Зміст:
  1. Легалізація медичного канабісу – чому це важливо
  2. Медичний та рекреаційний канабіс – різні речі
  3. Цінний урок для України: світовий досвід легалізації

56 країн світу вже визнали ліки на його основі дієвими для понад 50 патологічних станів, пише Міністерство охорони здоров’я.

Під час повномасштабної війни потреба у подібних препаратах відчутно зросла. Так, за попередніми прогнозами МОЗ, близько 3-4 млн людей потребують призначення медикаментозного лікування психічного здоров’я. 

LIGA.Life поспілкувалася з Андріаном Бронкхостом, президентом громадської організації "Інститут миру та ліків", активістом у сфері використання медканабісу та онкопацієнтом в ремісії. Андріан розповів, чому легалізація – необхідний крок для сучасної прогресивної держави, як це відбувалось в інших країнах та чому легалізація медичного канабісу не означає пропаганду рекреаційного.

"Україні є в кого повчитися". Експерт у сфері медичного канабісу про важливість легалізації
Андріан Бронкхост

Легалізація медичного канабісу – чому це важливо

"Це модернізація суспільного захисту. Дедалі частіше люди стають індивідуалізованими. Відтак місія держави – дозволити своїм громадянам жити гідно, захищено і з можливістю подбати про себе самостійно. Медичний канабіс – ефективні ліки, які легко приймати самостійно після налаштування схеми приймання відповідно до проблеми", – каже Андріан.

За його словами, в контексті війни це неабияк важливо.

Адже це допоможе військовим, колишнім полоненим чи цивільним не прив’язуватись до лікаря або медзакладу.

Пацієнт матиме електронний рецепт на ліки та знатиме свою дозу. Відтак, у разі прояву симптомів, зможе собі допомогти.

Але слід розуміти, що ліки з медичного канабісу – не панацея. Дослідження щодо його властивостей продовжуються й досі. За даними Mayo Clinic, нині ці препарати можуть допомогти полегшити симптоми:

  • онкології (біль, нудота);
  • розсіяного склерозу (м'язові спазми);
  • ВІЛ/СНІД;
  • синдрому Туретта;
  • бічного аміотрофічного склерозу;
  • запального захворювання кишківника;
  • епілепсії;
  • аутизму;
  • обструктивного апное сну;
  • хвороби Альцгеймера;
  • глаукоми тощо.

Окрім того, препарати на основі канабісу особливо ефективні для лікування ПТСР (посттравматичного стресового розладу). Адже дослідження доводять, що терапія канабісом здатна полегшити його симптоми. Як саме?

Тетрагідроканабінол (THC) – основний психоактивний компонент канабісу – здатний стерти неприємні переживання зі свідомості завдяки впливу на певні ділянки мозку. 

Про це пише дослідник медичного канабісу Франь’о Гротенгермен у своєму листі благодійному фонду "Пацієнти України".

Також медичний канабіс широко використовують у процесі лікування онкології. Андріан мав такий досвід. Протягом курсу хімієтерапії приймав краплі на основі канабісу протягом 2 місяців. Після аналізу та виходу в стійку ремісію чоловік припинив їх приймати. 

"Ліки на основі канабісу дозволяють повернути рівновагу хворій людині, яку вона через хворобу втратила. Однак щойно вона зцілюється, потреба в канабісі відпадає. Адже й без препарату людина може керувати своїм життям", – пояснює експерт. 

Читайте також: Легалізувати медичний канабіс – чому це важливо, особливо під час великої війни

Медичний та рекреаційний канабіс – різні речі

Серед страхів легалізації медичного канабісу – формування залежності та вільний обіг рекреаційного (той, що використовується з розважальною метою). Розберемося з кожним із них.

Медицина використовує дві речовини з канабісу: 

  • канабідіол (CBD), який, за словами міністра охорони здоров’я Віктора Ляшка, не має вираженої психоактивної дії;
  • тетрагідроканабінол (THC) – речовина, що має психотропний ефект. Однак препарати на його основі будуть чітко регулюватися державою і видаватися лише за діагностуванням перерахованих вище хвороб та в обмеженій кількості. Окрім того, для досягнення лікарського ефекту потрібна незначна доза цієї речовини, що унеможливлює фізичне звикання. 

"Замість того, щоб розглядати канабіс як ворота до важких наркотиків, маємо сприймати його як вихід, необхідність. Адже препарати на основі медичного канабісу стають непотрібними людині, яка й без них почувається добре", – підсумовує Андріан.

Вміст психотропних речовин – це те, що відрізняє препарати з медичного канабісу від рекреаційного.

Адже у першому варіанті їх вміст незначний, а доза відрегульована та контрольована лікарем відповідно до стану здоров’я людини. 

Натомість "канабіс для розваги" містить вищі дози психотропних речовин, що провокує відчуття піднесення. Саме воно може викликати фізичну та психологічну залежність, особливо у підлітків та молодих людей, додає експерт.

"У Нідерландах легалізовані обидва види канабісу. Але це два різні ринки. Якщо людина хоче "отримати кайф", вона не буде приймати медичний, тому що не досягне бажаного через низьке дозування. Тож це неправда, що легалізація медичного канабісу збільшить рекреаційний ринок", – додає Андріан.

Цінний урок для України: світовий досвід легалізації

За словами президента ГО "Інститут миру та ліків", Україні є з кого брати приклад. Адже деякі штати США, Ізраїль, Австралія та багато європейських країн вже пройшли цей шлях. 

Країною з найдовшим досвідом використання обох видів канабісу є Нідерланди. Зокрема у 2003 році уряд країни легалізував використання медичного виду та дозволив компанії Bedrocan BV вирощувати та виробляти препарати на основі рослини. Незаконне вирощування, імпорт або просування є злочином та порушенням місцевого Закону про опіум. Серед можливих наслідків – позбавлення волі до 12 років або штраф.

"У Нідерландах можна вирощувати канабіс вдома, але до 5 рослин. Ці дії не переслідуються законом, на відміну від його продажу, наприклад, в coffeshop (місці, де дозволений продаж рекреаційного канабісу). Так званий "продаж через чорний хід" заборонений та може призвести, наприклад, до закриття coffeshop на 3 місяці. Так працює система контролю", – додає Андріан.

Саме цьому експерт радить приділити особливу увагу в процесі легалізації медичного канабісу в Україні. Держава має переконатися, що контролює всі етапи у ланцюгу: вирощування, виробництва, обігу та продажу в аптеках. Це зменшить ризики продажів на "чорному ринку".

Це може бути найбільшим викликом для України, каже президент ГО. За його словами, канабіс завжди приваблює різного роду злочинність. Відтак державі варто уважно вивчити, як інші країни борються з правопорушеннями в цій сфері.

Вирощування канабісу слід також продумати. Адже кожна патологія потребує різного виду рослини.

Відтак, Андріан радить спочатку проаналізувати потреби населення, а лише потім запускати культивацію.

"Хороший шлях для України – вирощування канабісу в теплицях під постійним контролем. Ви маєте для цього найбільші можливості в Європі", – стверджує експерт.

Щодо інших країн, то у сфері виробництва та реалізації препаратів з медичного канабісу найуспішнішим є Ізраїль, а з погляду доступності ліків для пацієнта – штат Каліфорнія (США), каже Андріан. 

Проте досвід Німеччини, Італії, сусідньої Польщі та інших країн також буде у пригоді. Адже кожна з них пройшла шлях налагодження виробництва чи імпорту, системи доступу для пацієнтів, обігу та реалізації. Всі ці етапи для України ще попереду. Час покаже, як легалізація медичного канабісу вплине на нашу сферу охорони здоров’я та країну загалом.