Бізнес сам вирішує: втрачати кошти чи пріоритетно обслуговувати вакцинованих – санлікар
Ілюстрація Depositphotos.com

Українські бізнеси мають самі для себе вирішити, чи працювати пріоритетно з вакцинованим персоналом і відвідувачами, чи втрачати заробітки, обслуговуючи всіх.

Про це в інтерв'ю LIGA.Life сказав головний санітарний лікар України Ігор Кузін, пояснюючи нові правила карантину, встановлені урядом ввечері 13 вересня.

За його словами, більшість обмежень, передбачених для жовтого, помаранчевого та червоного рівня епіднебезпеки, не застосовуватимуть для вакцинованих, або будуть полегшені для людей, які отримали одне чи два щеплення.

"Зміни до карантинних норм передбачатимуть, що обмеження, до яких ми усі звикли у жовтій, помаранчевій або в червоній зоні, не стосуватимуться випадків, коли весь персонал бізнесу або якогось закладу буде провакцинований. У такому разі він зможе продовжувати роботу", – сказав Кузін.

Наприклад, у жовтій зоні кінотеатр має заповнювати лише 50% залу. Але якщо там весь персонал щеплений і клієнти мають бодай одну дозу вакцини, можна заповнити зал більше. Але якщо в кіно приходять і невакциновані також, тоді зал має бути заповненим на 50%, стара норма. Цей же принцип стосується спортзалів чи ресторанів.

"Норми працюють з поправкою на факт вакцинації. Невакцинованим не відмовляємо в користуванні такими місцями, але якщо невакцинований приходить туди, застосовується більш жорстка норма. Так бізнес сам вирішує, за яким механізмом йому працювати: або обслуговувати меншу кількість людей, і це певні фінансові втрати, або – за спрощеними правилами лише для вакцинованих", – додав санлікар.

Для жовтого рівня епіднебезпеки буде достатньо однієї дози вакцини. Але якщо країна переходить у червону зону, для полегшеного режиму роботи потрібно буде уже мати повний курс щеплення.

Повне інтерв'ю Ігоря Кузіна читайте за посиланням.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин