Без плагіату й антинауки. Рада попередньо ухвалила проєкт закону про відбір підручників
Ілюстративне фото: pixabay.com

2 червня Верховна рада ухвалила за основу проєкт закону, згідно з яким визначаються критерії навчальної літератури для закладів освіти.

За законопроєкт №5465 проголосував 301 нардеп.

Документом пропонується внести зміни до Закону "Про освіту" та встановити чіткі вимоги до якості навчальної літератури, яку використовують у школах, а також механізми перевірки дотримання цих вимог.

Так, всі шкільні підручники, які друкують за кошти державного бюджету, обов'язково мають проходити експертизу на відповідність вимогам законодавства.

У проєкті закону сказано, що в освітньому процесі не може використовуватися навчальна література, яка містить академічний плагіат, фабрикацію та/або фальсифікацію, твердження, які суперечать засадам державної політики у сфері освіти та принципам освітньої діяльності, а також навчальна література, що містить ознаки дискримінації, крім випадків, коли відповідні матеріали використовуються для ілюстрування чи пояснення явищ дискримінації.

Також підручники й навчальні посібники мають відповідати принципам системності, науковості, доступності, віковим та психофізіологічним особливостям учнів.

Підручники, які не пройшли державну експертизу не можуть використовувати у школах.

Відповідальність за проведення експертизи шкільних підручників покладена на Міністерство освіти та науки.

  • Раніше в Україні розгорівся скандал через антинаукові поради з сайту "Асоціації пенсіонерів" у шкільному підручнику з хімії. У підручнику, рекомендованому Міносвіти, вказано, що розчин соди застосовують для профілактики й лікування раку. Низка експертів засудили подібні поради у шкільному підручнику

Читайте також: Скандали зі шкільними підручниками: скільки платить держава та хто відповідає за помилки