Зміст:
  1. Коротко про сауну
  2. Чи корисно паритись у сауні
  3. Кому сауна небажана
  4. Свідома процедура

Зима – це не лише про активні розваги, як лижі, сноуборд, ковзани та тюбінг, але й про розслаблення в сауні. Однак відпочинок за температури 70-100°С далеко не всім піде на користь. 

LIGA.Life поспілкувалась з дерматологинею Катериною Бакіко та кардіологинею Катериною Фроловою про користь сауни, правила відвідування та протипокази.

Коротко про сауну

У класичному розумінні сауна – це приміщення, де температура може досягати 100°С. У Фінляндії це частина повсякденного життя. За даними MedicalNewsToday, 1 з 3 фінів користується сауною регулярно. 

Традиційна фінська сауна передбачає сухе тепло з відносною вологістю – 10-20%. Натомість у турецькому хамамі рівень вологості зазвичай підвищений.

Також сауни різняться системою опалення, зокрема на дровах та електриці. Дрова використовують для обігріву приміщення та каменів сауни. У такій кімнаті зазвичай низька вологість, але висока температура. Подібні умови створюють електричні сауни. Щоправда, джерело тепла – своєрідний обігрівач.

Окрім того, є сучасні варіанти термотерапії – інфрачервоні сауни. Вони використовують інфрачервоне випромінювання без води або додаткової вологості. Температура в такому приміщенні нижча – 45-60°С.

Чи корисно паритись у сауні

Обговорюючи користь та шкоду сауни, експерти зазвичай беруть до уваги її вплив на серце та шкіру. Адже це два органи, які найбільше зазнають впливу високих температур. 

Тренує судини та пори. Як отримати користь від сауни і не нашкодити серцю та шкірі
Фото: Pexels

Дерматологиня запевняє: "Систематичне приймання сауни здатне покращити стан та здоров’я шкіри. Адже сприяє поліпшенню циркуляції крові, розширенню судин, відповідно – збагаченню клітин шкіри корисними речовинами та киснем, а також кращому відтоку продуктів життєдіяльності клітин та метаболітів".

Однак не варто піддаватися міфам.

Наприклад, сауні часто приписують виведення токсинів з організму. Це не доведений факт.

Через піт виводяться деякі токсини, але у мізерній кількості. А от насправді звільнити організм від них здатні печінка та нирки, стверджує лікарка.

Ще один поширений міф: під час потовиділення збільшується вироблення колагену (основи сполучної тканини). Але це також не доведено наукою.

Натомість для людей, які не мають проблеми з сальними залозами, сауна піде на користь. Під дією високої температури пори розширюються, виділяється сальний секрет, який зволожує шкіру, створює захисну плівку (мантію) та утримує воду всередині. 

Однак сауна – це не тільки тренування для пор, але й серцево-судинної системи, стверджує кардіологиня. Для здорових людей невеликі підвищення артеріального тиску – корисні. 

"За принципом впливу це нагадує тренажерну залу. Під дією температур також пришвидшується серцебиття, розширюються судини, покращуються кровообіг та потовиділення. Так серце починає активно працювати", – пояснює Катерина Фролова.

Тренує судини та пори. Як отримати користь від сауни і не нашкодити серцю та шкірі
Катерина Фролова

Однак усі ці корисні властивості не стосуються людей, які мають серйозні захворювання шкіри, серця та судин.

Кому сауна небажана

Існують деякі стани, за яких варто утриматись від відвідування сауни:

  • астма та інші проблеми з диханням. Адже гаряче повітря може стати тригером;
  • вагітність;
  • епілепсія, яка може проявлятися через різкий перепад температур;
  • алкогольне сп’яніння. Адже міцні напої + високі температури – сильне навантаження на серцево-судинну систему;
  • приймання певних ліків, зокрема стимуляторів та транквілізаторів. Не впевнені у дії ліків у поєднанні з високими температурами – зверніться до спеціаліста за консультацією;
  • запальні захворювання шкіри, особливо в період загострення. Наприклад, розацеа, акне, псоріаз. Постійне розширення судин може призвести до збільшення запалення, а у разі акне – додаткових висипів;

Важливо: існує твердження, що сауна полегшує симптоми псоріазу. Це міф, каже дерматологиня. При загостренні запальних захворювань шкіри не слід зайвий раз травмувати її фізично, термічно чи хімічно. Будь-який догляд має бути ніжним.
  • інфекційні захворювання шкіри. За словами дерматологині, в сауні є ризик заразитися грибковими інфекціями шкіри та стоп. Саме тому варто ходити у власному взутті й не босоніж, мити ноги, а після сауни – дезінфікувати. 

"Якщо у вас вже є інфекція, то вилікуйте, а лише потім йдіть у сауну. Інакше це призведе до її поширення", – додає Катерина Бакіко.

Тренує судини та пори. Як отримати користь від сауни і не нашкодити серцю та шкірі
Катерина Бабіко
  • досвід інсульту або інфаркту з супутніми наслідками – застій в нижніх кінцівках та задишка;
  • артеріальна гіпертензія, яку важко скорегувати препаратами;
  • високий артеріальний тиск та стенокардія, які проявляються навіть за незначних фізнавантажень чи в стані спокою;
  • запальні процеси серцево-судинної системи, наприклад, міокардит;
  • тахікардія (пришвидшена частота серцевих скорочень), особливо, якщо вона розвинена на основі ендокринних порушень.

Читайте також: "Навіщо імунітет, коли може вбити ракета": які хвороби чатують на українців через війну

Свідома процедура

Якщо ви не маєте протипоказів або лікарі дозволили похід у сауну, варто належно підготуватися та дотримуватись базових правил. Лише за таких умов можна отримати користь від термотерапії.

Тренує судини та пори. Як отримати користь від сауни і не нашкодити серцю та шкірі
Фото: Pexels

До походу в сауну:

  • зберіть індивідуальні речі: рушник, купальник, мило/гель для душу, необхідні косметичні засоби;
  • візьміть воду. Під час сидіння в сауні відбувається легка дегідратація тканин. Тож варто постійно підтримувати водний баланс;
  • очистьте шкіру від макіяжу;
  • відмовтесь від алкоголю

Під час:

  • почніть з мінімального часу – до 5 хв. Особливо, якщо ви не толерантні до перепадів температур. У сауні не діє принцип що більше, то краще. Лікарки радять знайти золоту середину;
  • займіть горизонтальне положення на нижніх лавах, якщо ви не адаптовані до процедури. На вищих ярусах температура – вища;
  • змінюйте положення без різких рухів. Спочатку сядьте, звісьте ноги, трошки посидьте, а лише потім встаньте. Інакше можете відчути запаморочення, різке зниження артеріального тиску, потемніння в очах та навіть втрату свідомості, додає кардіологиня.

Після сауни:

  • не поспішайте занурюватись в крижаний басейн. Краще оберіть прохолодний літній душ, щоб уникнути перепаду температур. Він буде охолоджувати, але не дуже звужуватиме судини. За словами Катерини Фролової, різкий контраст може призвести до негативних наслідків у новачків, зокрема стенокардії або навіть інфаркту;
  • прийміть душ після сауни. Тому що під час потовиділення верхній шар шкіри частково відшаровується. Ці залишки слід змити зі шкіри. За бажанням можете використати скраб, радить дерматологиня. Тому що після сауни пори відкриті, а верхній шар – розм’якшений. Тож можна ефективніше його відшарувати;
  • зволожте шкіру. Перепади температур призводять до сухості шкіри через втрату води. Тож Катерина Бакіко радить після сауни намастити тіло кремом. 

"Людям з жирною шкірою краще використовувати легкі засоби – флюїди та молочко. А людям з сухою – жирніші, наприклад, бальзами. Якщо стопи схильні до тріщин та лущення, намастіть маззю або вазеліном", – радить дерматологиня.

Читайте також: Жирна, суха чи комбінована? Як визначити свій тип шкіри та підібрати правильний догляд

Після сауни відчули збільшення частоти серцевих скорочень (понад 100 ударів за хвилину), головний біль (особливо у зоні потилиці), нудоту або мушки перед очима – поміряйте тиск. Зазвичай у сауні є тонометр. Побачили високі показники – зверніться до кардіолога.

Інші "червоні прапорці", які вказують на потребу перевірки здоров’я серцево-судинної системи:

  • прискорене серцебиття, яке не приходить у норму після 5-15 хв;
  • втрата свідомості;
  • дискомфорт/біль в грудній клітині;
  • біль, що тисне, під лопаткою чи у районі лівої руки.

"Прислухайтесь до себе. У разі гострого стану викликайте швидку", – наголошує кардіологиня.