"Там страшна корозія". Науковці закликають перекрити міст Патона для ремонту
Міст Патона. Вигляд з правого берега. Фото: Wikipedia

Міст Патона у Києві перебуває в аварійному стані з 2017 року. Щоб не допустити його подальшого руйнування, міст треба негайно перекрити й відремонтувати. Про це в інтерв’ю LIGA.net сказав директор Інституту електрозварювання ім. Патона Ігор Крівцун. 

Підписуйтесь на корисний легкий контент в Instagram

"За останні два роки я підписав, мабуть, три або чотири звернення до [Віталія] Кличка, до [Дениса] Шмигаля. Ми пояснюємо, шановні, міст скоро впаде. Він не обслуговувався фактично з 1953 року. Там страшна корозія, потрібно прибрати багато сміття, бо воно стає вологим і пришвидшує корозію", — пояснює Крівцун. 

Очільник Інституту зазначив, що через корозію сильно скоротилась товщина металу нижнього пояса мосту — у деяких місцях вона становить 5 мм, а має бути втричі більшою. "Ще жодного разу не відбулось повне обстеження мосту. Його досліджували тільки там, де був доступ. Тому загальна картинка може бути зовсім іншою. Там можуть бути суттєві проблеми, яких ми поки що не бачимо". 

За попередніми оцінками транспортних експертів, для відновлення мосту потрібні щонайменше 500 мільйонів євро

Читайте також: Місто втомлених мостів. Чому у Києві більшість мостів аварійні?

"Але ми готові допомагати — наш відділ міцності зварних конструкцій займається цими питаннями, ми знаємо, що потрібно зробити. Цей процес тільки треба почати", — додає директор. 

За словами науковців з Інституту Патона, руйнівні процеси на мосту почались після 2013 року. Тоді під тротуарами змінювали комунікації — для цього треба було розбити асфальт і бетонну плиту. Під час робіт сміття потрапило на металеві конструкції. Тепер коли воно мокне, це тільки пришвидшує корозію. За майже 71 рік експлуатації міст Патона жодного разу капітально не ремонтували.

Міст Патона офіційно визнали аварійним у 2017 році. Тобто віднесли до п’ятого, "аварійного" стану експлуатації, згідно з яким, інфраструктурним об’єктом користуватися вже не можна. Однак його не перекрили, а тільки обмежили рух. За словами експертів, міст тримається лише на "щедрому запасі міцності".

Оновлено
Влада Києва відреагувала на публікацію LIGA.Life про необхідність невідкладного ремонту мосту Патона, аби уникнути його подальшого руйнування. У четвер, 1 серпня, мер столиці Віталій Кличко підписав лист-звернення до Уряду з вимогою вжити заходів із реставрації з пристосуванням мосту.