Як перевірити, що ваш партнер піклується про вас та розуміє ваші потреби – психологи
Фото: pexels.com

Це приємно, коли партнер дбає про вас і здатний реагувати на ваші потреби. Адже щоденні побутові, робочі та інші стресові ситуації вимагають підтримки близької людини. Тому важливо розуміти, що ви можете покластися на свого партнера і розповісти йому про свої переживання.

Про це йдеться у статті Сьюзен Краус Вітборн, заслуженої професорки психологічних наук в Університеті штату Массачусетс Амхерст, для ресурсу Psychology Today.

Згідно з нещодавно опублікованим дослідженням, сприйнята реакція партнерів стала наріжним поняттям у науці про стосунки. Це процес, за допомогою якого ви та ваш партнер реагуєте на потреби та занепокоєння одне одного. Тобто це рівень чуйності у ваших стосунках.

Так уявлення про те, що ваш партнер демонструє нерозуміння щодо вас і ваших потреб, може погіршити сприйняту реакцію партнерів до такої міри, що погіршить стосунки в цілому.

Вчені винайшли шкалу, за якою вирівнюється рівень чутливості і нечутливості. Людині варто оцінити свого партнера за кожним із 16 пунктів за шкалою від 0 до 5:

  1. насправді слухає мене;
  2. здається, цікавить те, про що я думаю і що відчуваю;
  3. висловлює розуміння;
  4. намагається зрозуміти, що сталося зі мною;
  5. уважно ставиться до моїх потреб;
  6. відповідає на мої потреби;
  7. сприймає мої занепокоєння серйозно;
  8. дійсно сприймає мою точку зору;
  9. не сприймає мої почуття та занепокоєння;
  10. ігнорує мою сторону погляду на певну історію;
  11. занадто легко відхиляє мої занепокоєння;
  12. здається, ігнорує найважливіші для мене речі;
  13. насправді не розуміє моїх потреб;
  14. насправді не сприймає мої занепокоєння серйозно;
  15. часто не чує того, що я кажу;
  16. коли я переживаю через щось, розповідь про це лише погіршує ситуацію. 

Перші 8 пунктів формують шкалу чутливості, а друга група формує шкалу нечутливості. Так вчені визначили, що середній бал чутливості – це понад 3,5, а середній бал нечутливості трохи менше ніж 1,0.

Люди, які набирають вище, ніж середній бал чутливості, більш задоволені своїми стосунками і відчувають, що їхній партнер підтримує їхні почуття та емоції.

Окрім цього, ви також можете оцінити власне сприйняття себе як чуйного партнера. Для цього оцініть за такою ж шкалою себе. Потім порівняйте з відповідями партнера та обговоріть спірні питання чи розбіжність в оцінці. Це допоможе дізнатися більше про почуття партнера та врегулювати конфліктні ситуації.

Читайте також:

  • Підлітки та "групи смерті" у соцмережах: як вберегти дітей. Пояснює психолог
  • Контролюйте емоції. Як правильно розмовляти з людиною, з якою ви не погоджуєтесь
  • Як навчитися пробачати себе та інших. Вправа для покращення стосунків і власного життя