Попереду в Україні нетипові вихідні – культурні заклади не працюватимуть, в кіно і на шопінг не сходиш, а в ресторани – тільки за їжею "з собою".

Рішення Кабміну про карантин вихідного дня, прийняте 11 листопада, критикують як медексперти, так і представники культурної сфери і бізнесу. 

Чому карантин вихідного дня не матиме позитивного ефекту і що треба робити натомість, LIGA.Life дізнавалося в Андрія Александріна, епідеміолога, керівника Національної експертної групи з інфекційного контролю (NEGIC) та ГО "Інфекційний контроль".

В понеділок зранку зверніть увагу на забиті маршрутки – і про які карантинні заходи ми говоримо?

"Я противник карантину вихідного дня, бо це не має сенсу. Вірус не спить, на вихідні не ходить, він діє постійно", – каже Александрін.

За його словами, здоровий глузд все ж був у пропозиції керівника МОЗ Максима Степанова про введення адаптивного карантину, але цей карантин потрібно виконувати. В Україні ж його не дотримувалися, що привело до погіршення ситуації.

"Більш того, COVID-19 – це не медична проблема, а соціальна. Тут поведінкові проблеми і їх потрібно вирішувати мультимодально. І так як на МОЗ не покладено контролюючі функції щодо дотримання санітарних норм, а це покладено на Нацполіцію і Держпродспоживслужбу, то допоки ці контролюючі органи не почнуть показувати свою ефективність – змін ситуації в країні не буде", – наголошує епдеміолог. 

Читайте також: Кімната, бар і клас. Як коронавірус поширюється у повітрі

Національна поліція, Арсен Аваков повинні почати справді контролювати і вимагати від населення, щоб ті правильно (!) вдягали маски в громадських місця

"Щоб держпродспоживслужба, яка зараз їздить по об’єктах і поборами просто займається, почала дійсно контролювати організацію інфекційної безпеки на об’єктах: в кав’ярнях, ресторанах, ТРЦ, аптеках, медзакладах", – наголошує Александрін.

А для того, щоб контролювати ці правила, їх потрібно дати населенню, потрібно виділити гроші, щоб їх впровадити, щоб навчити населення, зауважує епідеміолог. 

"А у нас держава досі не дала ніякого інструменту, а намагається тільки контролювати і штрафувати. Так не вийде", – додає він.

В Україні немає такого поняття, як програма інфекційної безпеки

Це повинна бути державна стратегія, де прописано, куди ми рухаємося, які мають бути кількісні показники, хто за них відповідає, за їхнє виконання, контроль, каже епідеміолог.

"Більше того у нас медичні заклади не відповідають такому поняттю, як інфекційний контроль. Це програма, направлена на керування інфекціями, направлена на мінімізацію поширення інфекції всередині медзакладів. У нас взагалі поширення епідемії COVID-19 пішло, як внітрушньолікарняні спалахи. Від незнання і нерозуміння процесів ми зараз в такій ситуації", – пояснює Александрін. 

В українських лікарнях немає такого поняття, як нормальне сортування хворих на коронавірус і хворих на грип

"Поступає людина з ознаками ГРВІ, там будуть підозри на ковід. І куди її кладуть? В терапію, де лежить багато хворих. Відповідно відбувається внутрішньолікарняний обмін інфекціями", – пояснює епідеміолог. 

Якщо двох людей з грипом і з ковідом на етапі уточнення діагнозу покласти в одну палату, то вже через добу один захворіє грипом, а інший коронавірусом, каже Александрін. 

"І ми отримаємо мікс інфекцію. Це називається внутрішньолікарняне поширення інфекції", – додає він.

Читайте також: Вакцина від грипу 2020-2021. Коли купити і чому варто щепитися під час пандемії

Вважаю, що карантин вихідного дня – це звичайний популістичний лозунг – вони буцімто щось роблять, але це щось уже не виходить 

"Тим більше зараз ситуація вже некерована. Тільки за рахунок медиків, медичної системи якось ще статистично намагаються стримувати, але ситуація вже неконтрольована, бо медиків не вистачає, ліжок із киснем немає, госпіталізувати пацієнтів зараз неможливо. В лікарнях по Києву місць просто немає, а у віддалених населених пунктах уявіть ситуацію", – каже епідеміолог.

Те, що в країні збільшили кількість тестувань, це добре, але якщо виявляти хворих і не працювати з контактними – це все беззмістовна і затратна робота

"І вона працює тільки на збільшення фінансування загальної системи. Це таке замкнене коло. Це основи епідеміології, їх не враховують в нашій країні. У нас навіть в робочі групи, створені при МОЗ, епідеміологів ніхто не впускає", – каже Александрін.

Всі намагаються гасити пожежі, думають, як лікувати, що закуповувати, а на профілактику ніхто не звертає увагу, зауважує він.

Точку неповернення Україна вже пройшла

"Розумно зараз вже не вийде, хто б не прийшов. Держава не діяла вісім місяців. Нічого системно не зробили. Так, покращили діагностику і трохи ситуацію з підведеним киснем. І все. У нас персонал медичний не навчали. Ніхто не готував медзаклади по різних зонах, тому ситуацію зараз вже сильно не зміниш. Маємо те, що маємо", – пояснює Александрін.

А жорсткий карантин взагалі покладе менший бізнес. 

Середній бізнес, який платив податки в країні, виїжджає зараз за кордон. Якщо така когорта громадян покидають країну, ми залишимося ні з чим, вважає Александрін.