Гнів збільшує вразливість до дезінформації. Дослідження

Гнів може посилювати схильність людського мозку до помилок. 

Такі результати нового дослідження, опублікованого в науковому журналі Experimental Psychology, пише PsyPost

"Існує фраза "не хвилюйтеся". Її використовують для опису гніву і ідеї про те, що, коли ви злі, ви приймаєте невірні рішення", каже автор дослідження Майкл Грінштейн, доцент Державного університету Фрамінгема. 

У дослідженні брали участь 79 учасників. 

Їм показували 8-хвилинний уривок з фільму "Захищаючи своє життя". Потім учасники виконали два складні пізнавальні завдання і інтерв'ю за сценарієм. Під час другої частини дослідження учасників випадковим чином помістили в один з двох станів: стан гніву або нейтральний стан.

Читайте також: Що таке емоційний інтелект та як його покращити – пояснює психолог

При нейтральному стані експериментатор вів себе професійно і ввічливо. В стані гніву експериментатор був дезорганізований, зневажливий, ображаючи, він давав тільки розпливчасті інструкції, створював непотрібну роботу і переривав учасника. 

Потім учасники пройшли коротку вікторину про фільм, що містить фрагменти дезінформації. Наприклад, учасників попросили відповісти на питання "На чому сидять Деніел і Джулія під час розмови, коли Джулія впускає сумочку?". Однак у фільмі Джулія жодного разу не упустила сумочку. 

Далі, щоб ще більше викликати почуття гніву, учасникам цієї групи дали завдання написали про миті в своєму житті, коли вони були розгнівані. Ті, хто перебував в нейтральному стані, навпаки, писали про час, коли вони відвідали музей.

Нарешті, учасникам дали тест з 80 пунктів, покликаний оцінити, наскільки вони можуть точно пригадати фільм і скільки дезінформації вони засвоїли.

Виявилося, що гнів робить людину більш сприйнятливою до дезінформації. Розгнівані добровольці з більшою ймовірністю невірно приписали фільму фейкові деталі з вікторини. При цьому гнів не впливав на здатність розпізнавати дрібниці, дійсно присутні в кінострічці.

Іншими словами, розгнівані учасники з більшою ймовірністю неправильно прописали деталі первісної вікторини того, що вони бачили у фільмі. 

Дослідники також виявили, що учасники в стані гніву були більш впевнені в точності своїх спогадів. Але серед цих учасників підвищена впевненість була пов'язана зі зниженою точністю. 

І навпаки, серед тих, хто знаходився в нейтральному стані, підвищена впевненість була пов'язана з підвищеною точністю.

Результати показують, що пам'ять не схожа на відеокамеру, сказав Гринштейн PsyPost. За його словами, гнів не просто погіршує чиюсь пам'ять, він робить людей більш сприйнятливими до типів помилок пам'яті, які вони вже робили. 

Як і всі дослідження, це має деякі обмеження. Це попереднє дослідження, сказав Гринштейн. 

"Воно встановило, що гнів робить з пам'яттю, але не як. Так що відкриття механізмів того, як (і, в кінцевому підсумку, чому) гнів впливає на пам'ять, буде наступним важливим кроком", – заявив керівник дослідження.