Дітям до 14 років заборонять користуватися соцмережами – уряд Норвегії
Фото: Freepik

Уряд Норвегії підвищить мінімальний вік до 15 років для користувачів соцмереж. Це має захистити підлітків і дітей від шкідливого впливу. Також уряд хотів внести правки до закону про персональні дані. За ним користувачі платформ мають досягти 15-річного віку, щоб мати право на згоду з правилами щодо обробки особистих даних. Про це пише Verdens Gang.

"Великі технологічні гіганти діють проти розумів маленьких дітей. Це важка битва, тому що йдеться про велику силу, але в цьому (питанні. – Ред.) теж необхідна політика", — розповів прем’єр-міністр країни Йонас Гар Стьоре.

Нині У Норвегії діє мінімальний вік для користування онлайн-платформами — 13 років. Проте майже половина 9-річних, 58% 10-річних і 72% 11-річних дітей використовують соцмережі, про це свідчить дослідження Норвезького управління з питань медіа.

Також планують розробити механізм верифікації віку, щоб діти не могли його обійти. Про це пише The Guardian. Посадовці розглядають методи обмежень, що не порушують права людини. До прикладу, зі слів міністра у справах дітей та сім’ї Кʼєрсті Топпе, одним з можливих варіантів може бути вимога банківського рахунку.

  • Нью-Йорк офіційно визнав соціальні мережі загрозою для громадського здоров'я, ставши першим містом у США, яке звернуло увагу на їхній вплив на психічне здоров'я молодих людей.
  • Головний хірург США Вівек Мерті висловив думку, що соціальні мережі повинні мати попереджувальні написи, що нагадуватимуть про їх вплив на здоров'я, аналогічно до попереджень на пачках цигарок.
  • Уряд Австралії планує до наступних виборів подати законопроєкт, який має врегулювати використання соцмереж, а саме встановити вікові обмеження, про це заявив премʼєр-міністр Ентоні Альбанезе.