Зміст:
  1. Що з Дмитрівською зараз не так 
  2. Застаріла мережа і блокування трамвая: чому вулиця потребує реконструкції
  3. Рух трамвая та простір для пішоходів: що покращиться після реконструкції

Дмитрівська — одна з центральних історичних вулиць Києва, яка зʼєднує Галицьку (колишня площа Перемоги. — Ред.) та Лукʼянівську площі. Також це одна з небагатьох вулиць у столиці, на якій зберігся трамвайний рух. Втім, Дмитрівська сьогодні має багато проблем — у неї дуже поганий технічний і санітарний стан, тротуари розбиті й неінклюзивні, трамвайна колія — аварійна, а неорганізоване паркування гальмує трамвайний рух.

Директор Департаменту транспорту Руслан Кандибор у інтервʼю LIGA.Life розповів, що вулицю Дмитрівську можуть відремонтувати з "мінімальними затратами" наступного року. "Ми можемо розібрати трамвайну колію, виправити її та відновити зверху блоки", — сказав він. Громадська ініціатива "Пасажири Києва" наполягає на тому, що вулиця потребує не просто ремонту, а комплексної реконструкції. До того ж ескізний проєкт реконструкції уже готовий — він був розроблений у 2021 році в межах спільного з КМДА проєкту Київська майстерня міста (спільний з КМДА проєкт, де обговорювали та розв'язували проблеми Києва).

LIGA.Life поспілкувалась з одним із засновників організації "Пасажири Києва" Олександром Раком і попросила пояснити, чому Дмитрівську треба реконструювати, а не просто відремонтувати, та як це покращить ситуацію на вулиці.

Що з Дмитрівською зараз не так 

Вулиця Дмитрівська наразі у критичному технічному стані й ускладнює рух для всіх учасників руху — для пішоходів, для громадського транспорту і для водіїв авто. Для велосипедистів вулиця взагалі не пристосована — там немає велодоріжки, хоча вулиця є магістральною, тож велоінфраструктура там має бути.

"У мене є знайомий архітектор — Влодко Зотов. Він двічі їхав цією вулицею на велосипеді й двічі падав, зламавши руку", — розповів у коментарі LIGA.Life Олександр Рак. 

На Дмитрівській сьогодні зношене асфальтне покриття, а трамвайне полотно, що пролягає посеред вулиці, — в аварійному стані. Трамваї часто сходять на цій вулиці з колій, чим наражають на небезпеку пасажирів та водіїв. Бетонні плити довкола колій — просіли й потребують заміни. Мер Віталій Кличко обіцяв замінити колії на Дмитрівській ще 2016 року, але вони досі "чекають" цього ремонту.

Вулиця Дмитрівська у Києві — аварійна. Чому там потрібна реконструкція, а не ремонт
Стан колій (фото – Вікіпедія)

Дмитрівська також незручна для пішоходів: по-перше — покриття тротуарів геть розбите, а по-друге — їхні габарити не відповідають державним будівельним нормам. Оскільки вулиця магістральна, ширина тротуарів тут має становити щонайменше 3 метри — натомість на вулиці багато ділянок, де тротуари завширшки 2 метри, а то й менше, а частина з них перегороджена сходами, риштуванням будівельних майданчиків або запаркована.

"Ближче до Галицької площі на вулиці є місце, де посеред тротуару взагалі стоїть стовп. Там людина на кріслі колісному точно не проїде ніяк — навіть якби було рівне покриття", — коментує Олександр.

На найвужчій ділянці ширина вулиці становить 18,75 метра — цього недостатньо, щоб компактно поєднати проїзну частину, трамвайний рух, велодоріжки та рух пішоходів. У таких ділянках вулицю треба переосмислити.

До того ж на Дмитрівській відсутня дощова каналізація — через це вода стікає вниз під бордюром, що спричиняє затоплення і ще більше руйнує покриття. Через жахливий стан вулиці кияни самі закликають владу привести Дмитрівську до ладу — відповідну петицію зареєстрували 27 липня.

Застаріла мережа і блокування трамвая: чому вулиця потребує реконструкції

Для початку з'ясуємо, у чому різниця між ремонтом та реконструкцією:

— Ремонт (навіть капітальний) передбачає лише оновлення покриття вулиці. Умовно — перекладають верхні 50 см покриття й основу, замінюють бордюри.

— Реконструкція — це масштабні довготривалі роботи, які, окрім заміни асфальту, передбачають ще й оновлення мереж, повне переосмислення вулиці, її геометрії, організації руху та загалом функції. Щоб провести реконструкцію, потрібно копати котлован завглибшки кілька метрів, а роботи триватимуть не один місяць. 

Сама Дмитрівська у її сучасному вигляді була спроєктована близько 50 років тому. За цей час вона жодного разу не реконструювалась (проводився тільки капітальний ремонт), однак тут суттєво змінились потоки транспорту, зʼявилась нова забудова, збільшилось транспортне навантаження на вулицю — але вона фактично має ту саму основу, що й у 1970-х, каже Олександр Рак. 

Головна проблема (і передумова реконструкції) у тому, що на Дмитрівській страждає саме трамвайний рух, який є пріоритетним — за принципами сталого розвитку міської мобільності.

"Ми маємо трамвайну колію по центру і по одній смузі руху обабіч. У нижній частині вулиці — вони завжди запарковані. Тож водії там рухаються трамвайними коліями. Якщо виникає затор, це блокує рух трамваїв", — пояснює Олександр Рак й додає, що просто заміна покриття не покращить ситуацію на Дмитрівській, тож потрібна саме реконструкція.

Вулиця Дмитрівська у Києві — аварійна. Чому там потрібна реконструкція, а не ремонт
Вигляд вулиці з дрона (фото – КМДА)

До того ж через поганий технічний стан колій на цій вулиці рух трамвая відбувається з найменшою швидкістю у Києві — в середньому 10 км/год. Також трамваї на Дмитрівській затримуються на ділянці поблизу перетину з вулицею Чорновола. Там між коліями пролягає газогін низького тиску, який утворює надлишковий простір — через це водії організували стихійне місце для паркування. 

"Я аналізував повідомлення Київпастрансу за 2021 рік — у середньому раз на день там зупинявся рух трамвая, оскільки постійно хтось паркувався у його габаритах", — зазначив Рак. 

Загалом на Дмитрівській зовсім не організоване паркування — це неприпустимо для магістральної ділової вулиці, яка має транзитний трафік автомобілів. 

Врешті-решт Дмитрівська — одна з вулиць (разом з Глибочицькою), на які найчастіше скаржаться самі мешканці. Про це казали працівники комунальних служб, коли разом з експертами обговорювали оновлення вулиці на Київській майстерні міста. "Комунальники самі казали, що поточний чи капітальний ремонт тут не варіант — потрібна реконструкція", — наголошує Олександр Рак.

Реконструкцію вулиці затягують, адже це набагато складніше, ніж просто замінити асфальт, а відповідно й набагато дорожче. Ба більше — той, хто буде реконструювати вулицю, змушений буде за попередньою домовленістю зі службами оновити всі застарілі мережі та комунікації — це додаткові витрати.

Вулиця Дмитрівська у Києві — аварійна. Чому там потрібна реконструкція, а не ремонт
Пропозиція щодо благоустрою вулиці (фото – КМДА)

"Це і ДТЕК, і Київгаз, і Київводоканал — усі виставляють свої вимоги до того, що їм потрібно оновити. В ідеалі — це за інвестиційною програмою мають робити самі підприємства", — каже Олександр.

На запитання, скільки приблизно складе бюджет реконструкції Дмитрівської, Олександр Рак відповів — від 600 до 800 мільйонів гривень. Уточнив, що ці цифри було озвучено на нараді у мера Віталія Кличка 2021 року, коли готували концепцію реконструкції вулиці на Київській майстерні міста. 

"Так, реконструкція — це значно дорожче, і ще потрібна купа погоджень. Але у нас більше коштів витрачається на капітальні ремонти й нове будівництво доріг", — зазначив Рак. 

Рух трамвая та простір для пішоходів: що покращиться після реконструкції

Олександр Рак був одним із розробників пропозицій до проєкту реконструкції Дмитрівської, який експерти напрацювали разом з КМДА на Київській майстерні у 2021 році. Порушив питання оновлення вулиці Станіслав Клименко — експрацівник Сектору велорозвитку КМДА.

Цей документ досі чинний та спрощує подальшу розробку проєкту реконструкції вулиці для Департаменту транспорту, адже готові рішення вже є.

Вулиця Дмитрівська у Києві — аварійна. Чому там потрібна реконструкція, а не ремонт
Ескіз проєкту реконструції

Ось, що зміниться після реконструкції вулиці, відповідно до проєкту: 

1. На Дмитрівській зʼявляться односторонні велосипедні доріжки;

2. Зʼявляться безбарʼєрні платформи трамвая;

3. Облаштують організоване паркування автомобілів;

4. Внаслідок перерозподілу простору розширяться тротуари;

5. На вулиці зʼявиться озеленення.

Олександр Рак пояснює, що проєкт все одно залишить автомобільний рух трамвайними коліями, адже вулиця занадто вузька, щоб розділити ці два потоки. Однак у місцях, де будуть розміщені платформи, — не буде зон паркування, це значно спростить рух трамвая.

Ширину тротуарів після реконструкції теж не всюди вдасться привести до стандартів, але у стиснутих умовах це допустимо — важливо, що вони стануть інклюзивними та зручними.

"Головна ідея в тому, щоб Дмитрівську повністю переосмислити та зробити так, щоб вона працювала ефективно насамперед для трамвая", — наголошує Рак.

Вулиця Дмитрівська у Києві — аварійна. Чому там потрібна реконструкція, а не ремонт
Як міг би виглядати рух трамваїв на вулиці за прикладом міста Нотінгема

Як альтернативний варіант, експерти розглядали взагалі закрити Дмитрівську для транзиту транспорту і дозволи проїзд лише мешканцям, власникам бізнесів і працівникам офіс-центрів. Відповідно тоді на вулиці можна буде прибрати хаотичне паркування і розширити тротуари.

"Чому я запропонував прибрати весь транзитний рух? Тому що за пікових навантажень все одно виникатимуть затори й відповідно будуть затримуватись трамваї, бо габарити вулиці надто вузькі. І це головна проблема. Навіть якщо лише одну годину буде затримка трамвая, графіки його руху все одно зібʼються. А трамвай для нас є пріоритетним транспортом", — резюмує Олександр.