Степанов поставив свою людину на в.о.керівника ключового регулятора ліків МОЗ – депутатка
Максим Степанов. Фото: пресслужба Львівської міськради

Міністерство охорони здоров’я призначило виконуючим обов’язки директора "Державного експертного центру МОЗ України", одного з ключових фармацевтичних регуляторів країни, Михайла Бабенка.

Про це повідомила народна депутатка від партії "Голос" Олександра Устінова, прикріпивши фото наказу, підписаного міністром Максимом Степановим.

Степанов поставив свою людину на в.о.керівника ключового регулятора ліків МОЗ – депутатка
Наказ про призначення Бабенка. Фото – Олександра Устінова

Цього наказу немає офіційно оприлюдненого на сайті МОЗ. Втім, інформацію про призначення Бабенка тимчасовим керівником ДЕЦ підвердили у Державному експертному центрі МОЗ в коментарі LIGA.Life.

Доповнення: 

В МОЗ також підтвердили призначення Бабенка в.о.керівником ДЕЦ. Сказали, допоки не проведуть конкурс. А коли буде конкурс – невідомо.

Бабенка призначили без конкурсу за наказом міністерства.

Читайте також: Кабмін потайки віддав державні медзакупівлі під контроль МОЗ – проєкт постанови

Як стверджує Устінова, Бабенко – людина міністра Степанова та народного депутата від партії "За майбутнє" Анатолія Урбанського, які, свого часу, керували Одеською областю. У той час, як Урбанський був головою Одеської облради, з січня 2017 року по квітень 2019, Максим Степанов керував Одеською облдержадміністрацією.

Що відомо про Бабенка?

Новий керівник "Державного експертного центру МОЗ", Михайло Бабенко раніше очолював ПРАТ "Медфарком-Центр". Також він володіє 10% цієї компанії. 

На сайті компанії зазначено, що "Медфарком-Центр" є правонаступницею іншої компанії – ТОВ "Медфарком", якою теж керував Михайло Бабенко.

Компанією попередницею – "Медфарком" володіла швейцарська фірма "Палма Груп С. А.", а також одесити Михайло Даварашвілі, Павло Порван та Борис Колісниченко.

Колісниченко ж відомий як бізнес-партнер ексзамміністра транспорту Ігоря Урбанського. Ігор Урбанський та одесит Олег Колісниченко є засновниками компанії ТОВ "Судноремонтне підприємство" "Дунайсудносервіс" та ще низки компаній.

Син же Ігоря Урбанського – Анатолій Ігоревич Урбанський – нині народний депутат від партії "За майбутнє" та соратник Степанова, зазначає Устінова.

Що пов’язує Бабенка зі Степановим та Урбанським?

Депутатка додає, що поки Урбанський та Степанов керували Одещиною, компанія "Медфарком", продавала препарати одеським лікарням за завищеними цінами.

Тоді ж Одещина була найбільшим замовником ліків у компанії "Медфарком-Центр", якою керував уже новий очільник ДЕЦ Бабенко.

Як приклад, Устінова наводить виграні компанією найбільші тендери на 119 млн грн за один раз, порушуючи всі процедури. Загалом в області компанія виграла тендерів на 230 млн грн, зазначає вона.

Також Устінова нагадала, що Степанов став керівником МОЗ за квотою квотою депутатської групи "За майбутнє", будучи також кумом керівника партії Ігоря Палиці та одеським колегою народного депутата Ігоря Урбанського.

Державний експертний центр МОЗ – один із двох головних фармацевтичних регуляторів на ринку ліків України. Без "експертного висновку", а фактично — дозволу цієї установи, на український фармацевтичний ринок не зможуть зайти жодні препарати. По суті, ДЕЦ визначає, які ліки яких виробників отримають дозвіл на використання в лікарнях та продаж в аптеках, пояснила Устінова.