Зміст:
  1. Що ми знаємо про вітамін D

Оновлено від 26.11.2020

Взимку вітамін D користується особливою популярністю. Адже у похмурий період року багато людей відчувають його дефіцит.

LIGA.Life розібралась, чому він важливий та як його правильно споживати, щоб не нашкодити собі. 

Завдяки дослідженням, науковим матеріалам та експертній думці лікаря виявили, чи насправді вітамін D допомагає під час COVID-19.

Що ми знаємо про вітамін D

Вітамін D – це жиророзчинний вітамін. Тобто він здатний розчинятися у жирах та оліях, тому тривалий час зберігається в організмі.

Його часто називають "сонячним вітаміном". Адже головне джерело вітаміну – сонячне проміння. Коли ультрафіолетове проміння потрапляє на шкіру людини, у нашому тілі синтезується вітамін D.

Однак, попри важливість сонця для синтезу вітаміну, варто обмежити вплив сонячного світла на шкіру. Адже це може призвести до розвитку раку шкіри. 

Проте сонце – не єдине джерело вітаміну. Люди також можуть отримувати його з їжі. Серед продуктів, які містять вітамін D, ресурс Dietary guidelines виділяє:

  • рибу (лосось, форель, осетер, печінка тріски, скумбрія, тунець, палтус, сардина);
  • гриби;
  • яєчний жовток;
  • молоко (соєве, мигдалеве та коров’яче);
  • натуральний апельсиновий сік.

Сімейний лікар першої категорії та кардіолог Наталія Міхно також радить вживати харчові добавки вітаміну D: "Насправді вітамін D – не вітамін, а гормон, який може виробляти й зберігати наш організм. Після перетворення в печінці, він зберігається в нашій жирової тканини. Тому дуже важливо розуміти необхідність додаткового приймання вітаміну D".

Вітамін D має дві дієтичні форми:

  • Вітамін D3 (холекальциферол). Міститься в деяких продуктах тваринного походження. Наприклад, у жирній рибі та жовтках.
  • Вітамін D2 (ергокальциферол). Зустрічається в деяких рослинах, грибах та дріжджах.

Варто зазначити, що D3 майже вдвічі ефективніший у підвищенні рівня вітаміну, ніж D2.

Для чого потрібен вітамін D

Лікарка Наталія Міхно пояснює, чому вітамін D є важливим для організму: "Він сприяє переходу кальцію з крові в кісткову тканину, що є профілактикою рахіту у дітей та остеопорозу у дорослих. Він також активно впливає на формування імунітету, знижує ризик аутоімунних і хронічних захворювань".

Пропонуємо розглянути детальніше роль вітаміну D в організмі людини.

Вітамін D – запорука здоров’я кісток та м’язів

Він допомагає регулювати кількість кальцію та фосфату в організмі та сприяє їхньому засвоєнню. Ці поживні речовини необхідні для підтримки здоров’я кісток, зубів та м’язів. 

Так за даними Національного інституту здоров’я нестача вітаміну D у дітей може спричинити розвиток рахіту. У дорослих – остеомаляцію або розм’якшення кісток.

Вітамін D також необхідний для розвитку і росту м’язових волокон. Його дефіцит може призвести до м’язової слабкості та болю.

Може сприяти лікуванню депресії

Рецептори вітаміну D присутні на нейронах у ділянках мозку, які беруть участь у виникненні, розвитку та подоланні депресії.

За інформацією Національного інституту здоров’я було проведено 14 досліджень, які виявили зв’язок між дефіцитом вітаміну D та розвитком депресії.

Однак клінічні випробування не підтверджують цих висновків. Наприклад, аналіз дев'яти досліджень, у яких взяли участь 4923 дорослих учасників з діагнозом депресія, не виявив значного зменшення симптомів після вживання вітаміну D.

Саме тому ця функція вітаміну досі залишається об’єктом дослідження.

Діабет 2-го типу та вітамін D

Низький рівень вітаміну D є поширеною проблемою серед людей із діабетом. Дослідження 2011 року продемонструвало взаємозв'язок між низьким рівнем цього елементу у пацієнтів з резистентністю до інсуліну та високим ризиком розвитку діабету 2 типу.

За даними ресурсу Healthline вітамін D покращує чутливість до інсуліну. Він активізує рецептори, які допомагають регулювати метаболізм жирних кислот у м’язовому та тілесному жирі.

Як це працює. Вітамін D потрапляє в бета-клітину, що продукує інсулін, і взаємодіє з рецепторами, які активують ген цього гормону, збільшуючи його синтез.

Крім цього, вітамін D відіграє важливу роль у регулюванні вживання кальцію в організмі. А кальцій також бере участь у секреції інсуліну. У разі дефіциту вітаміну D погіршується здатність організму регулювати рівень цього мінералу, а це неминуче знижує кількість виробленого інсуліну.

Покращує здоров’я серця

Імунні та запальні клітини, які відіграють роль у захворюваннях серцево-судинної системи регулюються вітаміном D. 

Вітамін допомагає підтримувати артерії гнучкими та розслабленими. Це допомагає контролювати підвищення кров’яного тиску. 

В одному з досліджень вчені спостерігали 10 років за майже 50 000 здорових чоловіків. Учасники з найнижчим рівнем вітаміну D, мали вдвічі більше шансів отримати серцевий напад, ніж чоловіки, які мали найвищий рівень. 

Зміцнює імунітет

Вітамін D відіграє важливу роль у стимулюванні імунної відповіді. Він має як протизапальні, так і імунорегуляторні властивості. Одна з його функцій – активація захисних сил імунної системи.

Дослідження показало, що вітамін D підсилює функцію імунних клітин, включно з Т-клітинами та макрофагами, які захищають організм від інфекцій.

Інші дослідження продемонстрували, що низький рівень вітаміну D пов’язаний із підвищеним ризиком респіраторних захворювань, включно з туберкульозом, астмою та хронічною обструктивною хворобою легень, вірусними та бактеріальними респіраторними інфекціями.

Вітамін D та COVID-19

Наразі говорити зарано про вплив вітаміну D на лікування COVID-19. Адже сьогодні існує занадто мало досліджень для підтвердження його ефективності.

Однак недавнє дослідження встановило, що рівень 25-гідроксивітаміну D у крові щонайменше 30 нанограм та один міліграм може допомогти зменшити ймовірність несприятливих клінічних наслідків та смерті у госпіталізованих пацієнтів з COVID-19.

Вчені проаналізували лікарняні дані 235 пацієнтів з COVID-19. У пацієнтів старше 40 років, які мали достатній рівень вітаміну D, на 51,5% менше шансів мати несприятливі наслідки (втрата свідомості, гіпоксія та смерть) у порівнянні з пацієнтами з дефіцитом вітаміну D.

Дослідження Університету Кантабрії показало, що 82% пацієнтів з діагнозом COVID-19 мали дефіцит вітаміну D. Достатній рівень мали лише 18% пацієнтів. Проте дослідники наголошують на тому, що вони не виявили жодної залежності між концентрацією вітаміну D в організмі та тяжкістю захворювання.

Хоча дослідження в цій галузі тривають, важливо розуміти, що вживання додаткового вітаміну D саме собою не може захистити людину від розвитку COVID-19. Однак дефіцит вітаміну D може збільшити сприйнятливість до загальної інфекції та захворювань, завдаючи шкоди імунній функції.

Здорова доза вітаміну D

Добова норма вітаміну D залежить від віку. Працівники National Academy of Medicine розробили загальні рекомендації, щодо середньої норми вживання вітаміну D для людей різного віку.

Норма вітаміну вказана в міжнародних одиницях (МО) на день. 

0-12 місяців – 400 МО;

1-13 років – 600 МО;

14-18 років – 600 МО;

19-50 років – 600 МО;

51-70 років – 600 МО;

70+ років – 800 МО.

Наталія Міхно зауважує, що перед початком вживання вітаміну, варто звернутися до фахівця:

"Рекомендується визначити рівень вітаміну D в організмі за аналізом крові. Після цього лише лікар призначає потрібну вам дозу й період вживання. Це дуже важливо, тому що вітамін D може накопичуватися в організмі й навіть досягати токсичного рівня. За показників понад 150 нг/мл (показує аналіз крові) відбувається інтоксикація". 

Передозування вітаміном D

Надмірне вживання вітаміну D – токсичне. Лікарка пояснює, що вітамін D сприяє підвищенню рівня кальцію в крові. Тому його перенасичення може призвести до розладу травлення з нудотою, блюванням й болем в животі. 

"Також може з’явитись відчуття втоми, стан розгубленості й запаморочення. Гранично допустима добова норма для дорослих становить 4000 МО – це цілком безпечно, якщо контролювати показники крові (рівень вітаміну D та кальцію)", – додає Наталія.

Отже, перш ніж розпочати вживання дієтичних добавок з вмістом вітаміну D варто звернутися до лікаря та здати аналіз крові, щоб визначити рівень вітаміну D в організмі та індивідуальну денну норму його вживання.