як лате, що надає їй насиченої текстури та аромату, який так полюбляють поціновувачі кави. 

Якщо ви не можете знайти матчу у продуктовому магазині, придбайте звичайний зелений чай.

"Зелений чай багатий поліфенолами – природними сполуками, які борються із запаленням. Він також містить ECGC – потужний антиоксидант, який запобігає пошкодженню клітин, уповільнює старіння та зменшує ризик різних захворювань", – пояснює консультантка з харчування Лорен Мінчен.

Детальніше про зелений чай та вміст кофеїну читайте за посиланням:

  • М’який смак: білий чай

Мінчен також рекомендує білий чай через високий вміст антиоксидантів та поліфенолів, які допомагають боротися із запаленням та передчасним старінням.

"Як і зелений чай, білий зміцнює здоров'я серця, знижуючи запалення та рівень холестерину ЛПНЩ. Білий чай також корисний для здоров’я кісток та контролю рівня цукру в крові. Завдяки своєму світлому кольору він не надає зубам темний наліт, як кава чи чорний чай", – пояснює Мінчен.

  • Заспокійливий ефект для шлунку без кофеїну: чай ройбуш

Якщо ви хочете повністю виключити кофеїн, Мінчен рекомендує ройбуш – трав'яний чай, наповнений антиоксидантами.

Це чудовий вибір для тих, хто хоче уникати щавлевої кислоти або оксалатів через сечокам'яну хворобу. Він також відомий властивістю заспокоювати шлунок та протидіяти ранковій нудоті.

  • Проста та доступна альтернатива кави: тепла вода з лимоном

Тепла вода з лимоном сприяє підготовці шлунково-кишкового тракту до споживання їжі. Це також чудовий спосіб відновити водний баланс вранці. Належне зволоження організму допомагає запобігти втомі, головному болю, сухості шкіри та покращує роботу мозку. 

  • Заряд вітамінів: зелений сік

Якщо ви хочете додати більше фруктів та овочів у свій ранковий раціон, дієтологиня Клаудія Томпсон рекомендує приготувати зелений смузі або сік. 

Приклад рецепту:

Інгредієнти:

  • 1 зелене яблуко;
  • 2 жмені листя капусти кале;
  • 1-2 чайні ложки тертого кореня імбиру;
  • 1 столова ложка меду;
  • 1 склянка молока.

Техніка приготування:

  1. Почистьте яблуко та імбир.
  2. Натріть імбир.
  3. Поріжте яблуко.
  4. Змішайте яблуко, кале, імбир, мед та молоко у блендері до консистенції пюре.

Смачного!

Чим замінити ранкову каву: матча, зелений чай і сік, ройбуш та тепла вода з лимоном
Фото: depositphotos.com

Ще більше рецептів смузі на сніданок та перекус:

Читайте також:

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин

Подбати більше про своє тіло і стати спортивнішими допоможуть як правильне харчування, так і професійні тренери. Наприклад, у мережі Спортлайф. Спортлайф є партнером Ліга.Лайф у матеріалах щодо здорового способу життя. Вони підтримують цю тематику фінансово, однак не втручаються у редакційні матеріали.