Авто найбільше псують повітря у Києві. Чи реально обмежити в’їзд у центр?
Фото: unsplash

Рівень забруднення повітря у столиці переважну кількість часу (близько 85%) низький, повідомив в інтерв’ю LIGA.Life директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату КМДА Олександр Возний.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Сьогодні у Києві є два основні джерела забруднення — це автомобілі та стаціонарні підприємства різного типу. Розподілення забруднення відповідно складає на 80/20%. 

За словами Олександра, за добу на вулиці Києва в’їжджає в середньому від 1 млн до 1,2 млн автівок. Для порівняння: у Копенгагені це 35 000 авто на добу, зазначає Возний.

На питання, чи може департамент надавати певні рекомендації для КМДА, щоб якось обмежувати в’їзд авто, принаймні у центр міста, Олександр відповів: 

"Наразі юридично такого механізму немає. Без відповідних законів це буде порушенням конституційних прав мешканців на пересування. Я думаю, що це доцільно розглядати, але після закінчення війни. Все-таки потрібно розуміти, що сьогодні ми перебуваємо у складній ситуації, зараз будь-які обмеження можуть сприйматися негативно". 

  • Нагадаємо: до 2021 року Київ регулярно потрапляв в антирейтинги за якістю повітря і перебував у десятці найзабрудненіших міст світу. 
  • Виявилося, що компанія IQAir, яка їх складає, використовувала не офіційні дані, а цифри з кількох своїх датчиків звичайних клієнтів. Департамент захисту довкілля попросив враховувати дані з офіційних станцій системи моніторингу якості повітря. У 2023-2024 роках Київ вже потрапляв до тридцятки  найчистіших столиць світу за якістю повітря.