Зміст:
  1. Бажання бути ідеальними
  2. Орієнтація на результат
  3. Порівняння себе з іншими у соцмережах
  4. Спроба догодити всім
  5. Відсутність здорових меж
  6. Очікування, що всі порозуміються
  7. Втрата рутини
  8. Значні фінансові витрати

Красиво загорнуті подарунки, ошатна ялинка, засніжені вулички та велика родинна вечеря, під час якої усі ладнають, — така ідилія буває дуже рідко або взагалі лише у фільмах. У реальності ж свята можуть виснажувати фізично та психологічно. 

Для багатьох людей період зимових свят означає підвищену тривожність. Причина ховається у поєднанні високих очікувань, суспільного тиску та сімейних стресів, розповіли виданню Huffpost експерти із психології, нейробіології та психічного здоров’я. Які звички змушують нас відчувати занепокоєння під час свят і як зменшити тривожність у цей період? LIGA.Life переповідає найцікавіше. 

Бажання бути ідеальними

Люди можуть відчувати тривогу під час свят через викривлене зображення різдвяного періоду в медіа, стверджує клінічна психологиня Рейна Лазарович. Тематичні фільми просякнуті сюжетами з дорогими подарунками, пошуком кохання й розв'язанням усіх сімейних проблем за півтори години, що рідко відповідає реальності.

Це створює величезний тиск, зазначає Лазарович. Особливо сильно його можуть відчувати жінки, яких у масовій культурі зображують ідеальними у багатьох ролях: дочки, партнерки чи господині:

"Цей меседж такий: усе, що є менш ідеальним — недостатньо добре. Це переконання не лише не відповідає дійсності, але й змушує жінок відчувати величезний тиск".

Аби зменшити напруженість, психологиня рекомендує приділити час для турботи про себе й перемкнути фокус уваги з "ідеальних" на "досить хороші" святкування, подарунки, атмосферу тощо. 

Водночас консультантка із психічного здоров’я Алана Карвальо радить зосередитися на зв’язку з близькими, а не на ідеальному святкуванні. На її думку, прагнення до досконалості не може зробити свято веселим або особливим, адже у такому випадку люди більше хвилюються, щоб усе пройшло за планом, аніж насолоджуються моментом. 

"Те, що робить цей період особливим, полягає не у досконалості, а в моменті спілкування та радості від спілкування з близькими", — пояснює вона. 

Орієнтація на результат

Когнітивно-поведінкова терапевтка Джоанна Хардіс зазначає: зосередження на результаті на кшталт ідеально приготованої страви чи ідеального подарунка може посилити тривожність. За її словами, здебільшого людина не може контролювати результат, але коли намагається це робити, то занадто тисне на себе й інших. 

У такому випадку експертка радить поглянути на процес по-іншому. Не варто концентруватися на тому, щоб не хвилюватися — це працює в протилежному напрямку і, навпаки, викликає зосередження на результаті. Краще, зазначає Хардіс, подумати про механізми подолання тривожності: 

"Оскільки ми не можемо контролювати те, що відчуваємо, а тривога — це відчуття, то мета полягає в більш ефективній реакції, якщо або коли ми помітимо за собою тривожність".

Порівняння себе з іншими у соцмережах

Перегляд відео зі святковим декором і красивими локаціями у TikTok або Instagram друзів можуть викликати стрес. За словами клінічної психологині Чарісси Чаморро, порівняння себе з іншими призводить до почуття тривоги й викликає у людини страх не виправдати свій потенціал або очікування інших.

"Тенденція до соціального порівняння посилюється в цю пору року через використання соціальних мереж", — додає експертка. 

Чаморро зазначає: ідеальні образи у соцмережах можуть викликати у людини відчуття, ніби вона також повинна "жити найкращим життям під час свят". Однак це не реалістична мета. Аби боротися з цим явищем, психологиня радить спостерігати за своїми відчуттями, коли ви переглядаєте чиїсь фото й відео у соцмережах, і зазначати, чи порівнюєте ви себе з іншими:

"Використовуйте дві прості стратегії: помічайте — і відпускайте. Помітивши порівняння себе з іншими, ви усвідомлюєте це відчуття, яке потім можете відпустити й рухатися далі".

Свята без стресу. Які звички змушують нас відчувати тривожність у святковий період
Фото: Unsplash

Спроба догодити всім

Нейробіологиня Фредеріке Фабріціус стверджує, що у святковий період проявляється тенденція до задоволення усіх навколо. Це може виснажувати, викликати величезний стрес і занепокоєння.

"Ми налаштовані бути соціальними. Ми завжди намагаємося ставити інших людей на перше місце і робити їх щасливими. Ми запрошуємо гостей, яких насправді не хочемо бачити. Ми зустрічаємося з людьми, з якими не хочемо зустрічатися. Ми дозволяємо людям нав’язувати нам свій графік…", — розповідає науковиця. 

У таких ситуаціях вона радить ставити себе на перше місце й уникати людей, які можуть викликати у вас тривогу:

"Важливо створити відчуття автономії. Не дозволяйте іншим людям нав’язувати вам свій графік. Якщо ми відчуваємо, що можемо ухвалювати власні рішення, це посилює боротьбу зі стресом". 

Відсутність здорових меж

Дослідниця здоров’я та добробуту в Університеті Бінгемтона Дженніфер Вегманн застерігає від вигорання у святковий період і радить встановлювати здорові межі під час свят. 

"Якщо ви кажете "так" усьому — вечірці, вечері, подарункам — то можете вигоріти. З іншого боку, якщо ви скажете "ні" всьому під час свят, то втратите можливість налагодити здорові зв’язки й стосунки можуть постраждати. Визначте, якими є ваші особисті кордони та прямо про них заявіть", — каже експертка. 

Очікування, що всі порозуміються

Якщо між членами родини є певні непорозуміння або конфлікти, не варто очікувати, що на свята все чарівним чином вирішиться. Навпаки, стверджує Рейна Лазарович, це може призвести до розчарування: 

"Сімейна динаміка зазвичай складна і не повністю під вашим контролем. Коли ми беремо на себе обов’язок зробити усіх щасливими та веселими, це лише посилює наше розчарування".

Клінічна психологиня радить встановлювати межі з членами родини заздалегідь. А на випадок, якщо щось вийде з-під контролю, будьте готові прийняти це. 

Професійна консультантка Рейчел Тернер звертає увагу, що конфлікти в родині, відновлення минулих травм і визнання нестабільного чи токсичного середовища сприяють посиленню стресу. Тож вона радить насамперед турбуватися про себе й розробляти особисті стратегії подолання стресу. 

Свята без стресу. Які звички змушують нас відчувати тривожність у святковий період
Фото: Unsplash

Втрата рутини

З одного боку, в період свят приємно відпочити від повсякденних справ. Але повний відхід від щоденної рутини може посилити тривогу, пояснює психіатриня Лаура Еріксон-Шрот

"У вас може бути відпустка на роботі чи канікули в навчанні й відсутній чіткий розклад, якого потрібно дотримуватися. Можливо, ви подорожуєте і не маєте доступу до речей, які зазвичай робите, як от звичної їжі, тренажерного залу або друзів", — розповідає вона. 

Аби боротися із тривожністю через втрату рутини, експертка радить повернути у життя якісь звичні речі. Йдеться не про все те, що ви робите решту днів у році, а про кілька справ, які вам приємно робити щодня. Наприклад, гуляти, танцювати чи бігати. 

Значні фінансові витрати

Святковий період зазвичай — час грошових витрат, які можуть викликати хвилювання. Якщо ваші фінанси обмежені, запропонуйте організувати "Таємного Санту" замість того, щоб купувати усім подарунки, або обмежте кількість часу, який ви будете проводити з родиною.

Консультантка із психічного здоров’я Алана Карвальо радить передусім ставити пріоритетом власну радість і спокій:

"Шукайте способи ухвалювати рішення у власних інтересах, а не відчувати себе залежними від того, що найкраще підходить для інших".