Зміст:
  1. Післякарантинне ЗНО
  2. Як готуються майбутні абітурієнти
  3. Репетитори, курси та пропозиції від вишів
  4. Плюси та мінуси дистанційної підготовки до ЗНО

 У Міністерстві освіти та науки вже затвердили нові правила прийому до університетів у наступному році. Разом з тим, в Українському центрі оцінювання якості освіти наголошують, що з огляду на складну епідеміологічну ситуацію дати і умови можуть корегуватися. 

Напевне можна сказати одне – значну частину підготовки до ЗНО випускники 2021 здійснюватимуть онлайн без фізичного відвідування школи. І навіть з репетиторами доведеться займатися віддалено. 

Вже практично у всіх регіонах учні 5-11 класів, у зв'язку зі значним поширенням захворювання на коронавірус, перейшли на дистанційне навчання.

Як це може вплинути на підготовку до ЗНО 2021 та результати тестувань, розбиралася Liga.Life.

Післякарантинне ЗНО

Якщо подивитись на результати 2020 року, коли останні 2,5 місяці до ЗНО випускники вчились теж в умовах карантину, то в цілому здали краще. Зокрема, у 2020 році 447 учнів склали зовнішнє незалежне оцінювання на 200 балів. У 2019 році їх було всього 274. 

Як пояснювала Liga.Life заступниця директора Українського центру оцінювання якості освіти Тетяна Вакуленко, однією з причин цього стало дистанційне навчання старшокласників через карантин, викликаний пандемією COVID-19.

Каже, що можливість сфокусуватися на певних навчальних предметах позитивно вплинула на результати окремих учасників.

Крім того, були знижені порогові бали з усіх навчальних предметів. Це зробили, щоб врахувати всі чинники, пов’язані із труднощами навчання в умовах карантину й дистанційного навчання.

Разом з тим, понад 20 000 випускників шкіл провалили ЗНО з української мови та не змогли вступити до вишу, оскільки цей предмет є обов'язковим для всіх абітурієнтів.

ЗНО 2021 і дистанційне навчання: які ризики для випускників і як підготуватись до тестів
Илюстративне фото: УЦОЯО/Facebook

Чи повториться цей результат у 2021 році, коли випускники можуть провчитись онлайн більшу частину навчального року? 

Як готуються майбутні абітурієнти

Олена Дяченко, мама старшокласника Кирила, розповідає, що син ще остаточно не вирішив куди і на яку б спеціальність хотів вступати, проте родина вирішила допомогти йому "підтягнути" кілька предметів, зокрема історію та українську мову.

Каже: ціни на послуги репетиторів дещо зросли, а всі заняття проводять виключно дистанційно.

"Син нині дуже багато часу проводить біля комп'ютера, адже тривають і уроки, і підготовка до ЗНО. У вчителів не так багато часу, щоб з кожним проходити ту тему, яку не засвоїв той чи інший учень. Доводиться це робити індивідуально, за додаткову плату", – зазначає жінка.

Олену обурює, що правила проведення ЗНО змінюються із року в рік – це напружує і заплутує.

"Було б добре, щоб всі правила були чітко виписані одноразово, щоб і діти, і батьки, і вчителі розуміли, як все відбувається і планомірно готувалися. А не думали, що зміниться, плуталися", – розповідає мати школяра.

На її думку, введення дистанційного навчання погіршить процес підготовки, оскільки немає повної взаємодії зі вчителем.

Читайте також: Нові умови вступної кампанії 2021. Дев'ять запитань і дев'ять відповідей

Своєю чергою старшокласниця Анастасія Кириченко запевняє: перехід на дистанційне навчання навпаки покращить підготовку до ЗНО.

"Складнощі виникають, коли треба і до школи ходити, і до ЗНО готуватися, бо це віднімає багато часу і сил. Інша ж справа, коли ми на дистанційному навчанні. Тоді можна краще планувати свій час і більше витрачати його саме на підготовку до тестувань. Наприклад, з 8.00 до 12:00-13:00 я роблю домашнє завдання і класну роботу, а з 14:00-20:00 – готуюсь до ЗНО", – пояснює дівчина.

Додає, що зі школи вона приходила не раніше 15.00, поки поїла – відпочила – вчити щось вже не було сил, а ще залишалось і домашнє завдання. 

Настя планує вступати до Києво-Могилянської академії або до КНУ ім. Тараса Шевченка. Вона знає, які їй потрібні предмети для вступу, тому більше зосереджується саме на них.  Каже: готується сама, без репетиторів. 

"Готуюсь за допомогою різних довідників (конспектів), слухаю вебінари. Є багато сайтів, які допомагають з підготовкою до ЗНО. Особливо подобаються ті, де можна потренуватися проходити тести", – розповідає дівчина.

ЗНО 2021 і дистанційне навчання: які ризики для випускників і як підготуватись до тестів
Ілюстративне фото (pixabay.com)

У підготовці до тестувань можуть допомогти такі сайти:

  • ЗНО онлайн (можна пройти варіанти тестів з різних предметів, які пропонувались учасникам у попередні роки, а також можна слухати подкасти з української літератури);
  • ЗНО клуб (також можна пройти онлайн-тести, пройти підготовку з різних предметів, поспілкуватися на форумі тощо);
  • Проєкт "Be Smart" (є відеоуроки з різних предметів та розбір пробного ЗНО);
  • Студія онлайн-освіти EdEra (можна підготуватися до ЗНО з англійської мови, української мови та літератури, математики, історії та біології);
  • Онлайн-школа підготовки до ЗНО "Розумскул" (є відеоуроки у YouTube, групи з кожного окремого предмету в Telegram, де розбирають різні теми з коментарями учасників, а також можна зареєструватися на вебінари на сайті);
  • Prometheus (є курси з підготовки до ЗНО з математики, української мови та літератури та історії України).

Анастасія зазначає, що у неї є деякі прогалини у вивченні історії, тому за 990 гривень придбала курс з підготовки саме цього предмету. Це 12 уроків на місяць та домашні завдання. Іноді звертається за консультацією до шкільного вчителя.

"Для того, щоб добре підготуватися, я собі розрахувала, коли і які теми я повинна повторювати і вивчати. У мене є графік з кожного предмета", – каже дівчина і додає, що дистанційне навчання нині ідеальний варіант, який допоможе учням добре підготуватися до ЗНО.

Репетитори, курси та пропозиції від вишів

В інтернеті є маса ресурсів, які пропонують допомогу у підготовці до ЗНО. Так на одному з них є три варіанти співпраці. Перший коштує 550 гривень в місяць за один предмет. У спільному чаті учасники можуть обговорювати завдання, їм також надають матеріали до уроків, які проходять двічі на тиждень. За 650 гривень до цього додається також "ґрунтовна" перевірка завдань та контроль успішності. Третій варіант обійдеться у 1200 гривень на місяць за предмет. Тут вже буде 3 заняття на тиждень та до всього іншого практичні заняття у групах з 3-6 осіб.

Але є й вищі ціни. На іншому сайті за роботу з тестами і пояснення 4-8 тем певного предмета доведеться заплатити 2152 гривні, за 16 занять – 3611 гривень, а за 32 – 6680 гривень.

Є пропозиції підготовки до тестувань і від вишів. Наприклад, Харківський політехнічний інститут пропонує майбутнім абітурієнтам дистанційну підготовку до ЗНО – 500 гривень предмет. До того ж зазначається, що випускники дистанційних підготовчих курсів одразу переходять до фінального туру університетської олімпіади, завдяки якій зможуть отримати до 20 додаткових балів до балів ЗНО при вступі до вказаного вишу.

У Facebook є чимало груп з підготовки до ЗНО, де педагоги пропонують свої репетиторські послуги. Середня ціна – 300-500 гривень за урок. 

На думку вчителя математики однієї із запорізьких шкіл Олександра Кривенка, попит на репетиторів від майбутніх абітурієнтів нині дещо зріс, але не кардинально.

"У мене є три-чотири учня, з якими я займаюся. З кожним працюю індивідуально. Ми проходимо не всі теми, а тільки ті, які вони погано засвоїли чи підзабули", – пояснює педагог.

Додає: серед учнів та батьків є страхи, щодо майбутнього ЗНО, оскільки ситуація через пандемію нестабільна, складно щось планувати. І вчителі, на жаль, не можуть їх розвіяти, бо самі не завжди розуміють, що і як відбуватиметься.

Плюси та мінуси дистанційної підготовки до ЗНО

Вчителька української мови та зарубіжної літератури Кам’янець-Подільської ЗОШ №17 Наталія Рудницька зазначає, що аналіз ЗНО-2020 засвідчив, що дистанційне навчання дало можливість покращити результати з математики, проте не з української мови.

Так, з математики 200 балів отримали у 2020 році 142 учні. З української мови лише 8. При цьому українська мова є обов'язковим предметом для вступу у виш.

ЗНО 2021 і дистанційне навчання: які ризики для випускників і як підготуватись до тестів
Илюстративне фото: УЦОЯО/Facebook

Читайте також: Чому ЗНО 2020 українці склали краще та що буде у наступному році: 4 запитання до УЦОЯО

Вона називає такі плюси переходу на дистанційне навчання майбутніх абітурієнтів:

  • Під час дистанційного навчання учні, що готуються до ЗНО, мають можливість самостійно контролювати свій час. Тобто класно-урочна система не повністю забезпечує якісну підготовку, адже під час очного навчання учні повинні відвідувати всі уроки, навіть ті, які не зовсім актуальні;
  • Виграють у підготовці насамперед вмотивовані учні, що мають навички самостійного навчання. Вони більше уваги приділяють підготовці до ЗНО, зменшують темп, це дозволяє ретельніше повторювати вивчений раніше матеріал;
  • Перебуваючи на дистанційному навчанні, учні мають доступ до більшого різноманіття інформації, їх навчає не тільки певний учитель (іноді з обмеженим обсягом матеріалу), але й інші освітні ресурси, на яких можна знайти різноманітну цікаву й доступну інформацію.
  • Можливість більше контактувати з учителем через різні засоби зв'язку й отримувати консультації.

Разом з тим, Наталія Рудницька вважає, що є і кілька мінусів. Зокрема, на її думку,  далеко не всі учні зможуть самостійно організувати навчання, розробити зручний та ефективний графік роботи.

ЗНО 2021 і дистанційне навчання: які ризики для випускників і як підготуватись до тестів
Илюстративне фото: Lech Muszynski/ЕРА

Вчителька виділила п'ять головних мінусів переходу на дистанційне навчання старшокласників:

  • Велика перерва в очному навчанні та скасування пробного ЗНО дезорієнтує учнів та негативно впливає на їхній психологічний стан, що проявляється під час тестування – учасники розгублені, а будь-які технічні моменти вибивають їх із колії;
  • Попри розмаїття матеріалів для підготовки до ЗНО, багато контенту сумнівної якості. Тож інформацію треба ретельно добирати, що все ж таки краще робити з вчителем;
  • Під час самостійної підготовки учні можуть не зовсім адекватно оцінювати свої знання, завищують очікування, а коли отримують на ЗНО нижчі результати, мають великі емоційні проблеми;
  • Під час дистанційного навчання вчителі не можуть проконтролювати якість підготовки до ЗНО й не завжди відповідально ставляться до підготовки до онлайн-уроків;
  • В умовах дистанційної підготовки учні тренуються проходити тести онлайн і можуть губитися, коли на ЗНО доводиться працювати з паперовими носіями.

Випускникам 2021 року випала унікальна можливість випробувати на собі майбутнє, а точніше його маленький ефект – дистанційне навчання. Везіння це чи кара? Адже навчатися віддалено їм доведеться значно довше, ніж цьогорічним випускникам. Тож, скоріше за все, кому як пощастить. А пощастить, ймовірно, тим учням, які вже змогли накопичити багаж знань у попередні роки, а також ті, чиї батьки зможуть оплатити репетиторів та курси-онлайн.

А програють від коронавірусу та онлайн-підготовки до ЗНО підлітки, які мають прогалини в навчанні, поганий доступ до інтернету, відсутність коштів та додаткову платну підготовку. І дистанційка може залишити їх без шансу на вищу освіту, а отже і збільшити майбутню нерівність у доходах.

Тож держава та школа мають докласти усіх зусиль, щоб дати шанс на вищу освіту всім без виключення учням, не залежно від фінансової спроможності їхніх батьків.