Супрун про напівфабрикати: ціна, якість, на що звернути увагу
Фото: depositphotos.com

Іноді після робочого дня буває лінь готувати навіть найпростішу їжу, тому у світі росте ринок готових заморожених і охолоджених страв, пише на своїй сторінці у Facebook ексочільниця міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун. Вона детально пояснює, наскільки корисними та економічно вигідним для споживача є харчування напівфабрикатами.

Що заморожують

Не всі заморожені продукти є напівфабрикатами. Заморожені горошок чи полуниця є продуктами, нехай і крижаними. Заморожені лазанья чи піца є замороженими стравами. А ось вареники, пельмені, зрази, котлети та налисники треба якось приготувати, перш ніж їсти, тому це напівфабрикати. Об’єднує український ринок майже готової їжі в супермаркеті те, що переважно вона багата на вуглеводи, і має якусь начинку. Виходить ситно і наче з’їли щось непогане — м’ясо, кисломолочний сир чи вишні у начинці. Але насправді...

Що може бути поганого в напівфабрикатах

Тісто. Наш раціон має базуватися на овочах та фруктах, цільнозернових злаках та інших крупах (не всі крупи є злаками). Тісто налисників чи пельменів належить до категорії "рафіновані вуглеводи", бо зроблене з білого борошна. Нам не треба стільки тіста, принаймні, щодня точно не треба. Хіба ви важко фізично працювали. Але й тоді — паста (макарони, спагеті та інші вироби з твердої пшениці), приготована з достатньою кількістю соусу на основі овочів, буде кращим рішенням з точки зору нутриціології, ніж пельмені. 

Начинка. Вона-то є, але якось мало, погодьтеся. І чи це сир в налисниках, чи манна каша?.. Не завжди зрозуміло. Смачні вареники з вишнями, але навіщо стільки цукру?.. Не всі напівфабрикати зроблені однаково корисними.

М’ясо. Багаттьом його дуже хочеться після важкого дня, але готувати м’ясо довго і незручно, на їхню думку. Здається, що набагато зручніше купити пакет котлет по-київськи чи зраз. Зрозуміле людське бажання. От тільки проблема в тому, що навіть заморожене м’ясо з часом псується. Зокрема, в ньому окислюються жири, і з’являється прогірклий смак. Додайте до цього технічні жири (маргарини з трансжирами чи суміші жирів для фритюру), які входять до складу напівфабрикатів — і отримаєте типовий смак їжі з пакета та мікрохвильовки. І типову їхню шкоду. До того ж фарш для пельменів далеко не завжди роблять з якісного м’яса. Виходить, що набагато краще приготувати куряче філе чи свинячу вирізку в рукаві для запікання, ніж покладатися на м’ясо в пельменях чи голубцях. А ще краще рибу. Її теж можна купити замороженою і тримати про запас. 

Майонез. Насправді вишуканий в оригіналі соус з гірчиці, олії, яєць та лимону став порятунком несмачної їжі. Під майонезом чи кетчупом "піде" будь-що, коли вас бентежать лише голод, час і гроші. Це не засудження, це розуміння. Проте, багатим на вуглеводи та некорисні жири напівфабрикатам, майонез ні до чого. Корисніше вони від цього не стануть. От і маємо ще одну проблему — море олії (а майонез це передусім олія) та рафіновані вуглеводи. Натомість краще присмачувати вечерю овочевим салатом.

Якою має бути ціна напівфабрикатів

Ні, не всі напівфабрикати чи готові продукти це зло. Якщо стисло, то висновок такий: хороші напівфабрикати коштують дорого. Якщо ви їх купуєте, бо це дешева і доступна їжа, то краще варіть каші та запікайте буряк і куряче філе.

Готова та напівготова їжа має додану вартість. Люди працювали, застосовували технології, обладнання, пакування з її дизайном, рекламу тощо, аби ви отримали пакет з варениками, які треба лише зварити. А ще є вартість продуктів і націнка дистриб’ютора. Якщо ціна виглядає аж занадто привабливою, значить, десь є суттєва економія. Мабуть, на вартості продуктів, як-от застосуванні манної крупи замість сиру, чи сала й хряща замість м’яса. І, може, на етапі оплати праці, що теж погано. Так, можлива економія на масштабі закупівель сировини та автоматизації процесу. І все ж — хороша майже готова їжа має коштувати дорожче за сирі продукти.

Якщо вашими головними лімітами є час та гроші, то краще не купувати дешеві напівфабрикати. Беріть нормальні продукти, готуйте їх наперед і заморожуйте уже готове. Гречка з грибами, цибулею та морквою чудово розігрівається. Користі більше, собівартість мала. З фаршу, цибулі, моркви, зелені й томатного соусу виходить соус болоньєзе, який робить зі звичайних відварених макаронів поживну і корисну страву. Її також можна заморозити.

Якщо ж вам потрібно зекономити лише час, чи нагодувати старшокласників, пам’ятайте, що зіпсоване здоров’я чи погані харчові звички зрештою коштують і часу, і грошей. Тому зробіть дві речі: знайдіть виробників якісних (та дорогих) напівфабрикатів та додайте до цього овочі. Заклади харчування часто не ліплять самі свої бургерні котлети, і не печуть сирники. Хіба це від шефа і за всі гроші світу. Ви теж можете купувати такі заготівлі, якщо запитаєте в гугла. Дорожче, але і якісніше.

Ще один момент щодо підлітків. Вам та їм може здаватися, що варити пельмені це просто, а зробити омлет — складно і довго. Насправді як подивитися. З одного боку — часу вивільнюється більше, але з іншого — усім колись треба вчитися піклуватися про себе. Навіть, коли немає грошей на доставку їжі та напівфабрикати. А так інколи буває, коли торуєте власний шлях. Тож кращим рішенням буде дати їм не "напівфабрикатну рибку", а вудку, тобто холодильник і комору з продуктами та навчити готувати. Та й підліткам часто цікаво вивчати кулінарію, бо то захопливі досліди смаку, фізики та хімії.

Як зробити страву з напівфабрикатами кращою?

  • Додайте овочі, приберіть майонез, і обирайте ті варіанти готової їжі, де менше тіста. Наріжте свіжі помідори чи завчасно запечений буряк.
  • Зробіть наявність овочів пріоритетом та завжди поповнюйте їхні запаси у холодильнику. Навіть зелена цибуля і петрушка, вирощені на підвіконні, згодяться для такої ролі. Якщо віддаєте перевагу всьому готовому, то купуйте морську і квашену капусту.
  • Майонез замініть сметаною, грецьким чи звичайним йогуртом, олією, тертим сиром, лимонним соком — аби менше порожніх калорій та більше нутрієнтів.
  • Обирайте здоровіші опції: просто котлету, а не пельмені; сирники, а не налисники з сиром; заморожені вишні, а не вареники з вишнями. Вишню можна з’їсти з йогуртом чи кисломолочним сиром.
  • Купіть заморожені овочі та приготуйте їх. Додати поживності можна завдяки сиру та каші до овочів. 
  • Використовуйте прянощі. Напівфабрикати готують практично без них, аби смак був універсальним. Без прянощів аромат буває не дуже та й смак теж. Чорний перець, орегано, чебрець, мелений коріандр підуть на користь — вони і запобігають подальшому погірканню жирів, покращують смак та аромат, і тішать кишкових бактерій.

Готувати після робочого дня, навіть найпростішу їжу, справді складно. Тому у світі росте ринок готових заморожених чи охолоджених страв, приготованих "як для себе". Приміром, данці купують заморожені фрикаделі в соусі, які треба лише розігріти. Їхня традиційна вечеря доступна в кожному супермаркеті. В Португалії можна купити відерце овочевого супу-пюре, а в Іспанії — пляшку супу гаспачо на вечерю. З часом і український ринок пропонуватиме досить здорову та смачну їжу, готову до вжитку. Але завжди будьте пильними та дбайте про здоров’я передусім.