Що таке "зелена" середземноморська дієта. Користь та переваги над традиційною дієтою
Фото: depositphotos.com

"Зелена" середземноморська дієта може бути навіть здоровішою, ніж традиційна середземноморська дієта.

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

Це підтверджує нове дослідження, опубліковане в Еurek alert.

Дослідники виявили, що люди, які споживають більшу кількість рослинних білків і менше червоного м’яса та птиці, відчувають покращення роботи серцево-судинної системи та метаболізму.

Дослідники розподілили 294 людей із середнім ступенем ожиріння у три дієтичні групи.

Перша група отримала вказівки щодо підвищення фізичної активності та основні рекомендації щодо досягнення здорового харчування.

Друга група отримала ті самі вказівки щодо фізичної активності, а також поради щодо дотримання традиційної середземноморської дієти з обмеженим вмістом калорій. У їх меню було мало простих вуглеводів, багато овочів, а також птиця та риба, які замінювали червоне м’ясо.

Третя група отримувала все вищезазначене, плюс 3-4 склянки зеленого чаю, а також 28 грамів волоських горіхів на день. Їхнє щоденне меню також включало 100 грамів заморожених кубиків рослини Вольфія куляста.

Кубики були взяті як зелений білковий коктейль на рослинній основі. Він виконував роль часткового замінника тваринного білка.

У пресрелізі автори дослідження заявили, що їх результати дозволяють додатково обмежувати споживання м’яса, одночасно збільшуючи рослинні продукти багаті білком. Це може зменшити ризик серцево-судинних захворювань.

Через 6 місяців дієта третьої групи перевершила інші два дієтичні плани за перевагами для здоров’я.

Учасники будь-якого типу середземноморської дієти втратили більше ваги, ніж ті, хто дотримувались звичайного здорового харчування. Учасники третьої групи в середньому схудли на 6,2 кілограма, другої групи – 5,4 кілограма, а перша – 1,5 кілограма.

Обхват талії зменшився в середньому на 8,6 сантиметра серед тих, хто сидить на "зеленій дієті", проти 6,8 сантиметра у тих, хто дотримувався середземноморської дієти, і 4,3 сантиметра у тих, хто дотримувався здорової дієти.

В учасників третій групі також спостерігалося найбільше зниження рівня холестерину.

Учасники другої групи також отримали додаткові переваги для здоров'я: зниження діастолічного артеріального тиску та резистентність до інсуліну.

Експертна думка

Середземноморська дієта вже відома своїм потенціалом зменшення ризику серцевих захворювань, а також інсульту, діабету, ожиріння та деяких видів раку.

Продукти, які входять до традиційної середземноморської дієти, багаті на поліфеноли.

Дієтолог Енді Де Сантіс пояснює виданню Healthline: "Поліфеноли широко відомі своїми потужними протизапальними та антиоксидантними властивостями. Дослідження показують, що вони також можуть мати "пребіотичні" ефекти в нашій кишці, завдяки чому вони виступають джерелом живлення для наших здорових кишкових бактерій".

"Традиційна середземноморська дієта включає рибу та морепродукти як основне джерело тваринного білка, причому менша роль відводиться птиці, яйцям та молочним продуктам, а ще менша роль відводиться червоному м'ясу", – пояснює Де Сантіс.

"Зелена" середземноморська дієта повністю виключає червоне м'ясо і заохочує інші джерела тваринного білка, а також рослинні білки, що лежать в основі раціону (горіхи, насіння, бобові)", – додає дієтолог.

З чого складається "зелена" середземноморська дієта

З огляду на це, існує декілька способів збільшення поліфенолів та рослинних білків у раціоні.

Приправи, фрукти, овочі, бобові, горіхи, насіння, чай, вино та цільні зерна, такі як пшениця та жито містять поліфеноли, пов'язані з позитивним впливом на серцево-судинне та метаболічне здоров'я.

Дієтологиня Крістін Кіркпатрік рекомендує людям споживати більше цільної сої, наприклад тофу, а також квасолі та сочевиці, харчових дріжджів, горіхів та спіруліни.

"Нам потрібні [ці продукти], оскільки білок є важливим компонентом для здоров'я, включаючи підтримку м'язів та джерело енергії", – сказала вона.

Прикладами страв "зеленої" середземноморської дієти є тарілка хумусу, лаваш із цільної пшениці та фалафель, макарони на основі квасолі з томатним соусом або овочі та кіноа.