Хор Бортнянського відмовився виконувати твори російських митців до кінця війни
Джерело: фейсбук Хора Бортнянського

Академічний камерний хор імені Бортнянського відправив твори російських композиторів в архів до припинення російської агресії та окупації, повідомив у фейсбуці художній керівник та диригент хору Іван Богданов.

"Ми і раніше додавали окремі історичні твори в наші програми рідко, а тепер вирішили підійти до питання системно і принципово", – каже він.

За таке рішення 22 людини проголосували "за" та дві – "проти". Ухваливши його, на думку Богданова, хор унеможливлює використання російської культури як маркетингового відділу російської імперськості.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

Диригент зауважив, що йому подобається російська музика, він передиригував її багато. А його улюблений композитор і поет – росіяни. 

"Я виріс в російськомовному середовищі, у мене російське коріння, та яке це має значення, коли цією культурою та мовою ведеться війна проти моєї країни? Допоки ми не "переселемо" мого улюбленого Пушкіна, глибокого Достоєвського і чарівного Глінку за кордон, не буде справжнього кордону між нами і Кремлем", – переконаний він.

Богданов закликав українців, а особливо діячів культури, приєднатися, відмовитися від виконання та ротації культурних продуктів російського авторства та виробництва, а також публічно критикувати та вимагати заборони гастролей російських виконавців.

"Винятком можуть бути автори, які публічно підтримують Україну в боротьбі за територіальну цілісність. Засуджують окупацію Криму та агресію в ОРДЛО. Твори, автори яких за життя були російськими політичними вигнанцями і не були носіями імперського наративу", – написав Богданов. 

Українських артистів за кордоном він закликав відмовитися від тези "культура поза політикою" та публічно артикулювати проукраїнську позицію та просувати українське бачення російської агресії.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин