Зміст:
  1. Суп з тюльпанів для заспокоєння душі
  2. Токсичні цибулини
  3. У сучасній кухні

LIGA.Life наводить переклад тексту професора дієтології та броматології кафедри профілактичної медицини та громадського здоров’я університету Валенсії Хосе Мігеля Соріано дель Кастільо та аспірантки медичних наук університету Валенсії Сарсо Ллобелл.

Нідерланди, кінець 1944 року. Після звільнення від нацистів залишилися несподівані проблеми, які потрібно було вирішити. Потяги та річковий транспорт були заблоковані замерзлими річками, тому людям було важче дістати їжу.

Ця критична ситуація призвела до великого голоду, особливо в західних містах країни. Споживання калорій зменшилося з 1800 до 500 кілокалорій на людину на день з травня 1944 року до лютого 1945 року.

За оцінками, з осені 1944 року до травня 1945 року від недоїдання померло від 20 000 до 25 000 голландців. Від голоду потерпали і вагітні жінки, і немовлята до одного року, що мало довгострокові наслідки для здоров’я цих дітей.

16-річна учениця балерини, зріст якої становив 1,70 метра і вага 40,8 кілограма, пізніше згадувала, що страждала на астму, жовтяницю, анемію та інші захворювання, які виникають внаслідок недоїдання, наприклад, набряки. "Все починається з ваших ніг, а коли досягає серця, ви помрете. У мене він був вище кісточок, коли нас визволили".

Вона та її сім’я вижили – їли тюльпани.

Суп з тюльпанів для заспокоєння душі

Уряд Нідерландів шукав легкодоступну їжу, багату енергією та поживними речовинами. На цьому етапі війни тюльпани більше не культивували, і залишився великий запас не висаджених цибулин. Тому влада скористалася цим надлишком, щоб продавати цибулини в продуктових магазинах і публікувати рецепти в місцевих журналах, намагаючись допомогти населенню. Суп з цибулин тюльпанів можна було зварити за годину, бо саме стільки на день подавали газ.

Один із таких рецептів: "Налийте в каструлю води, розріжте цибулини навпіл і видаліть зародок. Далі цибулини натріть дрібною теркою і бажано відразу покласти в каструлю, бо м'якоть швидко змінюється. Хоча цибулини тюльпанів багаті на крохмаль, вони не загущують суп, як борошно. Їх м'якоть плаває в супі, як пластівці. Якщо у вас вдома є карі, додайте щіпку, потім додайте трохи олії або невелику кількість жиру. І не забудьте сіль!"

Оригінальна публікація з рецептом супу з тюльпанів
Оригінальна публікація з рецептом супу з тюльпанів

Токсичні цибулини

У тюльпанів, проте, є проблема. Їхні цибулини переважно містять алерген: сполуку під назвою тюліпалін А, яка здебільшого міститься у зовнішньому шарі цибулини, а також у стеблі, листі та пелюстках.

Фахівці виявили отруєння корів, які вживали сіно та цибулини тюльпанів, а також зазначають роль сполуки як збудника "тюльпанових пальців". Це дерматит, який характеризується червоним висипом на шкірі навколо нігтів і між кінчиками першого і другого пальців руки. Запобігти цьому можна лише обмеживши контакт із цими цибулинними рослинами та використовуючи нітрилові рукавички (вінілові не працюють).

Небезпека споживання цибулин тюльпанів залежить від сорту або способу їх приготування. Насправді не всі види їстівні, а ті, що є, мають гіркий смак. З іншого боку, вживання їх сирими може викликати нудоту, болі в животі та проблеми з травленням.

У сучасній кухні

Сьогодні цибулини тюльпанів можна висушити, подрібнити та додати до зерна або модифікувати для отримання борошна для приготування хліба.

Крім того, квіти також їстівні. Ними можна прикрашати страви цілими квітками (без маточки й тичинок) або подрібнивши пелюстки та змішавши їх у салаті, хоча вони не мають особливого смаку. Заслуговує на увагу також декоративне використання цукрових пелюсток на торті або вживання їх із сиропом.

Сучасна гастрономія намагається відновити цей оригінальний інгредієнт. Маргарет Робертс, експертка з поживних рослин і медицини, зібрала такі рецепти, як сироп з тюльпанів; тюльпани, фаршировані курячим майонезом, і салат з трьох бобів з тюльпанами.

Інші варті уваги приклади надають аспірантка Йоганна Гюйбертс-ван ден Берг, яка зібрала близько тридцяти рецептів; та Ален Карон, французький шеф-кухар, який живе в Нідерландах протягом останніх 40 років і керує кількома ресторанами в Амстердамі. Карон винайшов такі страви, як конфі з помідорів, салат з фенхелем і цибулинами тюльпанів та устриці з цибулинами тюльпанів.

А що зробила та молода жінка, яка розповідала про руйнівні наслідки голоду в Голландії, для кулінарної еволюції тюльпана? Через роки після голоду вона стала однією з найвідоміших актрис двадцятого століття, а наприкінці квітня 1990 року її проголосили зіркою ботанічного світу в Нідерландах. Голландська цибулинна промисловість віддала їй належне – назвали білий сорт квітки з винятковою яскравістю тюльпаном Одрі Гепберн.