Екстрені гормональні контрацептиви "Постинор" залишаться рецептурними – Ляшко
Фото: unsplash.com

Очільник МОЗ Віктор Ляшко пояснив, що гормональні екстрені контрацептиви "Постинор" не виключатимуть з переліку рецептурних ліків. 

"В примусовому порядку МОЗ не може визначити, чи може лікарський засіб продаватися без рецепту, якщо його виробник, зокрема той, хто подав його на реєстрацію, визначає засіб рецептурним", – пояснює міністр.

За його словами, безрецептурний відпуск препаратів, які мають продаватися лише за рецептом, призводить до самолікування. У перспективі це погіршує шанси пацієнта на ефективне лікування. 

Однак посилений контроль за продажем рецептурних препаратів відбудеться після завершення воєнного стану в країні. 

"Ми не заходимо в політику якогось жорсткого регулювання без розуміння, яка кінцева мета. У нас чітка мета – забезпечити доступність, якість та безоплатність медичної допомоги", – додає міністр.

Впровадження електронних рецептів та посилений контроль за відпуском рецептурних медикаментів у майбутньому будуть вводити в програму реімбурсації, щоб держава могла відшкодувати вартість препарату. 

  • З 1 квітня 2023 року рецептурні ліки можна придбати за електронним рецептом. Напередодні впровадження цієї системи з'явилась інформація, що ліки, які в Україні продавались без рецепту, насправді є рецептурними. До цього переліку входить і "Постинор".
Детальніше про це читайте також: Аптечний ажіотаж. Чому введення електронних рецептів – хороша ідея. Пояснюють лікарі