Жовті і зелені сертифікати з вакцинації проти коронавірусу: як, де, коли їх отримати – МОЗ
Ковід-сертифікат у Дії

Уряд запроваджує нові сертифікати з вакцинації проти коронавірусної хвороби – зелені та жовті. Вони ще не почали діяти, а в медзакладах уже є плутанина з кольором паперу та видаванням документів. Наприклад, один сімейний лікар написав пацієнтці, що "по зеленому паперу інструкцій ще не поступало".

Тому LIGA.Life звернулася за роз'ясненням до МОЗ. Пояснює Марія Карчевич, гендиректорка Директорату з розвитку цифрових трансформацій в охороні здоров'я МОЗ.

Які документи про вакцинацію видають в папері, а які – тільки цифрові

 

В Україні є два документи з вакцинації: 

1) Міжнародне свідоцтво про вакцинацію. Цей документ видається у паперовій формі, скріплюється підписом лікаря та печаткою медзакладу. Документ передбачений міжнародними медико-санітарними правилами, його форма затверджена постановою уряду.

Цей паперовий документ можуть друкувати на білому папері, жовтий – необов’язково, це важливо.

2) Цифровий сертифікат. Він може видаватися на більший спектр даних – на ПЛР-тестування, наприклад. Сертифікат з вакцинації генерується в застосунку "Дія". Людина може подати запит через застосунок, і якщо її дані внесені в електронну систему охорони здоров’я, застосунок їх підтягне.

 

Нові жовті та зелені сертифікати

 

За новим рішенням уряду, яке набере чинність 20 вересня, передбачені жовті та зелені сертифікати. Вони будуть у застосунку "Дія".

Жовті зможуть згенерувати ті, хто щеплений першою дозою вакцини проти ковіду, документ діятиме 120 днів.

Зелений сертифікат підтягнеться тим, хто щеплений двома дозами. Він діятиме 365 днів. Раніше термін дії був пів року, але зараз його скоригували і зробили на один рік, враховуючи нові дослідження.

Зелені та жовті сертифікати можуть використовуватися у разі введення певних обмежень, коли країна буде в жовтій, помаранчевій та червоній зонах. 

Детальніше про це тут.

 

Коли жовті та зелені сертифікати з’являться у Дії?

 

Мінцифри зараз технічно розробляє цю послугу, щоб сертифікати можна було генерувати в Дії синхронно з початком набуття чинності обмежень жовтої зони, пояснює Карчевич. Тобто – з 20 вересня.

 

Сімейний лікар може видрукувати жовтий або зелений сертифікати?

 

Ні. Ці сертифікати – цифрові, сімейний лікар може видрукувати міжнародне свідоцтво про вакцинацію після двох доз.

Підписуйтесь на LIGA.Life в Facebook: тільки корисна інформація для українських родин

 

А якщо глючить "Дія", або немає смартфону, як згенерувати сертифікат?

 

Мінцифра працює над тим, щоб сертифікат можна було згенерувати не тільки через застосунок, але й через портал. Обіцяють завершити роботу найближчим часом.

Тоді документ можна буде звантажити та роздрукувати. Там зокрема буде QR-код, за яким можна буде перевірити валідність сертифікату. Тобто підроблений він чи ні.

Перевірити це легко. Для цього достатньо мати встановлений застосунок "Дія" на смартфоні та згенерований сертифікат про вакцинацію. 

На практиці це має такий вигляд. Ви відкриваєте застосунок "Дія", далі відкриваєте свій внутрішній сертифікат щодо вакцинації. У верхньому правому кутку є позначка QR. Тиснете її і вмикається камера для зчитування QR-коду з іншого мобільного телефону або роздрукованого аркуша. Якщо документ справжній, у вашому телефоні відобразяться дані цієї людини.

 

Паперову довідку можуть видати лише після другої дози, чи можна ще й після першої?

 

Якщо пацієнт наполягає, сімейний лікар може це зробити. Для цього є форма №063/0. Утім, на рівні постанови уряду цей документ не дозволить заходити в заклади в жовтій чи помаранчевій зонах.

Причина – високий ризик підробки подібних документів.