Зміст:
  1. Феномен нових "старих" попдів
  2. Сабріна Карпентер: грайливість та лірика
  3. Чаппелл Роан: свобода та самовираження
  4. Чарлі XCX: попереду трендів

Музичний світ завжди шукає нові таланти, проте деякі артисти, навіть після багатьох років на сцені, несподівано отримують нову хвилю популярності. Сабріна Карпентер, Чаппелл Роан та Чарлі XCX — три співачки, чия кар'єра триває не перший рік, але саме в 2024 році вони стали справжнім музичним феноменом. LIGA.Life пояснює, що саме робить їх такими привабливими для слухачів.

Феномен нових "старих" попдів

Як пише L'Officiel, з ефектом "Brat" (назва альбому) співачки Charli XCX, злетом популярності Сабріни Карпентер та світовим пануванням Чаппелл Роан, попмузика ще ніколи не була такою живою, як зараз. Завдяки новим, оптимістичним, веселим мотивам, які стрімко ширяться мережами, навіть найсуперечливіші та найпретензійніші інді-друзі приєднуються до відродженої попхвилі.

Попри те, що співачки вже багато років на сцені, справжній кар'єрний прорив стався лише нещодавно. Це пов'язано з трендом на індивідуальність та самовираження в попмузиці, що зараз дуже приваблює слухачів.

У кожної з виконавиць є своя "родзинка": Сабріна Карпентер зачаровує своєю щирістю, Чаппелл Роан пропонує свободу та яскравість, а Чарлі XCX сміливо грає з жанровими межами. Попдіви демонструють, що сучасний слухач шукає більше, ніж просто хіти — вони шукають автентичність та сміливість бути собою.

Існує навіть дослідження від American Heart Association, що ритм поппісень може допомогти знайти правильний ритм для масажу серця:

Сабріна Карпентер, Чаппелл Роан та Чарлі XCX: хто ці нові "старі" попдіви
Сабріна Карпентер, Чаппелл Роан та Чарлі XCX: хто ці нові "старі" попдіви

Сабріна Карпентер: грайливість та лірика

Сабріна Карпентер почала свій шлях як акторка та співачка у серіалі "Girl Meets World", її музична кар'єра триває вже понад 10 років. Попри те, що вона випустила кілька альбомів, зокрема "Singular", популярність прийшла до неї лише після виходу "Short n' Sweet" із хітовими треками "Espresso" та "Please Please Please". Співачка також виступала цього року на розігріві у Тейлор Свіфт. Сабріна, завдяки сміливому та відкритому підходу до власного життя та почуттів, змогла захопити нове покоління слухачів. Вона пропонує своєму фан-клубу не лише музику, а й щирі історії про емоції, кохання та особистісний розвиток.

Як зазначає The Guardian, "на сцені вона інтимна і водночас грайлива, на кожному концерті жартує між піснями, спілкується з глядачами і роздає поради щодо знайомств. У неї такий гарний баланс між виступом і тим, щоб бути собою".

І оскільки переважна більшість її шанувальників – жінки, вона (і її стиліст Джаред Еллнер) створили фірмовий стиль: у своїх концертних вбраннях, костюмах для музичних кліпів та образах для червоних доріжок Карпентер обирає жіночні, вигадливі та ностальгічні образи:

Сабріна також вподобала український бренд Frolov:

Чаппелл Роан: свобода та самовираження

Чаппелл Роан — ще одна зірка, чия творчість нарешті привернула увагу після років пошуку власного стилю. Її музика відрізняється не лише звуком, але й яскравими візуальними образами. 26-річна квір-попікона створила потужну армію прихильників серед покоління Z. Хоча вона не перша квір-співачка, її вбрання в стилі дреґквін, відверті тексти та мелодії роблять її однією з найбільш мейнстримних артисток сьогодення.

Музика Чаппелл значною мірою фокусується на її квір-ідентичності — "Pink Pony Club" була натхненна її першим візитом до гей-клубу, а "Good Luck, Babe" розповідає про флірт з дівчиною, яка наполягає на тому, що насправді вона не лесбійка. Саме трек "Pink Pony Club" став своєрідним гімном для всіх, хто шукає себе, поєднуючи теми свободи, прийняття власної ідентичності та сміливого самовираження. Роан створює простір для аудиторії, де можна бути собою, а її тексти звертаються до тих, хто прагне втекти від обмежень буденності.

Чарлі XCX: попереду трендів

Чарлі XCX — це ім'я, яке відоме шанувальникам попмузики вже десятиліття. Англійська співачка прославилася як співавторка пісень, створивши хіт разом з Icona Pop 2012 року "I Love It" та з піснею Іґґі Азалії 2014 року "Fancy", що очолила чарт Billboard Hot 100. Проте її музика цього року по-справжньому стала мейнстримною. Альбом "Brat" продемонстрував, що вона стала іконою нової хвилі попмузики, яка завойовує серця слухачів у всьому світі: "Вразлива лірика, екзистенційні питання та чесне дослідження складності й суперечливості жіночого буття перетворили "Brat" на щось більше, ніж просто музичну збірку", — пише BBC.

Крім цього, альбом співачки "Brat", випущений у червні 2024 року, швидко став асоціюватися з президентською кампанією Камали Гарріс. Він спричинив появу інтернет-мемів, надихнув фан-відео, а твіт співачки "kamala IS brat" миттєво став вірусним — і все це, за словами Чарлі XCX, "було круто". Чарлі також випустила хіт у колаборації з Біллі Айліш — пісню "Guess"

Сабріна Карпентер, Чаппелл Роан та Чарлі XCX: хто ці нові "старі" попдіви
Фото: Atlantic Records