Герб до "Батьківщини-Матері" приварили без узгодження з Інститутом Патона: чим це загрожує
Фото: Міністерство культури

Встановлення українського герба на щиті монумента "Батьківщина-Мати" в Києві не узгодили з фахівцями Інституту електрозварювання ім. Патона. Про це в інтерв’ю LIGA.net сказав директор Інституту Ігор Крівцун. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

"Тризуб приварили, але до нас ніхто не звертався. А проблема в тому, що там, де вони варили, — там вітер, там немає захисту, і всі ці шви під загрозою — вони вже жовті, хоча це й нержавіюча сталь", — розповів директор.

Зварювальні роботи слід було виконувати за технологією, розробленою фахівцями Інституту. Тепер є загроза, що зварні шви можуть бути пошкоджені корозією. 

За словами Крівцуна, погодження від Інституту намагались отримати вже після зварювальних робіт. Але Інститут електрозварювання свого висновку не дав. "Я кажу — ні, хлопці, ви працювали, ви й відповідайте. А нещодавно ми обстежили монумент дронами й побачили, що там уже є корозія", — зазначив директор. 

Нагадаємо, 30 липня 2023 року з щита монумента "Батьківщина-Мати" у Києві демонтували радянську символіку. Серп і молот, який висів там майже 40 років, замінили на Герб України — його приварили до щита 6 серпня минулого року, роботи завершили до Дня Незалежності України. Декомунізація монумента коштувала 28 млн грн. 

Монумент "Батьківщина-Мати" споруджено 1981 року, він є пам’яткою науки й техніки місцевого значення та вважається найвищою монументальною скульптурою в Європі.