Як Драко Малфой, Безсмертний горець та Саурон підтримують українських тварин у війну
Фото/ фейсбук UAnimals

До Всесвітнього дня захисту тварин 4 жовтня в UAnimals розповіли LIGA.Life, як залучають до підтримки українських тварин світових зірок та українців. 

"Я був Сауроном у "Володарі перснів", але навіть я шокований абсолютним злом, з яким борються українці. Я чув, що росіяни стріляють по зоопарках і вбивають беззахисних тварин. Не розумію, що вони їм такого зробили? Будь ласка, не називайте росіян орками. Мені соромно перед моїми дітьми", – наголошує в соціальній рекламі всеукраїнського гуманістичного руху UAnimals виконавець ролі Саурона в трилогії "Володар перснів" Сала Бейкер. 

"Сьогодні в Україні є проблема. Там не тільки війна, але й десятки тисяч тварин, які загубилися і не мають, де жити. Багатьом тваринам не вистачає друга і я хочу, щоб ви стали для них цим другом", – в іншому відеоролику UAnimals каже британський актор Ендрю Пол, виконавець ролі горця Дункана Маклавда. 

Виконувач ролі Драко Мелфоя з "Гаррі Поттера" Том Фелтон теж закликає небайдужих підтримати UAnimals та дбати про чотирилапих: "Навіть у найтемніші часи, які досі тривають для українців, їхні серця достатньо відкриті, щоб намагатися врятувати тварин у цей важкий час".

Долучати до підтримки публічних персон – це тривалий та складний процес. Перемовини можуть тривати від тижня до кількох місяців, розповідає засновник UAnimals, а нині військовослужбовець Олександр Тодорчук

"Ми не підписуємо із "зірками" контрактів, не платимо їм за співпрацю, а по-людськи розповідаємо про ситуацію з тваринами, які наразі страждають в Україні від війни. І дехто погоджується допомогти. Всі "зірки", які нас підтримують, підтримують по-любові", – додає операційна директорка UAnimals Ольга Чевганюк.

З початку повномасштабної війни UAnimals запустили окремі англомовні сторінки, через які розповідають людям у світі про свою роботу і ситуацію в Україні. Шукаючи співпрацю, насамперед, звертаються до людей, які підтримують міжнародні зоозахисні організації, брали участь у їхніх акціях та рекламних кампаніях.

"Як правило, ці люди переймаються долею тварин і водночас підтримують Україну у нашій боротьбі", – пояснює Тодорчук. 

Упродовж 7 місяців повномасштабної війни росіяни обстріляли десятки притулків для тварин і кілька зоопарків, нищили і знущалися. Досі невідомо, скільки тварин стали жертвами війни. 

За даними уряду, від війни загинуло понад мільйон свійських тварин, екологи звертають увагу на загибель 20 000 дельфінів. "А скільки вбито домашніх тварин – уявити страшно", – додає Олександр.

З початку повномасштабної війни UAnimals допомагають тваринам із зони бойових дій евакуацією, кормами та ліками для притулків. Команда розпочала відбудову закладів для тварин, які постраждали від російської агресії. Запустили всеукраїнську програму безкоштовної стерилізації безпритульних тварин, яка вже діє в Харкові, Чернівцях, Запоріжжі, Києві, Житомирі, Полтаві, Чернігові, Хмельницькому, Черкасах та інших містах.

З 4 до 10 жовтня UAnimals проведе онлайн-марш, під час якого ми разом зможемо привернути увагу суспільства до екоциду, який в Україні чинять російські окупанти.