Експерт назвав головні проблеми в організації дистанційного навчання студентів
Ілюстративне фото: pixabay.com

Член Національної команди експертів з реформування вищої освіти Володимир Бахрушин вважає, що у деяких сферах дистанційне навчання суттєво погіршить якість освіти. Про це він сказав в ефірі Українського радіо.

За його словами, є сфери освіти, де дистанційне навчання може мати сенс і має певні переваги у порівнянні з традиційними технологіями, проте воно не може застосовуватися, зокрема там, де йдеться про лабораторні роботи, практику.

"Крім того, дуже важлива функція університетів ─ це соціалізація молоді, тобто спілкування і дискусії, які не завжди можна проводити в онлайн-режимі", – сказав він.

Бахрушин зазначив, що нині університети більш підготовлені до дистанційного навчання, ніж навесні, проте не всі студенти мають доступ до дистанційних ресурсів чи інтернету, що також є проблемою в організації онлайн-навчання.

Він додав, що у березні більшість університетів не були готові до впровадження дистанційних технологій. Навіть там, де вони використовувались для підтримки освітнього процесу, той карантин викликав дуже багато проблем.

"Нині університети більше підготовлені, зокрема, під час весняного карантину багато університетів напрацювали методичні матеріали й отримали досвід роботи з електронними платформами, тому тепер це може відбуватися більш організовано і більш результативно. Але є певні спеціальності, де все-таки треба вчитися у звичайному режимі. Тому навіть коли університет переходить на дистанційне чи змішане навчання, треба забезпечити можливість проводити певні заняття у самому університеті з дотриманням вимог безпеки", – наголосив представник Національної команди експертів з реформування вищої освіти.