Підступна шкода сидячого способу життя
Сидяча робота в офісі. Фото: Unsplash

Зараз ви, напевно, сидите і читаєте цей текст. Посидіти ще декілька хвилин, щоб дочитати його — цілком безпечно. Проте, чим довше ви не рухаєтеся, тим більше ваше тіло "нервує". Воно сидить і вичікує, коли ви випростаєтесь і підете на прогулянку. Але ж хіба тіло не любить сидіти? 

Так, сидіння протягом короткого часу допомагає оговтатися від стресу та відновити сили. Однак, сьогодні середньостатистична людина сидить значно більше ніж рухається. Насправді, тіло зовсім не адаптоване до такого сидячого способу життя.

Наше тіло створене для руху, варто лише поглянути на його будову. Людина має понад 360 суглобів і приблизно 700 скелетних м'язів, що дозволяють легко виконувати плавні рухи. Унікальна фізична структура тіла дозволяє людині стояти прямо, попри силу тяжіння. Циркуляція крові напряму залежить від руху тіла. Навіть нервові клітини отримують користь від руху. Якщо ж кожен міліметр тіла запрограмований на рух, то що ж відбувається, коли ми довго сидимо?

Почнемо з основи. Хребет  це довга структура, що складається з хребців, міжхребцевих дисків та кісток. Часто ми сидимо з кривою спиною та опущеними плечима у позиції, яка нерівномірно розподіляє навантаження на хребет. З часом це спричиняє стирання міжхребцевих дисків. Зв’язки та суглоби намагаються "звикнути" до цієї пози, але це тільки додатково навантажує їх, оскільки вони розтягуються, щоб пристосуватися до зігнутої позиції спини. Сидіння у дугоподібній позі стягує грудну клітку, що перешкоджає нормальній роботі легень і призводить до тимчасового зменшення кількість кисню у крові.

Тривале сидіння негативно впливає й на м'язову тканину ніг. Так, іноді можна відчути набряк чи оніміння під час тривалого сидіння. Це стається тому, що кровоносні судини та нерви, стискаються під вагою тіла , що перешкоджає нормальній циркуляції крові та надходженню нервових імпульсів у кінцівки.

А який вплив сидячий спосіб життя має на мозок? Переважно люди сидять саме під час роботи головою, щоб спрямувати всі сили на розумову працю. Втім довге сидіння має зовсім інший ефект. 

Потік крові й, відповідно, кількість кисню, який потрапляє у мозок зменшується. Низька концентрація кисню у крові сповільнює роботу мозку. Регулярне тривале сидіння має і довгострокові побічні дії  підвищує ризики розвитку деяких видів раку і серцевих хвороб, а також сприяє виникненню діабету, проблем з нирками та печінкою. Дослідники підрахували, що малоактивний спосіб життя щороку стає причиною 9% передчаснихсмертей у всьому світі.

Якщо у вас немає вибору, окрім як сидіти, випростайте спину, а якщо ви не прив'язані до свого робочого місця, то намагайтеся рухатися щопівгодини. Що ж, текст закінчується, чому б вам не встати та розім’ятися просто зараз?


Текст перекладено на умовах ліцензій Creative Commons.