Зміни клімату псують стосунки альбатросів – одних із найбільш моногамних істот у світі

Дослідники стверджують, що альбатроси, відомі як одні з найбільш моногамних істот у світі, нині дедалі частіше "розлучаються" зі своїми партнерами через стрес, спричинений зміною клімату, пише Vice.

Нове дослідження, опубліковане британською науковою організацією "Королівське суспільство" (Royal Society), показує, що більш високі температури та океани призвели до зменшення кількості риби і, внаслідок цього, збільшення гормонів стресу у птахів. 

Найменша кількість пташенят виживає в суворіших умовах, і батьки змушені полювати за їжею подалі один від одного на більш тривалі періоди часу. 

Дослідження включало 15-річний період.

За темою: Філадельфія двічі на рік йтиме в тінь, щоб допомогти перелітним птахам

В ході вивчалися популяції диких альбатросів на Фолклендських островах.

Науковці наголошують на тенденції до того, що птахи йдуть до нових партнерів, якщо їхні не повертаються вчасно до сезону розмноження. 

"Жінка, яка перебуває у стресовому стані, може відчувати цей фізіологічний стрес і приписувати цей вищий рівень стресу поганій роботі самця", – пише дослідник Франческо Вентура, співавтор статті. 

Відомо, що великі морські птахи, які зазвичай зустрічаються в Південному океані та північній частині Тихого океану, спаровуються на все життя, створюючи міцні зв'язки, які необхідні під час гніздування та тривалих походів за кормом далеко від дому. 

Також відомо, що птахи голосно святкують повернення партнера після тривалої відсутності. 

Висновки дослідження також зроблено в критичний момент, коли популяції альбатросів у всьому світі стрімко скорочуються. Вчені кажуть, що чисельність населення скорочується з 2005 року – щорічно на 5-10%.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин