Нові умови вступної кампанії 2021. Дев’ять запитань і дев’ять відповідей
Вступна кампанія. Фото: Facebook/УЦОЯО

Нові умови прийому до вищих навчальних закладів у 2021 році затвердило Міністерство освіти і науки.

Про це повідомляє пресслужба МОН.

Коли почнеться основний етап вступної кампанії – у липні 2021 року.

Як подавати заяви на вступ – можна в електронному форматі.

Що потрібно, щоб зареєструвати кабінет вступника – хоча б один сертифікат ЗНО та документ про повну загальну середню освіту, виготовлений в Україні.

Читайте також: Український центр оцінювання якості освіти оприлюднив дату пробного ЗНО у 2021 році

Скільки вступник може подати заяв на контрактну форму навчання – не більше 30 заяв.

"Для уникнення непорозумінь із наданням рекомендацій на контракт, заяви тих вступників, які зараховані на бюджет, будуть автоматично виключені на всі інші конкурсні пропозиції за винятком випадків, коли вступник сам виявить бажання їх залишити (якщо планує навчатися більш ніж за однією освітньою програмою, більш ніж в одному закладі освіті тощо)", – зазначають у міністерстві. 

Кому здавати ЗНО з української мови та літератури – абітурієнтам, які планують вступати на спеціальності гуманітарного та соціального спрямування. Всім іншим – тільки з української мови.

В УЦОЯО запевняють, що тест з української мови міститиме й компетентнісні завдання, які передбачають знання літератури.

Читайте також: Спілка письменників України про ЗНО з української мови – "Це питання нацбезпеки"

Що робити з сертифікатами ЗНО з української мови та літератури 2018-2020 рр – можна використати цьогоріч для вступу на всі спеціальності.

Які умови для вступників на лікарські спеціальності ("Стоматологія", "Медицина", "Педіатрія") – мати щонайменше 150 балів із другого та третього конкурсних предметів. Однак ця вимога не буде поширюватися на тих, чий конкурсний бал буде вище 175. Також обов’язковими предметами ЗНО для вступу на ці спеціальності буде українська мова та математика, а третім вступник може обирати біологію, хімію або фізику.

Що зміниться для вступників на магістратуру – Єдиний вступний іспит з іноземної мови (ЄВІ) до магістратури буде обов’язковим для всіх спеціальностей. Вступники, які планують продовжити навчання на магістратурі зможуть використовувати результати ЄВІ 2020-го та 2021 року, але результати єдиного фахового вступного випробування (ЄФВВ) – тільки 2021 року.

Коли заклади вищої освіти мають затвердити та оприлюднити свої правила прийому – до 31 грудня 2020 року.