Як музика впливає на наше життя та стосунки з іншими
Фото: unsplash.com

Музика – це простий спосіб змінити настрій. Наприклад, заспокійлива пісня може зменшити фізіологічні симптоми тривоги, активізуючи реакцію розслаблення.

Експерти ресурсу Psychology Today пояснили, як музика впливає на наше життя.

  • Впливає на рівень стресу

Музика забезпечує спокій і розслаблення. Прослуховування музики пов'язане зі зниженням рівня стресу через зменшення фізіологічного збудження. Про це свідчить зниження рівня кортизолу (гормону стресу), частоти серцевих скорочень та середнього артеріального тиску.

Подібно до практик медитації, прослуховування музики пов’язане також з покращенням настрою та якості сну. Дослідження доводять, що музика з повільним рівномірним ритмом забезпечує зниження стресу та частоти серцевих скорочень. У результаті виникає розслаблення.

  • Провокує емоції

Музика має здатність викликати у слухачів потужні емоційні реакції. Приємна мелодія може призвести до вивільнення нейромедіаторів, пов’язаних із задоволенням, таких як дофамін.

Викиди дофаміну підвищують привабливість навколишнього середовища та збільшення рівня позитивних почуттів, які добре впливають на здоров'я та когнітивні здібності.

  • Зміцнює соціальний зв’язок

Вважається, що музика є інструментом соціального єднання, який посилює співпрацю та зміцнює почуття єдності.

Музика викликає викид гормонів окситоцин та серотонін, що відповідають за зв'язок, довіру та близькість. Тому соціальну ізоляцію та почуття самотності можна зменшити, прослуховуючи музику.

  • Впливає на сприйняття часу

Музика – це потужний емоційний стимул, який змінює стосунки з часом. Час справді "летить", слухаючи приємну музику. Наприклад, її використовують у залах очікування, щоб зменшити суб’єктивну тривалість часу, проведеного в очікуванні, або в супермаркетах, щоб заохотити людей залишатися довше і купувати більше.

Отже, емоція є фундаментальним аспектом музичного досвіду. Музика може регулювати настрій (підбадьорювати або заспокоювати), відображати почуття, покращувати згуртованість групи та навіть впливати на рішення про покупки.

Читайте також:

  • Чому людям так подобається музика їхньої юності – дослідження
  • Покращує пам'ять та мотивує до спорту. Як музика впливає на наш мозок – дослідження
  • Смійтесь та слухайте улюблену музику. Як покращити здоров'я серця – поради кардіологів

Підписуйтесь на LIGA.Life в Telegram: тільки корисна інформація для українських родин