Дієта за групою крові не працює – підтверджує дослідження
Фото: depositphotos.com

Згідно з дієтою за групою крові, раціон, який складається з овочів, фруктів, бобових та цільнозернових (рослинна дієта), рекомендований людям з першою групою, а людям з другою групою краще споживати більше м'яса. Такий підхід має покращити стан здоров'я людини.

Цікаво про здоровий спосіб життя на YouTube-каналі LIGA Life

Однак вчені виявили, що це не так.

Дослідження, опубліковане в Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics дослідниками з організації Комітету лікарів за відповідальну медицину, виявили, що група крові не пов'язана з впливом на масу тіла, кількість жиру в організмі, концентрацію ліпідів у плазмі крові або контроль глікемії.

У 16-тижневому дослідженні взяли участь люди із зайвою вагою, які не мали діабету.

Їх поділили на дві групи: учасники першої дотримувались нежирної рослинної дієти, а другої – не змінювали свій раціон. В кожній групі були люди усіх груп крові.

Так за результатами дослідження вкотре виявилось, що рослинна дієта позитивно впливає на самопочуття та здоров'я людей. Вона прискорює метаболізм, спалюючи в середньому на 18,7% більше калорій після їжі.

Дослідники також проаналізували, чи є взаємозв'язок групи крові і дієти. 

"Ми виявили, що група крові не впливала на результат. Рослинна дієта корисна для людей усіх груп крові. У нас не було доказів того, чи м’ясна дієта має позитивний вплив", – коментує автор дослідження Ніл Барнард, доктор медичних наук, президент Комітету лікарів. 

"Наше дослідження показує, що всі групи крові отримують однаково користі від рослинної дієти, особливо зважаючи на втрату ваги та серцево-метаболічний стан у дорослих із зайвою вагою", – додає дослідник.

Так всі учасники з групи, яка дотримувалась рослинного раціону, знизили вагу на 5,7-7,1 кг при збереженні свого звичайного способу життя і рівня фізичної активності. При цьому зниження ваги ніяк не залежало від групи крові.