Зміст:
  1. Канберра (3-тє місце)
  2. Сінгапур (5-те місце)
  3. Лозанна (7-ме місце)
  4. Лондон (8-ме місце)
  5. Абу-Дабі (10-те місце)

Міжнародний інститут розвитку менеджменту вп’яте склав щорічний рейтинг "найрозумніших" міст світу Smart Cities Index 2024. До першої десятки міст, які використовують сучасні технології задля покращення життя мешканців, увійшли: Цюрих, Осло, Канберра, Женева, Сінгапур, Копенгаген, Лозанна, Лондон, Гельсінкі та Абу-Дабі. 

Долучайтесь до нас на Facebook та беріть участь в дискусіях

Видання BBC поспілкувалося з мешканцями п’яти "найрозумніших" міст із першої десятки і запитало, які локальні рішення найбільше впливають на їхнє життя. LIGA.Life переповідає найцікавіше. 

Канберра (3-тє місце)

Столиця Австралії — одне з небагатьох міст поза Європою та Азією, яке потрапило у першу десятку чи навіть двадцятку рейтингу Smart Cities Index 2024. Таку високу позицію Канберра здобула зокрема завдяки низькому рівню забруднення повітря, великій кількості зелених насаджень і відчуттю залученості меншин у життя міста. Це підтвердили Брайден і Девід Кемпбелли, співзасновники однієї з консалтингових компаній, розташованої в Канберрі: 

"Що справді виділяється, так це сильне відчуття спільноти. Існує справжній зв’язок, готовність допомагати та підтримувати інших, що робить це місце теплим і гостинним. Таким, яке можна назвати домом".

Канберра
Канберра. Фото: Daniel Morton-Jones / Pexels

Столиця Австралії просунулася і в ініціативах щодо розвитку зеленої енергетики та відновлювальних джерел енергії, зазначила Брайден Кемпбелл. На її думку, це свідчить про те, що місто ставить сталість на перший план.

"Місто має амбітні цілі щодо досягнення нульового викиду до 2045 року, і це видно з продовження електрифікації та впровадження відновлюваних джерел енергії в усьому регіоні", — додала вона. 

Канберра також застосовує технологічні рішення, аби зробити місто зручнішим для життя та привабливішим для засновників стартапів та інших компаній. Це допомагає створити ефективний цикл інновацій у місті. Наприклад, надійний високошвидкісний інтернет підтримує загальне підключення та зростання віддаленої роботи, а інноваційні центри та коворкінги сприяють розвитку технологій і підприємництва. 

"Міські ініціативи щодо "розумного" міста, зокрема, розумне освітлення, системи управління відходами та дорожнім рухом, значно підвищують ефективність і сталість міських послуг", — наголошує Девід Кемпбелл.

Сінгапур (5-те місце)

У порівнянні з минулорічними показниками, у рейтингу Smart Cities Index 2024 Сінгапур піднявся на дві сходинки. Зокрема, завдяки високим показникам безпеки (результат роботи систем відеоспостереження), високому рівню підключення до мережі, що полегшує спостереження за дорожнім рухом, а також онлайн-звітності та обробці документів, що дозволяє мінімізувати державну бюрократію.

"Система громадського транспорту Сінгапура значно покращилася завдяки стратегічному використанню відкритих даних і технологій безконтактних платежів. Разом це спрощує подорожі та робить їх надзвичайно зручними як для мешканців міста, так і для гостей", — зазначає Фірдаус Сязвані, мешканець Сінгапура та засновник платформи з управління особистими фінансами. 

Сінгапур
Сінгапур. Фото: ALAMEEN A-DAE / Pexels

Він додає, що в Сінгапурі уряд і приватні компанії публікують розлогі набори даних про трафік, розклади руху автобусів, поїздів і кількість людей на станціях. Цю інформацію розробники застосунків і міські планувальники можуть використовувати для того, щоб допомогти пасажирам оптимізувати маршрути подорожей, заощадити час і, зрештою, зменшити затори. 

Водночас мешканець міста і шеф-кухар локального ресторану Кірк Веставей вказує на інші особливості, які мають велике значення в повсякденному житті, зокрема, у користуванні громадським транспортом: 

"Швидкі безконтактні платежі та дані в режимі реального часу означають, що вам не доведеться чекати, гадаючи: встигнете ви дістатися місця призначення вчасно чи ні".

Він також підкреслює увагу Сінгапура до сталого розвитку. Технології в місті використовують і для ведення сільського господарства. Одним із прикладів може стати локальна ферма, яка інтегрує інноваційні рішення для вирощування їжі в міському середовищі. Завдяки технологіям вона оптимізує простір для вирощування свіжих продуктів без ґрунту та мінімізує використання води. 

Лозанна (7-ме місце)

Разом з іншими двома швейцарськими містами, Лозанна потрапила у першу десятку Smart Cities Index 2024. Та, на відміну від Цюриха і Женеви, населення Лозанни значно менше — близько 150 000 осіб. Невеликий розмір і є суттєвою перевагою міста, зазначають мешканці. 

"Мені подобається жити в Лозанні, тому що це таке маленьке місто з усіма вигодами великого. Усе так близько, в пішій доступності. Від станції лише 15 хвилин до озера (Женевського. — Ред.) і 15 хвилин до центру міста", — розповідає PR-менеджерка та жителька Лозанни Олівія Босшарт. 

Також місто серйозно ставиться до своєї близькості до природи та вкладає великі кошти у парки, сади та інші зелені зони. Тут 360 га міських зелених насаджень і щороку висаджують понад 1400 нових дерев. 

Лозанна
Лозанна. Фото: Oksana Bürki / Unsplash

Не залишається позаду і просування цифрових ініціатив для сталості, каже Алексан Борноз, директор із комунікацій Лозанни. Він зазначає, що місто підтримує цифровий перехід своєї адміністрації. Також чоловік відзначає зусилля щодо надання цифрових послуг жителям і гостям Лозанни: 

"Мобільний застосунок доступний для пошуку практичної інформації для відвідування та проживання у місті. Послуги електронного адміністрування доступні для людей, які живуть у Лозанні, зокрема, йдеться про онлайн-реєстрацію та бронювання, інформацію про транспорт і подорожі, продаж міського вина тощо".

Лондон (8-ме місце)

У порівнянні з минулим роком, Лондон опустився на дві сходинки у рейтингу Smart Cities Index 2024. Втім, місто й надалі посідає високі позиції. Насамперед завдяки простоті онлайн-послуг, які містять бронювання транспорту та легкий доступ до Wi-Fi. 

"З таким чудовим транспортним сполученням, як метро, автобуси, човни, велосипеди та скутери, Лондон є веселим місцем, де багато чого відбувається щодня, зокрема, у ресторанах, пабах, на концертах тощо", — каже Емма Орр, яка працювала з 32 районами міста над розвитком інфраструктури зарядних станцій для електромобілів.

Лондон
Лондон. Фото: Anthony DELANOIX / Unsplash

Протягом останніх кількох років, додає вона, Лондон також бере на себе серйозні зобов’язання щодо сталості. Йдеться про зростання інтелектуальних мереж та відновлюваних джерел енергії як у проєктуванні будівель, так і під час збирання енергії, каже Орр: 

"Лондон прагне стати "чистим містом" як з погляду інфраструктури для електромобілів, так і з погляду зелених насаджень і планів активних подорожей (пішохідних і на велосипеді. — Ред.). Лондон має ціль, щоб до 2041 року 80% пересувань містом здійснювалися пішки, велосипедом чи громадським транспортом".

Також мешканка Лондона відзначає прихильність міста до розвитку інфраструктури для електромобілів. Ця ініціатива, на її думку, тісно пов’язана з міською політикою ультранизьких викидів, що спрямована на здешевлення керування електромобілями у порівнянні зі звичайними автомобілями.

Абу-Дабі (10-те місце)

Цьогоріч столиця Об’єднаних Арабських Еміратів піднялася на три сходинки в рейтингу Smart Cities Index 2024. Місто отримало високі оцінки за зручність транспорту, високий рівень санітарії навіть у найбідніших районах міста, цифрові навички, яких добре навчають у школах, і за відчуття відкритості для представників різних етнічних груп. 

Зокрема, житель Абу-Дабі та засновник одного з ШІ-інструментів Дханвін Срірам відзначає розумні та зручні функції транспортної системи міста: 

"Інтеграція міської інфраструктури заряджання транспортних засобів і рішень для автономного водіння зробила поїздку на роботу плавною і ефективною. Інтелектуальний центр мобільності забезпечує безперебійне керування наземним, морським, повітряним і залізничним транспортом. Ця передова система не тільки зменшує затори, але й мінімізує вплив на навколишнє середовище".

Абу-Дабі
Абу-Дабі. Фото: Max Avans / Pexels

Він також розповідає про нещодавно спланований мікрорайон Масдар-Сіті, розташований в Абу-Дабі, який є моделлю сталого міського розвитку. 

"Дизайн (мікрорайону. — Ред.) поєднує традиційну арабську архітектуру з сучасними технологіями, забезпечуючи природну прохолоду навіть у спекотні літні місяці. Широке використання сонячних панелей на дахах робить його однією із найбільших фотоелектричних установок на Близькому Сході", — наголосив Дханвін Срірам. 

Усі будівлі у Масдар-Сірі спроєктовані так, аби зменшити споживання енергії та води щонайменше на 40%. І хоча будівництво мікрорайону йде повільніше, ніж очікувалося, територія має стати домом для 40 000 жителів.

"Абу-Дабі — це місце, де поєднуються технології та екологічність, що робить життя таких жителів, як я, простішим і приємнішим", — додав чоловік.