Досить себе мордувати: ось що стається з мозком, коли ви весь день проводите на зустрічах
Ілюстративне фото: depositphotos.com

Вчені наочно побачили стрибок рівня стресу у мозкових хвилях людей, коли їхні робочі графіки були забиті під зав'язку, пише HuffPost.

Надто багато зустрічей без перерв можуть спровокувати стрибок рівня стресу, каже дослідження Microsoft. І внаслідок такого розкладу людина почуватиметься вичавленою.

До того ж, коли ми надто багато часу витрачаємо на зустрічі, це відволікає 67% фахівців від того, аби вони могли досягати більшого, йдеться в опитуванні 2019 року компанії Korn Ferry.

Дослідження також показує, як проведення завеликої кількості зустрічей впливає на роботу мозку. У 2021 році вчені з Microsoft’s Human Factors Lab попросили 14 людей взяти участь у відеодзвінках, використовуючи електроенцефалограму, яка показує електричну активність мозку.

Одного понеділка деяким учасникам дали зустрічі по 30 хв без перерв, а іншим – чотири 30-хвилинні зустрічі з перервою по 10 хв на медитацію між кожною зустріччю.

Наступного понеділка групи поміняли місцями. Серед тих, хто не мав перерв, активність бета-хвиль у мозку зростала з кожною зустріччю, показуючи підвищений рівень стресу. Лише очікування наступного дзвінка спричиняло стрибок у бета-активності впродовж періоду перемикання між розмовами.

Дослідники також побачили дані, які можуть свідчити про те, що учасники, які робили перерви, були краще залучені у розмови. Тоді як люди без перерв демонстрували гірші показники, тобто вони були гірше включені у зустрічі.

Люди, які роблять перерви, загалом почуваються краще, каже експертка з тайм-менеджменту Лора Вандеркам. Вона додає, що всі ми так чи інакше робимо перерви, багато разів це стається несвідомо. Обираючи, коли і як зробити перерву, ви її помічаєте і "пожинаєте з цього плоди".

Мінус цього дослідження Microsoft у тому, що вибірка його учасників маленька.

Але воно перегукується з іншими результатами інших вчених. Вони кажуть про те, що перевантаження зустрічами робить працівників непродуктивними й нещасливими, з відчуттям, що цей графік руйнує їхнє життя.

Нещодавнє дослідження 76 компаній показало, що продуктивність працівників зростала більш ніж удвічі, коли зустрічей меншало на 40%. Це значною мірою тому, що працівники почувалися більш автономними та з більшими повноваженнями, пояснюють дослідники у Harvard Business Review.

Якщо хочете зробити свої перерви більш значимими, щоб вони дали кращий ефект, не гортайте в цей час соцмережі та не перевіряйте пошту. Краще встаньте і вийдіть на свіже повітря на 10 хв.

Тренерка техніки майндфулнес Розі Акоста радить техніку релаксації: 3 сек вдих і 6 сек видих. Повторити за потреби. Зазвичай, каже, треба 3-5 циклів повторень, щоб тіло почало знімати напруження.

10-хвилинні перерви важливі. Бо коли ми суперсфокусовані на завданні, схильні створювати напруження в тілі, зупиняємо дихання і залишаємося напруженими впродовж дня, каже Акоста. А короткі перерви чи хоча б дихання, розслаблення плечей дають тілу передихнути.