Бюджет тіла. Як люди впливають на роботу мозку одне одного – пояснює нейробіолог
Фото: unsplash.com
Зміст:
  1. Спільне бюджетування
  2. Сила слова
  3. Стрес

Люди – соціальний вид, який живе у групах, піклується один про одного та будує цивілізацію. 

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Здатність людей до співпраці була основною перевагою адаптації. Це дозволило їм колонізувати практично кожне середовище існування на Землі та процвітати в різних кліматичних умовах.

Кожна людина регулює власний "бюджети тіла" – способи управління мозку тілесними ресурсами, якими люди користуються щодня.

Протягом усього життя, поза своїм усвідомленням, людина робить депозит в бюджетах інших людей, а також знімає гроші з бюджету. Це має плюси і мінуси, а також глибокі наслідки для того, як людина проживає своє життя.

З цією думкою виступила Ліза Фельдман Барретт, докторка філософських наук та дослідниця в області психології та неврології, в рамках проєкту TED.

За словами дослідниці родина, друзі та навіть незнайомі люди сприяють структурі та функції мозку людини. Проте як саме люди навколо нас впливають на наш бюджет тіла?

Мозок змінює свою "проводку" після отримання нового досвіду. Мікроскопічні частини нейронів поступово змінюються щодня. Дендрити (відростки нервової клітини – Ред.) стають більш щільними, а пов'язані з ними нейронні зв'язки – більш ефективними.

Так мозок поступово змінюється під впливом взаємодії людини з іншими.

Спільне бюджетування

Коли людина перебуває з кимось, про кого піклуєтесь, їхнє дихання може синхронізуватися, як і стукіт сердець. Незалежно від того, чи мають люди невимушену розмову чи бурхливу суперечку. Такого роду фізичний зв’язок трапляється між немовлятами та вихователями, терапевтами та клієнтами, навіть людьми, які разом відвідують заняття йогою або співають у хорі.

Підвищивши голос або піднявши брову, ви можете впливати на те, що відбувається в тілах інших людей, наприклад, на частоту серцевих скорочень. Так якщо коханій людині боляче, ви можете зменшити її страждання, просто тримаючи її за руку.

Бути соціальним видом має всілякі переваги для людей. Включаючи той факт, що ми живемо довше, якщо маємо тісні стосунки, що підтримують нас.

Дослідження показують, що якщо ви та ваш партнер перебуваєте у близьких та турботливих стосунках, ви реагуєте на потреби одне одного і робите спільне життя приємнішим. Це також скорочує ризики розвитку захворювань. 

Напротивагу, люди хворіють частіше, коли постійно відчувають самотність. Адже якщо інші не допомагають регулювати бюджет вашого організму, то ви несете додатковий тягар всередині.

Ви коли-небудь втрачали когось через розрив стосунків або смерть і відчували, що втратили частину себе? Причина в тому, що ви втратили джерело, яке підтримує ваші тілесні системи в рівновазі.

Дивовижним недоліком спільного бюджетування є його вплив на емпатію. Коли ви співчуваєте іншим людям, ваш мозок передбачає, що вони будуть думати, відчувати і робити.

Чим більше ви знаєте про людей, тим ефективніше ваш мозок прогнозує їхню внутрішню боротьбу. Весь процес відчувається природним, ніби ви читаєте думки іншої людини.

Проте менш знайомим людям важче співпереживати. Можливо, через це вам доведеться дізнатись більше про них. Проте ці додаткові зусилля можуть призвести до вилучень із бюджету вашого тіла.

Це може бути однією з причин, чому люди іноді не можуть співчувати тим, хто має інакший вигляд або має протилежну думку на певні речі. Для мозку дорого боротися з речами, які важко передбачити.

Сила слова

Люди регулюють один на одного словами. Ласкаве слово може заспокоїти, а вороже – змусить мозок передбачити загрозу і залити кров гормонами, витрачаючи дорогоцінні ресурси з вашого бюджету.

Сила слів може працювати навіть на відстані. Так чоловік надсилає слова "Я тебе люблю" своїй коханій, наприклад, з США в Бельгію. Отримавши повідомлення, жінка відчує зміну у частоті пульсу, диханні та обміну речовин, навіть попри те, що вона прочитала ці слова, а не почула.

Ваша нервова система може реагувати не тільки на повідомлення з далеких країн, але й на ті, що залишили наші предки. Наприклад, читаючи Біблію ви також отримуєте поповнення бюджету від людей, яких вже немає.

Чому слова мають впливовий ефект на людину?

Тому що багато областей мозку, які обробляють мову, також контролюють внутрішню частину тіла, включаючи основні органи та системи, які управляють бюджетом тіла людини.

Ці зони мозку, які називаються "мовною мережею" керують пульсом людини. Вони регулюють рівень глюкози, що надходить у кров, для живлення клітин. Вони змінюють потік хімічних речовин, які підтримують імунну систему.

Отже, слова – це інструменти регулювання людських тіл. Слова інших людей мають прямий вплив на вашу мозкову діяльність та системи організму. А ваші слова мають такий самий вплив на інших людей. 

Стрес

Чи означає це, що слова можуть завдати шкоди вашому здоров’ю? Якщо у малих дозах, то не дуже. Коли хтось говорить речі, які вам не подобаються, ображає вас або навіть загрожує вашій фізичній безпеці, ви можете почуватись жахливо.

З часом все, що сприяє хронічному стресу, поступово з’їдає ваш мозок. У цей момент бюджет вашого тіла оподатковується, але фізичного пошкодження мозку та тіла немає.

Ваше серцебиття може прискорюватись, кров'яний тиск може змінюватися, піт сочитися, але тоді ваше тіло відновлюється, а мозок після цього тільки зміцнюється.

Еволюція подарувала вам нервову систему, яка може впоратися з тимчасовими метаболічними змінами і навіть отримати від них користь. Випадкові стреси можуть бути схожими на фізичні вправи. Тобто короткі виведення коштів з бюджету вашого тіла з подальшим депозитом робить вас сильнішим та кращим.

Але якщо ви перебуваєте під напругою постійно без особливої ​​можливості відновитись, наслідки можуть бути набагато важчими. Бюджет вашого тіла накопичує дефіцит, що називається хронічним стресом. З часом все, що сприяє хронічному стресу, може поступово з’їдати ваш мозок і викликати захворювання у вашому тілі. 

Важливо розуміти, що людський мозок, здається, не розрізняє джерела хронічного стресу. Якщо бюджет вашого організму вичерпується життєвими обставинами, такими як фізичні захворювання, фінансові труднощі, стрибки гормонів, недостатній сон або фізичні вправи – ваш мозок стає вразливішим до стресів будь-якого роду.

Тривалий період хронічного стресу може завдати шкоди мозку. Коли ви переживаєте стійку словесну агресію, ви частіше хворієте. 

Якщо ви постійно піддаєтесь вербальній агресії протягом місяців або якщо ви живете в середовищі, яке невблаганно обкладає бюджет вашого тіла, слова можуть фізично травмувати ваш мозок. Не тому, що ви слабкий, а тому, що ви людина. Адже ваша нервова система пов'язана з поведінкою інших людей.

Це основна дилема стану людини: і найкраще, і найгірше для вашої нервової системи – це інша людина. 

Реалістичним підходом до нашої дилеми є усвідомлення того, що свобода завжди приходить з відповідальністю. Ми вільні говорити та діяти, але не вільні від наслідків того, що говоримо та робимо.

Ми можемо не піклуватися про ці наслідки або не погодитись, що ці наслідки виправдані, але вони несуть витрати, які ми всі платимо.

Наприклад, ми оплачуємо витрати на посилення медичного обслуговування при таких захворюваннях, як діабет, рак, депресія, хвороби серця та хвороба Альцгеймера, які погіршуються хронічним стресом.

Читайте також:

  • Контролюйте емоції. Як правильно розмовляти з людиною, з якою ви не погоджуєтесь
  • Як навчитися пробачати себе та інших. Вправа для покращення стосунків і власного життя
  • Чому бути одному – це нормально. Думка психолога