Зміст:
  1. Тенденція до усамітнення
  2. Уважне й усвідомлене споживання їжі
  3. Незалежний вибір місця та страви
  4. Впевненість у собі
  5. Негативні сторони обідів на самоті
  6. З чого почати

Існує переконання, що обідати наодинці — це ознака самотності, якої люди переважно хочуть уникнути. Та що, як ми скажемо, що їсти на самоті може бути корисно для фізичного та психічного здоров’я? Дедалі більше людей знаходять у цьому переваги для себе. Які саме — LIGA.Life переказує найцікавіше зі статті The Huffington Post.

Тенденція до усамітнення

У той час, коли обідати чи вечеряти на самоті все ще вважається чимось стигматизованим, усе більше людей отримують такий досвід. За даними платформи онлайн-бронювання OpenTable, упродовж останніх 12 місяців 60% відвідувачів американських ресторанів їли в закладах наодинці. Серед представників покоління Z або міленіалів їхня частка більша — 68%.

Неочікувано, але така тенденція приносить користь ресторанному бізнесу. У нещодавньому звіті платформи старший віцепрезидент із розвитку OpenTable Робін Чіанг зазначив:

Відвідувачі, які приходять самі, як правило, витрачають значно більше грошей. Їхні витрати на людину на 48% більші, порівняно із середнім відвідувачем.

На думку клінічної психологині та дієтологині Супатри Товар, приймання їжі наодинці досі сприймають як ознаку самотності чи заклопотаності людини. Втім, дедалі частіше, стверджує вона, суспільство звертає увагу на самообслуговування, уважність до їжі та незалежність. Зокрема, під час пандемії Covid-19 велика багато людей почали їсти без компаньйонів, і це змінило соціальну динаміку.

"Розвиток руху за оздоровлення та наголос на психічному здоров’ї спонукали людей визначати пріоритети власних потреб і досвіду", — пояснює психологиня.

Уважне й усвідомлене споживання їжі

Тож, розберімося, що мотивує людей їсти на самоті. Одна з основних переваг — уважність до їжі. Коли ми їмо наодинці, то маємо можливість зосередитися на запахах, смаках і текстурах без сторонніх відволікань. Це значно складніше зробити, якщо поряд сидить друг чи колега, який розповідає про свої нещодавні пригоди.

За словами Супатри Товар, обіди та вечері соло також допомагають покращити сприйняття власного тіла. Чітке розуміння сигналів ситості та голоду сприяє більш здоровим стосункам з їжею.

Але справа не лише в тому, щоб сфокусуватися на їжі. Насамперед це про можливість і час подумати, помедитувати та відчути, вважає клінічна психологиня Кортні Воррен:

Це чудова можливість дослідити та зрозуміти себе, кинути собі виклик.

Зрештою, деякі заклади самі налаштовують відвідувачів на обід наодинці. Приміром, у ресторанах японської кухні існує стиль подавання страв, який називається "омакасе". Гості не просто приходять до закладу, сідають за столик, обирають суші та роблять замовлення — вони сідають за стійку перед шеф-кухарем і взаємодіють із ним: розповідають про свої смакові вподобання, діляться враженнями від страв.

"Це створює чудову атмосферу для того, щоб їсти наодинці: інтерактивний характер їжі, яку готують перед вами, доступність шеф-кухарів, яким можна поставити питання. (...) Ви можете краще зосередитися на їжі, тому що іноді розмови можуть позбавити вас цього", — зазначив шеф-кухар одного із "мішленівських" японських ресторанів Шінго Акікуні.

Незалежний вибір місця та страви

Коли ви їсте наодинці, то самі обираєте, куди піти і що замовити. Це складніше зробити у компанії друзів, адже кожен може пропонувати свій варіант закладу. Тож інколи доводиться шукати компроміс, чого немає з обідами і вечерями соло, пише The Huffington Post.

"Це (споживання їжі на самоті. — Прим. ред.) може розв’язати руки людям, які мають певні дієтичні потреби або вподобання. Особливо, якщо ви вегетаріанець чи веган або, наприклад, маєте алергію на глютен", — пояснює дієтологиня Супатра Товар.

Навіть якщо заклад повністю влаштовує всіх учасників обіду чи вечері, вибір страви іншими може вплинути на те, що замовляєте ви. За словами доктора Чарльза Спенса, професора експериментальної психології та керівника лабораторії кросмодальних досліджень Оксфордського університету, перебуваючи у групі, людина піддається впливу компаньйонів:

Є тенденція, що люди замовляють щось інше або згодом змушені обрати в меню щось відмінне від того, хто замовляє першим.
Переваги їсти на самоті
Фото: Pexels

Впевненість у собі

Приймання їжі наодинці також може вплинути на сприйняття людиною себе. На думку клінічної психологині Кортні Воррен, відвідувачі, які приходять у заклад одні, можуть мати внутрішнє переконання у власній цінності, аби не піддаватися впливу думки людей навколо. Це може здатися дуже потужним відчуттям, адже зрештою, ви самі контролюєте власний досвід.

Для тих, хто обирає їсти наодинці, існують також інші переваги. Наприклад, у Південній Кореї проводили дослідження зі студентами університету, які вирішили їсти на самоті. Це назвали "самостійною самотністю", тобто самотністю за власним вибором. Дослідники виявили, що приймання їжі соло не мали негативних наслідків для учасників дослідження. А, за словами самих студентів, "самотність можна конструктивно використовувати для розвитку когнітивних та емоційних навичок".

Навіть люди, які ще вагаються щодо обіду чи вечері соло, можуть відчути переваги, переконана Кортні Воррен:

"Коли ми кидаємо собі виклик зробити щось незручне і робимо це, це часто підвищує нашу самооцінку. Це показує нам, що ми можемо робити нові речі, які здаються важкими, і ставати сильнішими".

Негативні сторони обідів на самоті

У минулому чимало досліджень застерігали, що споживання їжі наодинці може бути пов’язане з ожирінням і депресією. Існує припущення, що обіди та вечері соло можуть мати негативний вплив на фізичне та психологічне здоров’я, однак, як зазначає Воррен, контекст має значення.

На її думку, не багато людей вважають, що можуть правильно харчуватися, боротися з переїданням або недоїданням. Обрати їжу може бути складно як на самоті, так і в компанії інших людей.

"Обидві ситуації можуть бути тригерами", — зазначила психологиня.

Крім того, додала вона, існує суттєва різниця між вибором їсти наодинці, коли ви подорожуєте або просто хочете цього, і ситуацією, коли людина дійсно самотня та ізольована.

З чого почати

Людям, які ніколи не думали про те, аби їсти наодинці, але хочуть почати, Кортні Воррен рекомендує уважно підійти до цього досвіду:

  • Оберіть цікавий ресторан або страву, яку ви хочете спробувати;
  • Якщо ви хвилюєтесь, що інші витріщатимуться на вас, спробуйте техніку когнітивної реструктуризації. Виокремте негативні думки та киньте їм виклик: запитайте себе, що змушує вас так думати, чи є для цього підтвердження. Зробіть крок назад і спробуйте об’єктивно оцінити ситуацію.

"У такому випадку я кину виклик своїм думкам і скажу: "Знаєте що? Насправді неважливо, що інші думають". Це спосіб зміцнити впевненість і самоефективність", — ділиться психологиня.

  • Використовуйте допоміжні засоби, якщо вони приносять вам задоволення. Наприклад, деякі люди можуть взяти із собою книгу або смартфон, аби подолати тривожність. Але, як зазначає Супатра Товар, важливо правильно їх використовувати, аби нескінченне гортання соцмереж не призвело до бездумного споживання їжі.

"Пам’ятайте, що їжа — це не просто паливо, це досвід. І приймання їжі наодинці може бути потужним способом вшанувати цей досвід на власних умовах", — підсумувала вона.