Хочете перевести дитину на повне дистанційне навчання? В МОН порадили, як це зробити

У Міністерстві освіти роз’яснили, як батьки можуть перевести дитину на дистанційне навчання протягом року.

Читайте нас в Telegram: головні новини коротко

Насамперед, як повідомляє пресслужба МОН, батькам потрібно звернутися до закладу освіти, який надає такі послуги. 

Що повинен мати такий заклад? Системотехнічне забезпечення для організації саме дистанційної форми здобуття освіти: комп’ютерне обладнання, програмне забезпечення, електронні освітні ресурси тощо.

Читайте також: Шкарлет обіцяв безпечно повернути 1-4 класи до школи після канікул: що вийшло насправді

Як дізнатися, чи освітній заклад проводить дистанційне навчання? Заклад обов’язково повинен інформувати на своєму сайті про те, що він може забезпечувати саме таку форму здобуття освіти.

Заклади якої форми власності організовують дистанційне навчання? Такий заклад може бути будь-якої форми власності: державної, комунальної чи  приватної.

Це платно? Якщо це державна або комунальна школа, то навчання в закладі буде безкоштовним для учнів, а оплата праці вчителів здійснюється за рахунок державного бюджету.

Читайте також: Слід готуватися до гіршого сценарію, коли всі діти вчитимуться дистанційно – Міносвіти

У міністерстві перерахували також акценти для дистанційної форми навчання:

  • Звернути увагу на організацію дистанційного навчання для осіб з особливими освітніми потребами (їм потрібна підтримка з боку асистента вчителя та/або асистента учня), а також учнів, які не мають доступу до інтернету або технічних засобів навчання (для них слід використовувати доступні засоби комунікації);
  • Під час дистанційного навчання зміст освіти і кількість годин для його опанування не скорочується, а реалізується в синхронному та асинхронному режимах (з урахуванням необхідності запобігання погіршенню здоров’я учнів і вчителів, а також технічних можливостей для синхронної взаємодії).
  • Проводити всі уроки синхронно, тобто онлайн, з використанням відеоінструментів Skype, Zoom тощо, не потрібно.
  • Вчителі обов’язково приділяють увагу вправам для очей та постави учнів.
  • Поточне та тематичне оцінювання результатів навчання учнів проводиться дистанційно. Але кількість робіт, які виконують учні для такого оцінювання (з фіксацією оцінки у класному журналі), не повинна бути надмірною і спричиняти перевантаження учнів.

При цьому у міністерстві нагадують, що карантин не є приводом для переходу на дистанційну форму навчання.

"Карантин та інші надзвичайні обставини, що тимчасово унеможливлюють відвідування закладів освіти, не потребують переведення учнів на дистанційну форму (і відповідного збору заяв від батьків). За рішенням педради освітній процес продовжується з використанням технологій дистанційного навчання на денній або іншій формі здобуття освіти, на яку учнів зараховано. Саме у такий спосіб може бути реалізовано "змішане навчання", – йдеться в повідомленні МОН.