Як вакцинація проти COVID-19 змінить ситуацію в Україні. Аналіз Київської школи економіки
Вакцина BNT162b2 от Pfizer-BioNTech (фото - ЕРА)

Часто серед українців лунають думки, що коли надійде вакцина проти коронавірусу, то частина населення отримає щеплення і вірус відступить.

Експерти Київської школи економіки змоделювали ідеальну ситуацію, при якій вже навесні 2021 року в Україну доставили понад 13 мільйонів доз вакцини проти COVID-19, яких вистачить на всіх українців із групи ризику віком понад 55 років. Всі вони одномоментно прийшли до 6580 амбулаторій сімейної медицини, де лікарні працюють по 8 годин без перерв та вихідних, а на огляд і щеплення витрачають не більше 21 хвилини.

"Щоб провести таку неймовірну спецоперацію фактично в ідеальному світі знадобиться 6 місяців. Тобто в ідеальному світі, де все складається ідеально, категорію старших людей із групи ризику ми зможемо провакцинувати лише за пів року. Ми розуміємо, що насправді ідеальних умов не буде", – розповів під час презентації моделювання керівник Центру економіки охорони здоров’я Київської школи економіки, ексзаступник міністра охорони здоров’я Павло Ковтонюк.

Читайте також: Вакцина Pfizer/BioNTech проти коронавірусу. Пояснюємо, що це і чому такий фурор

За його словами, у будь-якому випадку провакцинувати вдасться лише 36% населення, а про колективний імунітет для всього населення взагалі не йдеться.

Експерт наголосив, що вакцинація буде одним із засобів боротьби з коронавірусом, але не буде чарівною зброєю, яка знищить COVID-19 дуже швидко. Тож і надалі будуть потрібні потужні засоби боротьби: система тестування та агресивна система відстеження контактів, які ще треба вибудувати, а також карантинні обмеження.

"Найбільш ймовірно, що з коронавірусом ми будемо жити весь 2021 рік. Треба бути реалістами й не сподіватися на диво", – сказав Ковтонюк.

За цих умов аналітики КШЕ дали дві поради уряду: вводити жорсткі карантинні обмеження вже сьогодні, а навесні готувати екстраординарну кампанію з вакцинації, інакше вона може затягнутися на роки й взагалі не дасть жодного корисного результату для України.

Читайте також: Як допоміг країні карантин вихідного дня. Аналіз Київської школи економіки