Як їсти та худнути у святковий сезон під час пандемії COVID-19 – пояснюють експерти
Фото: depositphotos.com

Оновлено від 12 грудня

Експерти кажуть, що пандемічні свята можуть стати прекрасною можливістю не набрати зайвої ваги. Святкові вечері та посиденьки з друзями не матимуть такого масштабу, як минулого року.

Дієтологи кажуть, що це шанс змінити свій святковий раціон на користь здоровому харчуванню,  пише Healthline.

Як зробити святковий стіл здоровим?

  • Знайдіть нову діяльність

Спорт на свіжому повітрі, такий як їзда на велосипеді та піші прогулянки, були популярними активностями під час пандемії 2020 року влітку. Проте зима не повинна бути менш активною.

Експерти радять займатися фізичною активністю не заради схуднення, а для розваги. Пробіжки, швидка ходьба чи декілька хвилин у планці можуть бути прекрасними антидепресантами та можливістю провести час весело та з користю.

А після святкової вечері влаштуйте прогулянку або танцювальну вечірку у себе у вітальні.

  • Не бійтесь змінити традиції 

Якщо через пандемію ви не зможете бути разом зі своїми рідними, не хвилюйтесь, традиції завжди будуть з вами. Однак, ви можете їх дещо трансформувати. 

Експерти не радять відмовлятися від ласощів, які роблять свята особливими. Проте радять приготувати їх у меншій кількості, щоб задовольнити своє бажання, а не переїдати.

Якщо у вас залишились святкові страви, дієтолог Сезар Сауза радить не їсти їх протягом 5 днів.

Однак залишки індички або курки можна використовувати для нових страв на обід.

Залишки гарніру можна подавати з рибою чи м'ясом, щоб створити нову основну страву для вечері.

  • Можна, якщо обережно

Ті, хто бажає схуднути або зберегти вагу, схильні думати в режимі "все або нічого". Таке ставлення до їжі пригнічує.

Але якщо хочеться, не варто собі відмовляти. Треба лише зменшити порцію. Наприклад, з'їсти половинку шматка святкового пирога замість цілого. 

Також варто звернути увагу на напої.

Дієтолог Сезар Сауза радить уникати калорійних напоїв: "Алкоголь, гарячий шоколад, кава чи інші десертні напої дають велику кількість порожніх калорій під час свят. Уникання (або обмеження) цих напоїв поодинці можуть зменшити ризики набору ваги ".

  • Шукайте позитив 

Схуднення не має бути стресом під час свят. Експерти радять сприймати його як подарунок собі та своєму організму.

Втрата ваги – це не лише про відмову від їжі, але й про вашу улюблену фізичну активність, хороший сон та позитивний результат, який ви побачите не тільки на вагах, але й у дзеркалі.

Сезан Сауза говорить про те, що новорічні свята 2021 року – це прекрасна можливість назавжди змінити своє відношення до святкових столів та переїдання під час свят.

Читайте також: