В аптеках черги, портали з пошуку та продажу лікарських препаратів Tabletki.ua та Liki24 перевантажені, а на гарячих лініях аптек до 10 людей очікують відповіді.

"Не пригадую такого раніше. Купують абсолютно все і одразу багато – "про всяк випадок". Навіть те, що не потребуватиме рецептів", – каже співробітниця одної зі столичних аптек.

Ажіотаж навколо ліків викликала новина про введення електронного рецепта з 1 квітня. 

Однак українців обурило не саме електронне призначення, а трактування того, які ліки – рецептурні. Що про нововведення думають сімейні лікарі та аптеки – дізналась LIGA.Life.

Рецепти – вікно у Європу

Електронні рецепти – це нововведення, яке впроваджують на шляху України до вступу в Європейський Союз. Так з 1 серпня за е-рецептами почали продавати антибіотики, а з 1 листопада – наркотичні (психотропні) препарати. З квітня це правило стосуватиметься всіх рецептурних медикаментів. 

За оцінками МОЗ, з 1 серпня до 31 березня виписали понад 700 000 е-рецептів на антибактеріальні препарати та майже 18 000 – на наркотичні. Тобто ця система активно використовується лікарями та пацієнтами. 

Нововведення схвалюють і медики. Сімейна лікарка та засновниця Singapore Medical Center (Київ) Віталіна Олещенко каже, що це нормальна практика за кордоном. Так українці, які виїхали через повномасштабну війну в Європу та США, знають, що без рецепта купити ліки в аптеці – неможливо.

"Наші лікарі вже ознайомлені з системою. Проблем не виникало. Вносили в базу дані пацієнта та просили його встановити застосунок Helsi. Там він міг подивитися, що саме виписав лікар, – розповідає Віталіна та додає, – загалом це позитивне зрушення на шляху до стандартів охорони здоров’я Європи. Звернень побільшає, а отже, контроль над здоров’ям – кращий".

Сімейна лікарка Центру сімейної медицини ibolit.zp.ua (Запоріжжя) Лілія Коледа стверджує, що нині близько 60% ліків повинні відпускатися за рецептами. 

"На мою думку, введення е-рецепта з часом сприятиме більш відповідальному ставленню пацієнтів до того, що вони приймають, та дозволить контролювати доцільність призначення препаратів лікарями", – додає Лілія.

З іншого боку, завдяки електронним рецептам лікарі матимуть доступ до медичної історії пацієнта, що дозволить робити обґрунтованіші рішення щодо призначення ліків, стверджує Анна Сохан, сімейна лікарка сімейної амбулаторії "Вулик" (Львів).

"Пацієнтам електронні рецепти забезпечують зручність, оскільки вони можуть отримати препарати без необхідності відвідувати лікаря особисто. Наприклад, у разі продовження призначення для лікування хронічних захворювань, як гіпотиреоз при хворобах щитоподібної залози", – додає Анна.

За словами терапевта медичної мережі "Добробут" Богдана Смаля, введення е-рецептів – систематизація та жорсткіший контроль обігу препаратів, що вже давно працює в інших країнах. Однак не виключає, що це докорінно змінить щоденну практику кожного лікаря.

"Алгоритм виписування ліків буде той самий, що і з антибіотиками. Просто ця опція розширила список препаратів. На кожен з них потрібен окремий рецепт. Це сильно збільшує обсяг, так би мовити, електронної бюрократії. Однак це правильне нововведення", – додає Богдан.

Як це має працювати на практиці:

  1. Будь-який лікар може виписати електронний рецепт. Наприклад, щоб купити гормональні контрацептиви можна отримати призначення, як у сімейного лікаря, так і гінеколога.
  2. В Електронній системі охорони здоров’я має бути інформація про пацієнта, яка буде доступна лікарям та фармацевтам.
  3. Під час отримання е-рецепта пацієнту надходить смс-повідомлення та код погашення на вказаний в електронній системі номер. Якщо ви змінили номер, зверніться до сімейного лікаря, його можна актуалізувати.
  4. У рецепті лікар має зазначити міжнародну назву препарату та кількість.
  5. Під час купівлі препарату покажіть в аптеці номер рецепта та код погашення. 

Проте у неформальній розмові 2 з 5 мережевих аптек України пояснили, що після 1 квітня нічого не зміниться. Наприклад, придбати у них "Німесил" можна буде без рецепта. На запитання, чому так, на гарячій лінії обох мереж відповіли: "Поки що не маємо ніякого наказу [про рецепти]". Інші 3 мережі пояснили, що з 1 квітня рецептурні ліки можна буде придбати лише за призначенням.

Паніка навколо "Німесилу" та "Постинору"

Знеболювальне "Німесил", заспокійливе та спазмолітичне "Корвалол" та екстрений контрацептив "Постинор" раніше продавались без призначення. Проте в розділі "Категорія відпуску" інструкції завжди зазначалось "за рецептом".

Продаж цих препаратів без призначення лікаря фактично є порушенням Наказу МОЗ №360 "Про затвердження Правил виписування рецептів та вимог-замовлень на лікарські засоби і вироби медичного призначення", де зазначається: "Рецепти обов’язково виписуються на рецептурні лікарські засоби". Дата наказу – 2005 рік.

Сімейні лікарі припускають, що ця проблема виникла через те, що аптеки – комерційні приватні заклади. Тож їхня життєдіяльність залежить від прибутку.

"Раніше не було чіткого регламентування цього процесу. Тож аптекам було вигідно. У людини щось заболіло, вона йде не до лікаря, а одразу в аптеку за знеболювальним", – припускає Віталіна.

Дискутивним питанням залишається продаж екстрених контрацептивів за рецептом. Їхнє вживання має бути оперативним – протягом 72 год після статевого акту.  

Сімейна лікарка "Медичної практики для родини" (Дніпро) Олена Кондратенко розуміє, чому точаться дискусії. Однак запевняє, що пацієнтка за бажанням може одразу зателефонувати гінекологу й отримати електронний рецепт без фізичної зустрічі з ним. 

Однак чи всі дівчата та жінки наважаться звернутися до лікаря, і наскільки швидким буде процес отримання е-рецепта – питання риторичне. Як це буде на практиці – зможемо перевірити вже завтра, 1 квітня.